Direct naar de content Direct naar de footer

Vrijwilligers

Bij Rijndam zijn vrijwilligers op allerlei manieren betrokken bij de zorg. In veel gevallen bestaat die zorg uit: er zijn. Naast iemand gaan zitten en vragen “Hoe gaat het met je?". Luisteren naar het antwoord, ook als dat veel tijd kost en er stiltes vallen. Maar natuurlijk bestaat zorg ook uit daden: hulp bieden bij de maaltijd, met patiënten naar buiten gaan of een kopje koffie schenken voor de patiënten van de dagbehandeling. De kracht van de vrijwilliger zit ‘m in zijn betrokkenheid.

Vrijwilligers gezocht voor de kliniek

De vrijwilliger vervult in de kliniek volwassenrevalidatie de rol van gastvrouw/gastheer. Patiënten ontvangen vanuit Rijndam de volledige zorg maar hebben vaak baat bij extra service en aandacht. Deze kan bestaan uit het ondersteunen bij de maaltijd, het bieden van een luisterend oor, een wandeling buitenshuis of het doen van een spelletje.
 

Werktijden: In de ochtend van 10.00 uur tot 13.00 uur of in de avond van 17.00 uur tot 20.00 uur.
Wij zoeken vrijwilligers die 1 vast dagdeel in de week beschikbaar zijn.

Vrijwilliger worden?

Vrijwilligerswerk is een bewuste keuze. Rijndam is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met hart voor de zorg die zich, voor periode van minimaal 1 jaar, wekelijks een dagdeel willen inzetten voor onze patiënten en daarmee het verschil kunnen maken. Beteken je graag iets voor anderen en ben je minimaal 18 jaar oud? Heb je geen gezinslid bij ons in behandeling en ben je zelf het afgelopen jaar ook niet bij ons in behandeling geweest? Dan verwelkomen we je graag als vrijwilliger. Meer informatie over ons vrijwilligerswerk gewenst of wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Neem dan vrijblijvend contact op met onze coördinator vrijwilligers via het onderstaande formulier.

Vraag over vrijwilligerswerk

Bedankt!

Het formulier is succesvol verzonden.

Er is iets mis gegaan, probeer het nogmaals

Vrijwilliger Jose

Soms hou ik alleen iemand zijn hand vast, luister of ga in gesprek, draag een gedicht voor of rap een stukje.

Zonnetje

“10 jaar geleden ben ik vrijwilliger geworden bij Rijndam. Het is een overzichtelijke organisatie, ik heb er intuïtief voor gekozen. Zo’n fabriek vind ik niks. 2 ochtenden in de week ben ik gastvrouw bij de polikliniek. Door koffie of thee aan te bieden schep ik een sfeer. De patiënt komt hier vaak angstig binnen, ze hebben meestal groot leed te verwerken. “Jij bent ons zonnetje”, wordt me vaak gezegd. Ik haal ze even uit de medische sfeer.

Rust om te luisteren

Soms hou ik alleen iemand zijn hand vast, luister of ga in gesprek, draag een gedicht voor of rap een stukje. Ik ontvang complimenten, dat doet mij ook goed. Er zijn veel functionele handen aanwezig bij Rijndam en daar komt de patiënt in principe voor. Maar ik heb de rust even te luisteren. Als je die rust hebt, komen de verhalen wel. Vaak zijn het heftige verhalen, maar ik neem het niet mee naar huis. Niet meer, dat heb ik wel moeten leren. Daar heeft de vrijwilligerscoördinator me bij geholpen, zij staat, samen met de collega’s, altijd voor me klaar.

Pluimage

Je kunt vrijwilliger zijn op verschillende afdelingen bij Rijndam, ik kom bij de polikliniek. Ik hou ervan, het is erg afwisselend: het publiek is van een diverse pluimage, er zijn veel verschillende medische achtergronden. De één heeft net een beenamputatie gehad, de ander heeft een hersenletsel en weer een ander heeft constant pijn. Als je goed naar de mens kijkt kun je altijd contact maken. Soms duurt het wat langer. Bijvoorbeeld toen met die jongen met spraakproblemen. De eerste weken knikten we naar elkaar. Ik laat hem wennen, hij legt moeilijk contact. Later tikte ik zachtjes tegen de klep van zijn pet. Een voorzichtige glimlach.

Tip

Mijn tip voor nieuwe vrijwilligers is dat je goed moet aanvoelen of je bij mensen kunt aanschuiven of ze moet laten. Zet je mensenkennis in. En humor. Dat kan echt, dat geeft zoveel lucht. Het is dankbaar werk, de extra aandacht in de hectische zorgwereld wordt erg gewaardeerd. Het blijkt over en weer een zinvolle ontmoeting te zijn. Geef jezelf even de tijd. En je moet affiniteit hebben met de zorgwereld, de zorg voor mensen. Ik doe het met veel passie, dat kun jij ook. Probeer het gewoon.”