Bij een dwarslaesie zijn de zenuwbanen in het ruggenmerg beschadigd. Door deze beschadiging is het contact tussen hersenen, zenuwen, spieren en organen verstoord. Dat maakt onder andere bewegen en voelen moeilijk voor u.
Hoe u zo goed mogelijk kunt functioneren met een dwarslaesie
Naast problemen met voelen en bewegen kunnen er ook andere stoornissen optreden. Hierbij kunt u denken aan ontregeling van de darmen, blaas, bloeddruk en temperatuur. Ook uw seksuele functies kunnen beschadigd raken door een dwarslaesie. De plek in het ruggenmerg waar de schade zich bevindt en de mate van de beschadiging bepaalt de ernst van de dwarslaesie en daarmee of u rolstoelgebonden bent of niet. Naast de functionele beperkingen die een dwarslaesie met zich meebrengt, heeft een dwarslaesie ook vaak grote emotionele gevolgen.
Tijdens de revalidatie leert u hoe u uw mogelijkheden zo goed mogelijk kunt benutten en hoe u om kunt gaan met uw beperkingen. Met als doel weer zoveel mogelijk activiteiten zelfstandig te doen. Vaak op een aangepaste manier. Omdat de “doorsnee dwarslaesie patiënt“ niet bestaat is uw inbreng en die van uw naasten hierbij van groot belang. Daarnaast leren wij u, door veel informatie, oefeningen en adviezen te geven, complicaties te voorkomen en zo goed mogelijk te functioneren.
Wanneer is revalidatie bij een dwarslaesie zinvol?
Hebt u pas sinds kort een dwarslaesie? Dan is revalidatie eigenlijk altijd zinvol. Maar ook wanneer u al langer een dwarslaesie heeft, is het van belang onder controle te blijven bij een revalidatiearts. Wanneer er nieuwe problemen of mogelijkheden ontstaan kan er een nieuwe behandelperiode gestart worden.
In het behandelkader dwarslaesie revalidatie, officieel document van de Vereniging van Revalidatieartsen in Nederland, is vastgelegd dat niet alle revalidatie-instellingen mensen met een dwarslaesie mogen behandelen. Revalidatie bij een dwarslaesie (voor beschreven groepen) vindt plaats in instellingen waarin voldoende expertise en volume aanwezig is voor deze hooggespecialiseerde zorg. Rijndam is één van de 8 instellingen die aan de gestelde normen voldoet. In deze regio is Rijndam de enige.
Speciale programma's
- Locaties:
- Westersingel
Wilt u een actieve en gezonde leefstijl die past bij uw aandoening? Dan biedt Rijndam de behandelmodule ‘gezonde leefstijl’. In een intensief coachingstraject wordt u langdurig en op maat begeleid om meer te bewegen in het dagelijks leven, gezond te eten en in gewichtsbeheersing.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Om de functionele loopvaardigheid te verbeteren, beschikt Rijndam over een innovatieve loopband, genaamd de C-Mill. De C-Mill is een loopband waarop via een beamer obstakels en stapdoelen worden geprojecteerd. Door regelmatig te trainen op de C-Mill, lopen patiënten niet alleen minder risico om te vallen, maar ook hun angst om te vallen, wordt verminderd.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Wanneer u een hoge dwarslaesie heeft is de handfunctie vaak beperkt. In dat geval kunt u zich aanmelden voor het tetraplegische handenspreekuur dat gespecialiseerd is in de behandeling van handfunctieproblemen bij hoge dwarslaesiepatienten. Doel van het spreekuur is om het letsel zoveel mogelijk te beperken. Het team bestaat uit een revalidatiearts, plastisch (hand)chirurg, fysiotherapeut en een ergotherapeut.
- Locaties:
- Westersingel
Ter ondersteuning van patient en behandelteam heeft Rijndam een ervaringsdeskundige in dienst. Deze ervaringsdeskundige kan u ondersteunen bij diverse vraagstukken die samenhangen met het revalideren bij een dwarslaesie, maar ook over het leven met een dwarslaesie. Met zijn kennis en ervaring kan hij u helpen bij praktische en fysieke zaken, maar is hij er ook voor een gesprek. Of u gebruik wilt maken van zijn ervaring, bepaalt u zelf. De ervaringsdeskundige is wekelijks een aantal dagdelen aanwezig op de kliniek.
- Locaties:
- Erasmus MC,
- Albert Schweitzer ziekenhuis
De PPEP4ALL (Patiënt en/of Partner Educatie Programma voor alle chronisch zieken) is een zelfmanagementprogramma voor mensen met een chronische aandoening en/of hun partners of mantelzorger. De PPEP4ALL biedt handvatten om te leren omgaan met de psychische, emotionele en sociale gevolgen van het leven met een chronische aandoening.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Indien u niet of nog niet in Rijndam bent opgenomen kan op verzoek van uw behandelend arts, het mobiele dwarslaesie team ingeschakeld worden. Afhankelijk van het probleem krijgt uw arts specialistisch advies of wordt u op de locatie waar u verblijft, thuis, in het ziekenhuis, verpleeghuis of ander instelling bezocht door een of meer leden van het mobiele dwarslaesie team. Het team heeft gespecialiseerde kennis en adviseert en ondersteunt uw locale behandelaren bij problemen met bijvoorbeeld continentie, handfunctie, rolstoelgebruik, zitten, decubitus, voorzieningen of transfers. Uiteraard bespreekt het team de bevindingen ook met u.
