Direct naar de content Direct naar de footer

Hand- en polsrevalidatie

Het Hand- en Polscentrum van Rijndam is gespecialiseerd in complexe handrevalidatiezorg. 

Scroll naar

  Welke aandoeningen kunnen wij behandelen?

  Artrose
  Botbreuken
  Buigpeesletsel
  Duimbasis artrose (conservatief en post operatief)
  Duimbasisinstabiliteit
  Duimpeesletsel
  Dupuytren 
  Ganglion
  Handversmalling
  Mallet finger
  M. Quervain
  Nieuw vinger gewricht
  Reuma
  Skiduim
  Strekpeesletsel
  Triggerfinger
  Vingeramputatie
  Vingertop letsel
  Vinger uit de kom

  Gebroken pols
  Kienböck
  LT Laesie
  Malunion Radius
  Midcarpale instabiliteit
  PT Artrose
  Scaphoid
  SL laesie
  SNAC/SLAC
  TFCC
  Zenuwaandoeningen
  Anterior Interosseous Syndroom
  Pronator Syndroom
  Radial Tunnel Syndroom
  Instabiliteit van de pols
  Tendinitiden
  Nieuw pols gewricht
  CRPS type 1 en 2

  Carpaal Tunnel Syndroom
  Cubital Tunnel Syndroom
  Guyon's Kanaal
  Neuroom
  Recidief Carpaal Tunnel Syndroom
  Zenuwletsel

  Behandeling bij Rijndam

  Voor het meest optimale herstel werkt het Hand- en Polscentrum van Rijndam nauw samen met de specialisten in onze drie partnerziekenhuizen. Dit betekent dat de revalidatiearts overlegt welke patiënten geopereerd zullen worden, welke vervolgbehandeling er nodig is en op welke termijn deze gestart dient te worden. Op deze manier is er een snelle en secure informatieoverdracht, wordt er optimaal gebruik gemaakt van een ieder zijn expertise en kan er goed gepland worden, zodat behandelingen nauw op elkaar aansluiten.

  Bovendien blijft er afstemming tussen de revalidatiearts van Rijndam en jouw medisch specialist uit het ziekenhuis. Hierdoor wordt actief ingespeeld op eventuele medische ontwikkelingen en kan er snel geschakeld worden wanneer dit nodig is.

  Op basis van je verwijzing wordt bepaald hoe de behandeling opgebouwd wordt.

  De diagnose moet nog gesteld worden

  De anatomie van de handen is complex. Vele malen complexer dan bijvoorbeeld van je been. Daarom is een precieze diagnose van groot belang om je problemen te verhelpen of zoveel mogelijk te beperken.

  Wanneer nog niet duidelijk is waar de klachten vandaan komen, zal de revalidatiearts door middel van onderzoek en vragenlijsten de diagnose stellen. Dit gebeurt door handonderzoek waarbij gekeken wordt naar mobiliteit, kracht, gebruik (privé maar ook bijvoorbeeld op het werk), pijn, belasting versus belastbaarheid en eventuele onderliggende psychosociale problemen.

  De diagnose is bekend

  De precieze aanpak is afhankelijk van je diagnose en persoonlijke situatie. Daarom wordt er per patiënt een behandelplan opgesteld. In dit behandelplan wordt de aanpak omschreven op basis van je persoonlijke doelen.

  In veel gevallen krijg je te maken met een handtherapeut die zich richt op het gebruik van je hand bij dagelijkse activiteiten. Hoe pak je zaken nu aan en hoe kun je dit beter doen om je hand te ontlasten? Praktische tips leiden tot een beter gebruik van je aangedane hand, maar ook van je niet-aangedane hand.

  Daarnaast is er ook een handtherapeut betrokken die zich richt op het activeren van je hand. Dit door middel van oefeningen, weefselmassage, krachttraining en behandeling van eventueel littekenweefsel.

  Wanneer er blokkades zijn bij het ervaren van gevoel in je hand kan op de locatie Francisicus Gasthuis haptotherapie onderdeel zijn van de behandeling. Doel van de behandeling door een haptonoom is het herstellen van het contact met uw eigen lichaam.

  Wanneer je handletsel naast lichamelijke gevolgen ook emotionele gevolgen heeft kan je behandelteam uitgebreid worden met een maatschappelijk werker of psycholoog. Dit gebeurt altijd in overleg.

  Omdat wij belang hechten aan meetbaar resultaat gebruiken wij een handkrachtmeter en goniometer om te monitoren of de beweeglijkheid en kracht in je hand vooruitgaat. Ook gebruiken we gedurende de behandeling vragenlijsten waarmee we onder andere meten hoe je de hoogte van de pijn en de ontwikkeling van je kracht ervaart.

  Behandelduur

  Gemiddeld kom je één tot twee keer per week naar Rijndam voor therapie. De behandelduur is afhankelijk van het letsel en kan variëren van twee weken tot een jaar.

  Nazorg

  Als dat nodig is krijgt je twee tot vier maanden na afloop van de revalidatie een uitnodiging voor controle bij de revalidatiearts. Je bekijkt samen hoe het gaat en of er veranderingen zijn. In overleg kunnen meer controles volgen.

  Zijn er tussentijds problemen, neem dan contact op met de locatie waar je onder behandeling bent. Wij helpen dan telefonisch of plannen zo snel mogelijk een afspraak in.