Direct naar de content Direct naar de footer

Computer en Handicap

Wanneer het gebruik van een reguliere computer of tablet niet vanzelfsprekend is.

Scroll naar

    De computer is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Zowel volwassenen als kinderen kunnen niet zonder. Het kan zijn dat je kind beperkingen heeft die het gebruik van computers, tablets of smartphones lastig maakt.

    Rijndam Revalidatie heeft een expertiseteam gericht op computeraanpassingen en hulpmiddelen om jou en je kind op maat te adviseren over de mogelijkheden. Het team Computer en Handicap helpt jullie in de zoektocht naar de meest geschikte computeraanpassingen.

    Voor wie is het?

    Het team Computer en Handicap is er voor iedereen die vragen heeft over computergebruik en verschillende aanpassingen wil uitproberen. Het team ziet onder andere kinderen met cerebrale parese, neuromusculaire aandoeningen, reumatische aandoeningen en niet-aangeboren hersenletsel.

    Behandeling bij Rijndam

    De revalidatiearts beoordeelt of het spreekuur Computer en Handicap van Rijndam voor je kind van meerwaarde is. Wanneer dit het geval is, wordt er een afspraak ingepland.

    Omdat elke lichamelijke of verstandelijke beperking vraagt om een andere oplossing, proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen om je kind zo goed mogelijk te adviseren. Daarom ontvang je vooraf een vragenlijst. Wanneer de vragenlijst retour is, plannen wij in overleg een intakegesprek van één uur. Tijdens het intakegesprek nemen we de vragenlijst door en bespreken we de mogelijkheden.

    Er is technisch gezien steeds meer mogelijk. Met aanpassingen aan de computer zelf, zoals een ander toetsenbord of speciale muis. En met speciale software-programma´s, die bijvoorbeeld tekst uitspreken. Tijdens de tweede afspraak van één uur kan je kind een aantal aanpassingen uitproberen, waaruit direct een persoonlijk advies volgt. Eventueel begeleiden wij het aanvragen van vergoedingen en het aanschaffen van hardware of software.

    Het team bestaat uit twee ergotherapeuten die kijken naar de handmotoriek van je kind, maar ook naar de zithouding en de plaatsing van de apparatuur. Wanneer er vragen zijn over de bediening van een spraakcomputer of specifieke communicatesoftware wordt de logopedist van het team ingeschakeld .