Direct naar de content Direct naar de footer

Sander Boeren

Vier jaar geleden is Sander Boeren als fysiotherapeut op de afdeling klinische neurorevalidatie binnen Rijndam begonnen, maar sinds kort is hij in opleiding tot physician assistant (PA). Ondanks dat hij fysiotherapie nog steeds een ontzettend mooi vak vindt, begon het steeds meer te kriebelen om zijn ambities te verwezenlijken. Hij wilde meer en iets anders, maar nog wel binnen Rijndam en de neurorevalidatie. Deze uitdaging vindt hij in de functie van physician assistant.

Van fysiotherapeut naar physician assistant

“Ik liep al langer met het idee om te switchen. Vorig jaar ben ik vier maanden op wereldreis geweest en heb ik voor mezelf de keuze gemaakt dat ik echt iets anders wilde. Het heeft wel even geduurd voordat ik zover was, want het is nogal een verandering. Na verschillende gesprekken met collega’s, physician assistants in andere organisaties en de sollicitatieprocedure ben ik in september begonnen in de functie van physician assistant in opleiding.

Ik snapte alleen de lidwoorden
In vriendenboekjes van de basisschool schreef ik altijd op dat ik dokter wilde worden. Als physician assistant kom ik het meest dichtbij deze droom! Aan het einde van de opleiding heb ik mijn eigen verantwoordelijkheden wat betreft het medisch beleid, bied ik continuïteit op de afdeling en heb ik een verbindende rol in het team om met elkaar te streven naar de beste interdisciplinaire revalidatie.

De eerste stappen hiervoor zijn gemaakt, maar dat was wel erg wennen. Als fysiotherapeut weet ik precies hoe alles werkt en ineens is alles anders. Als het op medische terminologie aankomt, dan ben ik een leek. In de eerste besprekingen vlogen de medische termen en afkortingen over tafel. Ik snapte alleen de lidwoorden. Dat was zeker overweldigend, maar omdat ik er dagelijks mee bezig ben leer je snel en begin ik het steeds beter te begrijpen.

'Ik wilde altijd al dokter worden. Als physician assistant kom ik het meest dichtbij deze droom!'

Sander Boeren, Physician Assistant in opleiding

Blij met de overstap

Ik ga één dag per week naar school, daarnaast ben ik drie dagen per week op de afdeling. Ik leer ontzettend veel van alle revalidatieartsen en AIOS. Als ik het vergelijk met het begin, dan weet ik al zoveel meer. Ondanks dat de overstap pittig is, ben ik er nog steeds blij mee. Ik mag me nu focussen op het medische beleid om uiteindelijk de artsen hierin te ondersteunen. De diversiteit van de dag maakt het werk uitdagend. Naast de neurologische problematiek hou ik me het ene moment bezig met bijvoorbeeld een schimmelteen en het andere moment met pijn op de borst.

Als fysiotherapeut heb je intensief contact met de patiënt waardoor je iemand goed leert kennen. Iemand komt binnen in een rolstoel en de fysiotherapeut leert je weer lopen. Dat herstel is prachtig om te begeleiden. Het intensieve contact mis ik soms wel. Nu heb ik een andere band met de patiënten. Ik ben nog steeds zichtbaar en betrokken, maar meer vanaf de zijlijn en meer gericht op het gehele revalidatieproces. Het is fijn om nog met hetzelfde team samen te werken. Doordat je elkaar kent maakt dat de uitvoering van het werk makkelijker en kan ik bij iedereen terecht met mijn vragen.

Het worden pittige studiejaren, maar ik heb er het volste vertrouwen in. Ik vind het fijn dat ik deze kans heb gekregen en kijk er naar uit om de functie van PA in samenwerking met Rijndam verder vorm te geven.

Werken bij Rijndam

Wil je meer lezen over hoe het is om te werken bij Rijndam? 


Lees de ervaringsverhalen van onze collega's