Direct naar de content Direct naar de footer

Collega’s aan het woord

Reggy Koster - Ergotherapeut

Met een grote glimlach reed hij expres de andere kant op. Hij kon eindelijk eens ondeugend zijn en expres de andere kant oprijden

Reggy Koster

Reggy werkt bij Rijndam als Ergotherapeut

Puzzelen

“Ik vind het leuk om een puzzel met elkaar op te lossen: waar ligt nou eigenlijk écht het probleem, hoe kunnen we het kind en de ouders helpen, hoe zetten we stappen en gaan we vooruit in de ontwikkeling? Als we daarvoor een huisbezoek moeten doen, dan doen we dat graag. En vaak blijkt dan dat de hulpvraag ook nog ergens anders ligt.

Leren

Eigenlijk ben ik bij toeval ergotherapeut geworden, maar het ligt me enorm. Het feit dat we in een multidisciplinair team werken vind ik echt zó’n meerwaarde hebben. Bij de therapeutische peutergroep (TPG) bijvoorbeeld, zijn er meerdere behandelaars van verschillende disciplines aanwezig. Soms behandel je tegelijk hetzelfde kind, elk vanuit je eigen expertise. Daar leer je ontzettend veel van en dit neem je dan onbewust mee in je eigen begeleiding.

Revalidatiezorg

Werken in een multidisciplinair team maakt het werk in de revalidatiezorg ook meteen zo uniek, dat zie je niet in de reguliere zorg. Dit - en het feit dat je meteen ziet of een behandeling aansluit - zijn redenen waarom ik voor de revalidatiezorg heb gekozen.

Kinderen blijven kinderen

Het is ontzettend heftig wat de kinderen en hun ouders hier allemaal meemaken, maar weet je: kinderen blijven kinderen. Ik zal nooit vergeten dat één van de eerste kinderen waarmee ik ging oefenen met het rijden in een elektrische rolstoel zich tot dat moment nooit zelf kon verplaatsen. We hebben samen geoefend en op een gegeven moment was het tijd om terug naar de groep te gaan, dus dat vertelde ik hem. Met een grote glimlach reed hij expres de andere kant op. Hij kon eindelijk eens ondeugend zijn en expres de andere kant oprijden. Dat zijn de momenten waar ik het voor doe.”

Ineke Verhaar

Ineke werkt als GZ psycholoog bij Rijndam

Ingehuurd door Rijndam
Inmiddels werkt Ineke 2,5 jaar als GZ-Psycholoog bij Rijndam. Daarvoor werkte zij 10 jaar bij Rivas Zorggroep,  in de ouderenzorg. De laatste jaren voor haar overstap was er een steeds uitgebreider samenwerking tussen Rijndam en Rivas. Er werden medewerkers van Rivas door Rijndam ingehuurd en zo kwam Ineke bij Rijndam terecht.  Ze was toen basispsycholoog. Als basispsycholoog mag je nog niet zelfstandig werken in een ziekenhuis, omdat je dan geen BIG registratie hebt. 

Nog verder groeien
Ineke kreeg een tijdelijk contract bij Rijndam aangeboden om haar GZ opleiding binnen Rijndam te gaan doen. Het begin van 2 jaar werken en leren. Dat is nog steeds wat Ineke het leukste vindt aan het werken bij Rijndam: de opleidingsmogelijkheden. Naast de cursussen en bijscholingen die je overal wel kan doen, ziet Ineke het bijvoorbeeld misschien best zitten om nog door te studeren voor klinisch neuropsycholoog. In die functie doe je nog meer diagnostisch onderzoek bij patiënten en heb je meer managementtaken.

We behandelen de hele mens
“Ik zie op een werkdag maximaal 6 revalidanten. Elk 45 minuten, dus er is tijd voor uitwerken en voorbereiden. Daarnaast hebben we regelmatig een teambespreking. We werken met een multidisciplinair team, wat heel erg prettig is. We kunnen met elkaar echt het maximaal haalbare bereiken met een patiënt. De stemming kan verbeteren als de conditie met behulp van een fysiotherapeut verbetert. Het zelfvertrouwen groeit als de ergotherapeut met de patiënt werkt aan het weer zelf kunnen doen van praktische dingen in huis. We kunnen echt de hele mens behandelen.
In de praktijk doe ik vaak neuropsychologisch onderzoek bij een patiënt, ik spar wat met de fysiotherapeut of ergotherapeut, ik begeleid de basispsycholoog die hier ook werkt en doe mee in diverse beleidsgroepen. Ik werk 24 uur.”

Terug naar hun normale leven
Het leukste aan mijn werk is de afwisseling, geen dag is hetzelfde! En het zijn heel dankbare trajecten die je doorloopt met een patiënt. Ze komen meestal heel erg uit balans binnen, ze hebben iets heel heftigs meegemaakt. Kanker, een ongeval, een herseninfarct, of ze hebben chronische pijn, ook iets wat je hele normale leven stil kan leggen. Er valt daarom vaak veel winst te behalen, het is tenslotte revalidatie: we helpen de patiënt met elkaar zoveel mogelijk terug richting zijn of  haar oude leven. En vaak kom we een heel eind! En als dat een keer niet zo is, kan ik ze vaak wel helpen dit te accepteren.

Langdurig de diepte in.
Mijn werk lijkt nog het meeste op het werk van een GZ psycholoog in het ziekenhuis, alleen de zorg bij Rijndam is langduriger, waardoor je verder de diepte in kunt met een cliënt. Ik heb zelf nooit in de GGZ gewerkt, maar het grootste verschil met vergelijkbaar werk in de GGZ is het gebrek aan protocollen. Ik bepaal zelf mijn aanpak en de methoden die ik gebruik. In de GGZ behandelen psychologen vaak een aantal aandoeningen, in mijn werk kom je heel veel diverse problematiek tegen. In de GGZ zijn de behandeltrajecten ook langer dan in een ziekenhuis, maar die kunnen juist ook heel langdurig zijn. Dat is nou ook weer niet ideaal.

Dat is minder.
Is er ook iets minder leuk? Nou het werken in een team is het grote voordeel, 1+1=3 zeg maar. Maar heel soms zijn er ook complexe gevallen, extra kwetsbaar of lastig te diagnosticeren en dan ben je het soms gewoon oneens. Dan heeft een collega uit een andere discipline bijvoorbeeld andere prioriteiten voor de patiënt. Maar in de praktijk komen we er altijd uit: het belang van de patiënt staat voorop. En dat geldt voor ons allemaal!