Behandeling is geschikt voor kinderen waarbij tijdens de screening door het SPD-team gebleken is dat het de SI-problematiek is die uw kind in het dagelijks leven en de ontwikkeling belemmert.
Rijndam kent drie behandel/adviestrajecten bij SPD, namelijk:
- Kort adviserend traject SPD;
- Kort behandel traject SPD;
- Intensief behandeltraject SPD.
Belangrijk om te weten is dat tijdens de verschillende behandel/adviestrajecten, het coachen van ouders, kind en school centraal staat. Het is ons doel om u de expert te maken in de SPD problematiek.
Wanneer uit de screening gebleken is dat de SI-problematiek niet op de voorgrond staat, is behandeling door het SPD-team niet de juiste keuze op dit moment. In dat geval wordt uw kind, in overleg met u, doorverwezen naar een andere instelling of therapeut.
Kort adviestraject SPD
Het kort adviserend traject is gericht op het adviseren van u als ouder en waar zinvol school door middel van coaching. Uw kind wordt in dit traject (na de screening) niet behandeld. In maximaal vier gesprekken krijgt u informatie en adviezen over het omgaan met SPD in de dagelijkse praktijk.
Door informatie-uitwisseling tussen u en de therapeuten wordt bepaald welke manier van handelen aansluit bij uw gezin. U krijgt geen standaard handleiding, maar meer inzicht in de problematiek en de wisselwerking tussen het gedrag van uw kind en de reactie van de omgeving. Het doel is dat u, en waar nodig school, handvatten krijgen om adequaat om te kunnen gaan met de sensorische uitdagingen van uw kind in de dagelijkse praktijk.
Bij het kort adviserend traject heeft u een vaste casemanager. Afhankelijk van de vooropstaande klachten kan dit een ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist zijn, soms in combinatie met een orthopedagoog/psycholoog.
Kort behandeltraject SPD
Het kort behandeltraject is een uitbreiding op het kort adviserend traject SPD. Dit betekent dat naast dat er gekeken wordt naar het uitbreiden van het inzicht en bepalen op welke manier er door u en de omgeving het best gehandeld kan worden, ook uw kind betrokken wordt.
In maximaal negen afspraken wordt onderzoekend behandeld. Dit betekent dat samen met u strategieën in de praktijk geoefend worden en het effect hiervan bekeken wordt. Op deze manier ontvangt u extra handvatten om in de praktijk mee aan de slag te gaan.
Bij het kort behandelend traject is een gecombineerd behandelteam betrokken. Dit betekent dat bij het oefenen, therapeuten op dat specifieke gebied betrokken worden. Afhankelijk van de leidende problemen als gevolg van SPD bij uw kind, kunnen dit een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste of een psycholoog of orthopedagoog zijn. Het team wordt aangestuurd door te revalidatiearts.
Intensief behandeltraject
Bij het intensieve behandeltraject wordt uw kind gedurende drie à vier maanden één á twee keer per week gezien door meerdere therapeuten van het SPD team. Het behandelen van uw kind wordt afgewisseld met meerdere coachingsgesprekken met u. Ook kan er waar nodig een school of huisbezoek plaatsvinden.
Einde van traject
Als afsluiting van het traject ontvangt u een eindverslag. Dit is een samenvatting van de bijeenkomsten, uw advies op maat. Na drie tot zes maanden is er een telefonische evaluatie. Tijdens dit gesprek bekijkt de casemanager samen met u hoe het gaat. Wanneer blijkt dat een vervolgafspraak zinvol is wordt deze gepland.
Om het voor u qua planning zo efficiënt mogelijk te organiseren, combineren we de afspraken zoveel mogelijk.