Direct naar de content Direct naar de footer

BRUS groep

Voor broers en zussen (afgekort brussen) bieden de muziektherapeut en maatschappelijk werk de brusgroep aan. Een groep waarin kinderen die een broer of zus hebben met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking met elkaar aan de slag gaan over wat hen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden.

Scroll naar

  Gewoon anders

  Als je een broer of zus hebt die intensieve zorg nodig heeft, gaat het er thuis net even anders aan toe dan bij anderen. Niet per se slechter of beter, gewoon anders. Je helpt vaker een handje mee, bent zelfstandiger en hebt meer verantwoordelijkheidsgevoel dan leeftijdsgenoten. Soms best lastig, omdat je als brus dingen meemaakt die vrienden niet altijd begrijpen. Het kan dan fijn zijn om ervaringen uit te wisselen, herkenning te vinden en tijd door te brengen met leeftijdsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten.

  Muziek in het middelpunt

  Bij de brusgroep wordt in verschillende werkvormen gewerkt, maar muziek staat altijd centraal. Tijdens de bijeenkomsten ga je aan de slag met je eigen verhaal en wordt er gewerkt naar een muzikaal eindproduct, waarin ieders verhaal naar voren komt. De rode draad tijdens de bijeenkomsten is ‘’hoe ervaar ik de situatie nu?’’ en ‘’wat zijn mijn wensen hierin?’’ In de laatste bijeenkomst vindt er een presentatie plaats aan je ouders.

  Waar en wanneer?

  Revalideert jouw broer of zus bij Rijndam? Dan kun je meedoen met de brusgroep. Je deelname is gratis en je hoeft niet muzikaal te zijn 😉
  De leeftijdsgroepen (van 4 tot 6 brussen per groep) zijn:

  • 8 - 9 jaar
  • 10 - 12 jaar
  • 13+

  We komen vier tot zes keer bij elkaar (afhankelijk van de leeftijd) op de Rijndam locatie Ringdijk.
  Op welke dag en hoelaat we afspreken, spreken we met de groep af.  

  https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/Website_5.jpg
  Het verhaal van Femke

  Femke is 12 jaar en heeft een oudere broer, Kevin, van 16 jaar met twee spierziektes. Er gaat veel aandacht naar Kevin. Ze is met hem opgegroeid en daarom gewend dat veel aandacht naar hem gaat. Maar Femke zelf is er ook nog. Via haar ouders hoorde ze van de broers en zussen groep van Rijndam. Een groep waarin kinderen die een broer of zus hebben met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking met elkaar aan de slag gaan over wat hen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden. Femke wilde graag deelnemen en is in oktober 2023 gestart in een groepje van drie meiden.

  Lees het verhaal van Femke

  https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/BRUSJES.png
  Het verhaal van maatschappelijk werker Mireille en muziektherapeut Judith

  Maatschappelijk werker Mireille en muziektherapeut Judith begeleiden de Brus bijeenkomsten van Rijndam. Muziek is een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten. ‘We hebben hiervoor gekozen, omdat we merken dat muziek bij kinderen een grote aantrekkingskracht heeft en dat ze door muziek te gebruiken makkelijker hun gevoel blootgeven. Het is uniek om op deze manier met de kinderen aan de slag te gaan.’

  Lees het verhaal van Mireille en Judith

  Meer informatie

  ​Denk je na het lezen van de informatie, dit is iets voor mij (of mijn kind)? Of heb je vragen en wil je meer informatie? Dan kun je contact opnemen met het maatschappelijk werk van Rijndam locatie Ringdijk, telefoonnummer 010-2111 777.
  Een verwijzing voor de brusgroep gaat via de revalidatiearts van het revaliderende kind.

  Folder brus groep