Direct naar de content Direct naar de footer

Het verhaal van Koen

Onlangs rondde Koen zijn revalidatietraject af bij Rijndam. Is hij helemaal van zijn klachten af? Nee, helaas niet. Maar hij behaalde wel een paar onverwachte resultaten. Hij wenst dat hij eerder verwezen was voor revalidatie, omdat het zoveel meer was dan hij dacht. Zijn eerdere behandelaren leken echter niet bekend te zijn met Rijndam. Voor Koen reden om zijn verhaal te vertellen. 

Alweer zo’n 3 jaar geleden krijgt Koen vrij plotseling last van zijn pols en onderarmen. Getriggerd door te intensief sporten en beeldschermwerk. Maandenlang rust houden bood geen soelaas, vandaar dat Koen aan de bel trekt bij een fysiotherapeut. Deze vermoedt een tennisarm en behandeling en oefeningen volgden. Zonder resultaat. Hij wordt verwezen naar de afdeling orthopedie van het Franciscus Gasthuis. Daar wordt op basis van een MRI scan geconcludeerd dat een operatie uitkomst kon bieden. Een ingrijpende operatie en een half jaar herstel verder is hij eigenlijk weer terug bij af. Hij verzoekt om een second opinion, welke hij krijgt bij een kliniek. Daar stellen ze vast dat hij hypermobiel is, en ze verwijzen hem voor revalidatie naar Rijndam. Daar blijkt hij gelukkig een geschikte kandidaat voor het handenteam. 

Revalideren is sporten. Toch?

Sporten was nog altijd een passie, en Koen verwachtte dan ook vooral oefeningen te gaan doen en te gaan sporten tijdens de revalidatie. Wist hij veel, dat een psycholoog, een maatschappelijk werker en een haptotnoom het verschil zouden gaan maken voor hem! Want wat hij bereikte, was niet wat hij had verwacht: hij leerde goed naar de signalen van zijn lichaam te luisteren. En juist dat maakt het verschil in zijn dagelijks leven. “Mijn denken, doen en voelen waren niet goed in balans, daar heeft de haptotherapeut succesvol met mij aan gewerkt. Het fijnste was dat mijn behandelaren onderling heel goed mijn situatie met elkaar afstemden. Dit leverde een soort synergie op, die de behandeling voor mij tot een groot succes maakten”.

Ik hoop dat medisch specialistische revalidatie als volwaardig alternatief meegenomen gaat worden

Koen

Niet klachtenvrij, wel veel wijzer 

“Ook al ben ik niet helemaal klachtenvrij, ik ben wel veel wijzer. En de vaardigheden die ik heb geleerd kan ik breed inzitten op tal van aspecten in mijn leven”. Koen kan weer tennissen en dat was een hele grote wens. Fitnessen en beeldschermwerk lukken nog niet volledig, maar wie weet: alles op zijn tijd. “Ik wilde maar dat ik eerder was verwezen naar Rijndam. Ik snap dat het geld kost, zo’n traject. Maar de operatie was misschien dan niet eens de eerste en meest logische optie geweest. Ik denk dat zo’n traject veel eerder ingezet zou kunnen worden. Ik hoop in ieder geval dat medisch specialistische revalidatie als volwaardig alternatief meegenomen gaat worden door hand- en polsspecialisten in het ziekenhuis!”