Direct naar de content Direct naar de footer

Oncologische revalidatie

Ben je onder behandeling voor kanker of heb je onlangs kanker gehad? Dan is revalideren vaak zinvol. Revalidatie helpt namelijk klachten te verminderen of te voorkomen. Revalideren is ook mogelijk als je geen zicht meer hebt op genezing. We werken aan je conditie, bespreken angsten en onzekerheden en gaan aan de slag met pijn of concentratieproblemen.

Scroll naar

    Over revalidatie na kanker

    https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/behandelingen/Karin_Hernandez_oncologie_6.jpg

    Steeds meer mensen overleven de diagnose kanker. Maar vaak geeft kanker of de behandeling ervan klachten of restverschijnselen. Bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn, somberheid of angst. En daardoor kunnen zowel sociale en fysieke problemen ontstaan als ook problemen met het werk. Oncologische revalidatie kan dan een uitkomst zijn.

    Wanneer is revalidatie zinvol?

    Ben je onder behandeling voor kanker of heb je onlangs kanker gehad? Dan is revalideren vaak zinvol. Revalidatie helpt namelijk klachten te verminderen of te voorkomen. Revalideren is ook mogelijk als je geen zicht meer hebt op genezing. We werken aan je conditie, bespreken angsten en onzekerheden en gaan aan de slag met pijn of concentratieproblemen.

    Behandeling bij Rijndam

    Bij Rijndam zoeken we altijd naar verrassende oplossingen. We zetten situaties altijd in nieuwe perspectieven. Dat helpt ons met het vinden van nieuwe mogelijkheden en het op maat maken van onze zorg. Bekijk hoe wij je helpen met het heruitvinden van jezelf. Ons motto is: VerBaas Jezelf! Wij helpen jou je te verbazen door onze unieke werkwijze met een multidisciplinair team. Fysotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers: allemaal werken ze samen - onder leiding van een revalidatiearts - aan jouw herstel. Lees hieronder meer over onze aanpak.

    Wanneer je een verwijzing hebt van je behandelend arts in het ziekenhuis of huisarts, kun je een afspraak maken voor een eerste consult. Tijdens dit consult onderzoekt de revalidatiearts je klachten, wensen en mogelijkheden door middel van vragenlijsten en lichamelijke testen. Op basis hiervan wordt de behoefte in kaart gebracht en wordt gekeken naar de wenselijke behandeling en wordt er een behandelplan opgesteld.

    We behalen bij Rijndam goed resultaat, doordat verschillende specialisten binnen één behandelteam gezamenlijk hetzelfde hoofddoel nastreven. Dat behandelteam staat onder leiding van een revalidatiearts. Het team bekijkt welke doelen voor jou haalbaar zijn. Afhankelijk daarvan betrekken we specialisten bij het behandelteam. Te denken valt aan een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog. Natuurlijk stemmen we de revalidatie zo goed mogelijk af op je situatie. We overleggen met je wat je zelf kunt doen, wat je kunt oefenen en wat voor hulpmiddelen je nodig hebt.

    Aan de hand van de ernst van de problematiek, je mogelijkheden en onze observaties bepalen we hoe we gaan behandelen. Oncologische revalidatie is poliklinisch, dat wil zeggen dat je thuis verblijft en voor de afspraken naar Rijndam komt. Meestal wordt behandeld in groepsverband, soms passen we individuele therapie toe. 

    De behandelduur wordt bepaald aan de hand van uw persoonlijke situatie en de bijbehorende doelen. Gemiddeld kan uitgegaan worden van 6 tot 12 weken.

    Hoe ziet jouw behandeling eruit?

    Dit overzicht laat zien hoe het behandeltraject verloopt voor patiënten die revalideren tijdens of na behandeling van kanker. Zo kun je op elk moment zien waar je je bevindt in het revalidatietraject.
    De revalidatiearts bepaalt op verschillende momenten of de behandeling plaats zal vinden of voortgezet zal worden.

    Jouw omgeving

    Niet alleen voor degene die het krijgt, maar ook voor de omgeving van de patient is kanker een heftige diagnose. Ook de eventuele partner en kinderen krijgen vaak een flinke klap te verwerken, juist ook na de eerste schrik en na de behandelingen. Ook tijdens de revalidatie betrekken wij naasten daarom graag en kunnen ook zij rekenen op ondersteuning. 

    Na de revalidatie

    De revalidatiearts verwijst je indien nodig na afronding van het traject bij Rijndam meestal voor een vervolgbehandeling door naar een fysiotherapeut of ergotherapeut bij jou in de buurt.

    Nooit gedacht dat ik weer zou kunnen dansen

    Ans

    Ans revalideerde bij Rijndam nadat zij borstkanker kreeg. Ze leerde haar energie beter verdelen en heel wat levenslessen. Nieuwsgierig?

    Lees haar verhaal

    Veelgestelde vragen

    Ja, dat is goed mogelijk. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met het verdelen van je energie, of een lichaamsdeel niet durft te belasten, kan revalidatie daarbij goed helpen. Vraag je behandelend arts om een verwijzing of vraag hem of haar met Rijndam te overleggen.

    Revalidatie bij Rijndam valt binnen de basisverzekering en Rijndam heeft contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars. Je verzekeraar brengt slechts het deel van de kosten in rekening dat binnen je eigen risico valt.