Direct naar de content Direct naar de footer

MS (Multiple Sclerose)

De woorden multiple sclerose betekenen: harde plekken die op meerdere plaatsen voorkomen (multiple = meervoudig; sclero = hard). Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Bij Multiple Sclerose ontstaan op meerdere plaatsten in het centrale zenuwstelsel ontstekingen en later harde plekken (plaques). Hierdoor werkt het centrale zenuwstelsel niet goed meer. Dit leidt tot verschillende soorten klachten, waaronder verlammingen en verstoringen van het gevoel. Het is verstandig om al in het beginstadium van MS naar een revalidatiearts te gaan.

Scroll naar

    Behandeling bij Rijndam

    Bij Rijndam zoeken we naar verrassende oplossingen. We zetten situaties altijd in nieuwe perspectieven. Dat helpt ons met het vinden van nieuwe mogelijkheden en het op maat maken van onze zorg. Bekijk hoe wij je helpen met het heruitvinden van jezelf. Ons motto is: VerBaas Jezelf! Wij helpen jou je te verbazen door onze unieke werkwijze met een multidisciplinair team. Fysotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers: allemaal werken ze samen - onder leiding van een revalidatiearts - aan jouw herstel. Lees hieronder meer over onze aanpak.

    Tot op de dag van vandaag is multiple sclerose niet te genezen. Revalidatie kan het leven met MS wel een stuk makkelijker maken. Tijdens een revalidatieperiode probeert een behandelteam met specifieke deskundigheid je op het gebied van MS te leren zo goed mogelijk om te gaan met je beperkingen bij dagelijkse activiteiten. Door middel van adviezen en door te oefenen leren zij je hoe je bepaalde activiteiten nog wel kunt uitvoeren (zo nodig met medicatie, hulp of aanpassingen) en hoe je je energie het best kunnen verdelen. Er is ook specifiek aandacht voor je naasten met uitleg over de ziekte, en hoe hiermee zo goed mogelijk om te gaan.

    Revalidatie bij MS is dus eigenlijk altijd zinvol. Of het nu gaat om verlamming van spieren, verminderde coördinatie bij bewegen of andere klachten als gevolg van MS. Ook wanneer je meer algemene vragen hebt over zelfstandig functioneren, kun je bij ons terecht. Afhankelijk van de ontwikkeling van de MS zullen er waarschijnlijk meerdere behandelperiodes voorkomen. Tussen deze behandelperiodes sta je onder controle van de revalidatiearts.

    Heel soms is revalidatie niet zinvol

    Ernstige vermoeidheid kan het volgen van revalidatie binnen Rijndam hinderen. Zo mogelijk wordt dan gekeken of revalidatie aan huis of in de directe omgeving kan worden geboden. Als het leervermogen ernstig is aangedaan, kan het zijn dat revalidatie niet zinvol is. Wel kan het in deze situatie zinvol zijn de naasten wel te adviseren hoe om te gaan met de situatie.
     

    Aan de hand van een gesprek, bekijkt de revalidatiearts samen met jou welke behandeling nodig is. Op basis daarvan stellen we een behandelplan op. Daarin staat wat we willen bereiken.
     

    We behalen bij Rijndam het beste resultaat door met een multidisciplinair behandelteam hetzelfde hoofddoel na te streven. Dat behandelteam staat onder leiding van een revalidatiearts. Die kijkt samen met het behandelteam welke doelen haalbaar zijn. De samenstelling van het behandelteam verschilt. Denk hierbij aan een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, bewegingsagoog, maatschappelijk werker of psycholoog. Natuurlijk stemmen we de revalidatie zo goed mogelijk af op jouw situatie. En we adviseren je wat je zelf kunt doen, wat je kunt oefenen en wat voor hulpmiddelen je nodig hebt. Jouw eigen rol in de behandeling is heel erg belangrijk.

    Aan de hand van de ernst van de problematiek, je mogelijkheden en onze observaties bepalen we hoe we gaan behandelen. We nemen je op in onze kliniek of we behandelen je poliklinisch. Bij behandeling in de polikliniek slaap en woon je gewoon thuis. Je komt steeds op afspraak voor behandeling naar Rijndam. Als besloten wordt klinisch te gaan behandelen, word je opgenomen in de kliniek aan de Westersingel. Voor opname wordt vooral gekozen als het te vermoeiend is om naar de polikliniek te komen.

    Aangezien MS zich op diverse manier uit is er geen standaard behandeltermijn. Vaak gaat het om enkele weken tot maanden.

    Hoe ziet je behandeling eruit?

    Dit overzicht laat zien hoe het behandeltraject verloopt voor patiënten met MS. Zo kun je op elk moment zien waar je je bevindt in het revalidatietraject. De revalidatiearts bepaalt op verschillende momenten of de behandeling plaats zal vinden of voortgezet zal worden.

    Nooit gedacht dat ik mezelf telkens opnieuw kon uitvinden

    Marco Molenaar

    Na zijn diagnose moest Marco op zoek naar een nieuwe manier van bewegen en dat ging niet vanzelf.

    Lees het ervaringsverhaal van Marco

    Meer informatie