Direct naar de content Direct naar de footer

Vrijwilligers

Bij Rijndam zijn vrijwilligers op allerlei manieren betrokken bij de zorg. In veel gevallen bestaat die zorg uit: er zijn. Naast iemand gaan zitten en vragen “Hoe gaat het met je?". Luisteren naar het antwoord, ook als dat veel tijd kost en er stiltes vallen. Maar natuurlijk bestaat zorg ook uit daden: hulp bieden bij de maaltijd, met patiënten naar buiten gaan of een kopje koffie schenken voor de patiënten van de dagbehandeling. De kracht van de vrijwilliger zit ‘m in de betrokkenheid.

Kom je bij ons eten?

Als vrijwilliger in de kliniek bij Rijndam vervul je 's ochtends of 's avonds de rol van gastvrouw/gastheer.

Je maakt een praatje met patiënten en biedt hen een luisterend oor. Ook bied je de patiënten koffie/thee aan en help je hen op aangeven van de verpleeg- of voedingsassistent bij de maaltijd. Uiteraard staat ook voor jouw een heerlijke maaltijd klaar. Het maken van een wandeling, het voor-/samen lezen van de krant of het doen van een spelletje met patiënten kan ook deel uit maken van jouw werkzaamheden in de kliniek.

Je werkt een ochtend of avond in de kliniek op onze locatie aan de Westersingel in hartje Rotterdam op de afdeling Neurorevalidatie of Dwarslaesie/heelkunde. Op deze afdelingen verblijven mensen een aantal weken of maanden om te werken aan hun revalidatie. Ook de kliniek bevindt zich aan de Westersingel.

Jouw werktijden vallen op één doordeweeks dag van 10.00 tot 13.00 uur of van 17.00 tot 20.00 uur. Jouw werkdag en werktijden zijn afhankelijk van jouw beschikbaarheid.

Als vrijwilliger bij Rijndam werk je nauw samen met de professionele collega’s. Hierdoor hoef en mag je nooit (para)medische handelingen verrichten, zoals het geven van medicatie, het begeleiden van transfers of hulp bij toiletbezoek. Ook word je niet ingeschakeld bij de dagelijkse zorg/therapie.

Vrijwilliger worden?

Vrijwilligerswerk is een bewuste keuze. Rijndam is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met hart voor de zorg die zich, voor periode van minimaal 1 jaar, wekelijks een dagdeel willen inzetten voor onze patiënten en daarmee het verschil kunnen maken. Vrijwilligers bieden een extraatje voor de patiënten en het werk is erop gericht om hun verblijf bij Rijndam te veraangenamen.

Om dit te kunnen bieden hebben de vrijwilligers van Rijndam een speciaal talent voor er zijn voor de ander. Dus, ben jij geduldig en heel goed in luisteren? Durf je (in groepen) gesprekken aan te gaan met onbekenden? Kun je zien welke hulp nodig is op het moment dat bijna niemand anders dit opvalt? En voldoe je aan deze basisvoorwaarden? 

  • Je bent (bijna) 18 jaar of ouder;
  • Je hebt geen gezinslid bij ons in behandeling;
  • Je bent zelf het afgelopen jaar niet bij ons in behandeling geweest.

Dan gaan we heel graag met jou in gesprek over de toekomstige mogelijkheden als vrijwilliger. Je mag vrijblijvend contact opnemen met onze HR afdeling via het onderstaande formulier.

Vraag over vrijwilligerswerk

Bedankt!

Het formulier is succesvol verzonden.

Er is iets mis gegaan, probeer het nogmaals

Vrijwilliger Jose

Soms hou ik alleen iemand zijn hand vast, luister of ga in gesprek, draag een gedicht voor of rap een stukje.

Zonnetje

“10 jaar geleden ben ik vrijwilliger geworden bij Rijndam. Het is een overzichtelijke organisatie, ik heb er intuïtief voor gekozen. Zo’n fabriek vind ik niks. 2 ochtenden in de week ben ik gastvrouw bij de polikliniek. Door koffie of thee aan te bieden schep ik een sfeer. De patiënt komt hier vaak angstig binnen, ze hebben meestal groot leed te verwerken. “Jij bent ons zonnetje”, wordt me vaak gezegd. Ik haal ze even uit de medische sfeer.

Rust om te luisteren

Soms hou ik alleen iemand zijn hand vast, luister of ga in gesprek, draag een gedicht voor of rap een stukje. Ik ontvang complimenten, dat doet mij ook goed. Er zijn veel functionele handen aanwezig bij Rijndam en daar komt de patiënt in principe voor. Maar ik heb de rust even te luisteren. Als je die rust hebt, komen de verhalen wel. Vaak zijn het heftige verhalen, maar ik neem het niet mee naar huis. Niet meer, dat heb ik wel moeten leren. Daar heeft de vrijwilligerscoördinator me bij geholpen, zij staat, samen met de collega’s, altijd voor me klaar.

Pluimage

Je kunt vrijwilliger zijn op verschillende afdelingen bij Rijndam, ik kom bij de polikliniek. Ik hou ervan, het is erg afwisselend: het publiek is van een diverse pluimage, er zijn veel verschillende medische achtergronden. De één heeft net een beenamputatie gehad, de ander heeft een hersenletsel en weer een ander heeft constant pijn. Als je goed naar de mens kijkt kun je altijd contact maken. Soms duurt het wat langer. Bijvoorbeeld toen met die jongen met spraakproblemen. De eerste weken knikten we naar elkaar. Ik laat hem wennen, hij legt moeilijk contact. Later tikte ik zachtjes tegen de klep van zijn pet. Een voorzichtige glimlach.

Tip

Mijn tip voor nieuwe vrijwilligers is dat je goed moet aanvoelen of je bij mensen kunt aanschuiven of ze moet laten. Zet je mensenkennis in. En humor. Dat kan echt, dat geeft zoveel lucht. Het is dankbaar werk, de extra aandacht in de hectische zorgwereld wordt erg gewaardeerd. Het blijkt over en weer een zinvolle ontmoeting te zijn. Geef jezelf even de tijd. En je moet affiniteit hebben met de zorgwereld, de zorg voor mensen. Ik doe het met veel passie, dat kun jij ook. Probeer het gewoon.”