Direct naar de content Direct naar de footer

Experts op gebied van kinderhandtherapie

Geplaatst op 27-10-2023

Lisette Melis is gespecialiseerd kinderhandtherapeut en Klaske Nieuwenhuis is kinderrevalidatiearts. Samen zien zij kinderen en jongeren met complexe handafwijkingen. Hun expertise is groot; kinderen en jongeren uit heel Nederland en zelfs daarbuiten komen naar het kinderhandenteam van het EMC waar Lisette en Klaske onderdeel van uitmaken. Zij spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de handfunctie van kinderen.

“Nu luistert mijn hand weer naar mij’

Lisette: ‘Je handen goed kunnen gebruiken is ontzettend belangrijk. Zeker voor opgroeiende kinderen en jongeren. Helaas zijn er kinderen die te maken hebben met een complexe handafwijking; dat kan gaan om iets relatief eenvoudigs als vingers die aan elkaar vastgegroeid zijn, een extra vinger tot zeer complexe syndromale afwijkingen van de handen. Ook kan een complexe handafwijking ontstaan na een ongeval. Wij gaan samen met de kinderen en hun ouders/verzorgers aan de slag om te kijken in hoeverre we de handfunctie weer kunnen verbeteren. Dat doen we altijd in samenspraak met het kind en de ouders, want een operatie is best spannend voor veel kinderen en ze weten niet wat het resultaat zal zijn. Nadat we in het behandelteam hebben besproken welke behandeling we willen inzetten bespreken we dit met het kind en de ouders. Als dit mogelijk is, dan laten we kinderen ook ervaren hoe hun handfunctie zal veranderen na de operatie. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van het gericht stil leggen van bepaalde spiergroepen. Kinderen zijn dan vaak vol verbazing en zeggen: “Nu luistert mijn hand weer naar mij.” Ze weten dan waar ze het voor doen.

Alle experts bij elkaar

Klaske: Ik vind het heel belangrijk om alle opties goed door te nemen. Het is vaak een puzzel die we met het hele kinderhandenteam leggen. Kennis vanuit elk specialisme komt bij elkaar. Het is fijn voor de ouders/verzorgers en het kind dat zij alle expertise bij elkaar hebben op één locatie. Ze hoeven dan niet voor meerdere afspraken naar verschillende locaties, maar kunnen op één dag op één locatie alle specialisten zien. Sommige ouders hebben al een zorgtraject achter de rug, zonder gewenst resultaat. Ze zijn emotioneel als ze van ons horen dat er wel een behandeling mogelijk is. We maken meteen een plan en er wordt direct een behandeling ingezet.
Om ervoor te zorgen dat een handfunctie zich zo goed mogelijk herstelt zien we zelfs al ongeboren kinderen. Via een echo kunnen we vaststellen wat er aan de hand is en een behandelplan opstellen voor als het kindje geboren is. Voor aanstaande ouders neemt dit veel zorgen weg.
Onlangs waren we in Amerika om onze kennis over kinderhandtherapie te delen met andere professionals. Wij vinden ons werk normaal, maar het blijft natuurlijk uniek om kinderen en jongeren verder te kunnen helpen en ervoor te zorgen dat zij weer op een zo normaal mogelijke manier mee kunnen doen!’