Direct naar de content Direct naar de footer

Het verhaal van Femke

Femke is 12 jaar en heeft een oudere broer, Kevin, van 16 jaar met twee spierziektes. Er gaat veel aandacht naar Kevin. Ze is met hem opgegroeid en daarom gewend dat veel aandacht naar hem gaat. Maar Femke zelf is er ook nog. Via haar ouders hoorde ze van de broers en zussen groep van Rijndam. Een groep waarin kinderen die een broer of zus hebben met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking met elkaar aan de slag gaan over wat hen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden. Femke wilde graag deelnemen en is in oktober 2023 gestart in een groepje van drie meiden.

‘Ik ben heel blij dat ik heb deelgenomen aan deze groep. Het waren hele leuke en leerzame bijeenkomsten. Leuk, omdat we spelletjes deden en knutselden met elkaar en ook omdat ik er een vriendin aan over gehouden heb. Dat is fijn, want mensen in mijn omgeving snappen niet wat het betekent om een broer te hebben met een beperking. Dat is ook niet uit te leggen. Mijn vriendin, die ik hier heb leren kennen, snapt hoe ik me voel, omdat zij hetzelfde meemaak als ik. We appen veel, want we wonen niet bij elkaar in de buurt. Ik woon in Bodegraven, dus dat is best een eindje van Rotterdam vandaan. Toch had ik het ervoor over om hiernaartoe te komen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb.

"Het gaat nu ook om mij"

Femke, 12 jaar

Vaker spelletjes met elkaar

Ik vond de bijeenkomsten ook heel leerzaam, omdat ik heb geleerd hoe ik beter kan praten. Ik hoef niet alles voor mezelf te houden. Dat deed ik eerst wel, omdat ik niet wist hoe mijn ouders zouden reageren. Ik weet nu dat ik echt alles kan zeggen. Voor de slotbijeenkomst heb ik een gedichtje opgenomen voor mijn ouders over mijn gevoelens. Voordat ik naar de Brus bijeenkomsten ging zat vaak iedereen binnen ons gezin wat voor zichzelf te doen. Nu doen we veel vaker spelletjes met elkaar en mijn ouders doen meer dingen alleen met mij, dat vind ik heel fijn.’