- Locaties:
- Westersingel
Rijndam heeft een nazorgpoli. Deze poli biedt hulp bij vragen en problemen op lichamelijk of sociaal vlak. U kunt hierbij denken aan onderwerpen die samenhangen met de dwarslaesie (spasticiteit, pijn, decubitus, problemen met urine en ontlasting, contracturen, kinderwens en seksualiteit), maar ook evaluatie van eerdere behandelingen in Rijndam en elders.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Rijndam revalidatiecentrum biedt een verkort revalidatieprogramma aan wanneer u een dwarslaesie heeft op basis van een kwaadaardige tumor in het ruggenmerg of op basis van een uitzaaiing van een kwaadaardige tumor. Voorwaarde is dat uw een levensverwachting heeft tussen de zes maanden en een jaar en een zodanige lichamelijke en mentale conditie dat u kunt revalideren. Daarnaast is aanvullende therapie niet beperkend voor het revalidatieprogramma en dient u een verblijfplaats te hebben na ontslag.
Meer informatie- Locaties:
- Albert Schweitzer ziekenhuis ,
- Beatrixziekenhuis,
- Erasmus MC,
- IJsselland Ziekenhuis,
- Franciscus Gasthuis,
- Franciscus Vlietland,
- Westersingel
Hebt u problemen met uw voeten? Als u goed wilt kunnen lopen zijn schoenen heel belangrijk. Als u geen confectieschoenen meer kunt dragen, krijgt u een indicatie voor orthopedisch schoeisel. U komt dan naar ons schoenenspreekuur. De revalidatiearts beschrijft dan waar uw schoenen aan moeten voldoen om uw klachten te verminderen. De schoenmaker zorgt voor uw schoenen aan de hand van die beschrijving. De schoenen zijn of afkomstig van een gespecialiseerde schoenenfabrikant of naar maat gemaakt. En natuurlijk geeft u als patiënt aan welke voorkeuren u heeft als het gaat om comfort en uiterlijk.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel,
- Albert Schweitzer ziekenhuis ,
- Franciscus Gasthuis,
- Beatrixziekenhuis,
- Erasmus MC
Hebt u problemen met spasticiteit? Dan heeft Rijndam een spasmespreekuur. Op basis van uw klachten wordt gekeken welke behandeling het best bij uw klachten aansluit. U kunt hierbij denken aan medicatie, het gebruik van botoxinjecties of de plaatsing van een pompje met spasmeremmende medicijnen. Het spasmespreeur wordt uitgevoerd door gespecialiseerde revalidatieartsen.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Bent u bij Rijndam onder behandeling en krijgt u begeleiding van een bewegingsagoog? Dan krijgt u automatisch een sportadvies. U onderzoekt met hem of haar de mogelijkheden voor een passende sport en/of sportvereniging en kunt er al uw specifieke sportvragen kwijt. Het doel is om na de revalidatie in uw eigen leefomgeving het sporten voort te zetten.
Bent u niet in behandeling bij Rijndam? Ook dan komt u mogelijk in aanmerking voor sportadvies. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw (huis)arts. De revalidatiearts bekijkt vervolgens of een sportadvies zinvol voor u is.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Verliest u ongewild urine en/of ontlasting door blaas- en darmstoornissen? Bent u regelmatig geobstipeerd? Zijn die problemen het gevolg van een dwarslaesie of andere aandoeningen? Als u 16 jaar of ouder bent, kunt u terecht bij ons gespecialiseerde incontinentiespreekuur. De continentieverpleegkundige geeft u daar informatie, advies, instructie en begeleiding. Bijvoorbeeld over leefregels, medicijnen en het gebruik van verpleeg- en hulpmiddelen. Ook over de vertrekking van diverse hulpmiddelen wordt advies gegeven.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Een dwarslaesie beïnvloedt vaak de beleving van intimiteit en seksualiteit. Op het spreekuur kunnen u en uw partner vragen stellen, informatie krijgen over hulpmiddelen of met ons zoeken naar nieuwe seksuele mogelijkheden. U kunt er ook terecht voor vragen rondom vruchtbaarheid en zwangerschap.
Tijdens het spreekuur ontmoet u een van onze intimiteitsverpleegkundigen. Verder is er een arts-seksuoloog naar wie u verwezen kunt worden.
- Locaties:
- Westersingel,
- Albert Schweitzer ziekenhuis ,
- Beatrixziekenhuis,
- Erasmus MC,
- IJsselland Ziekenhuis,
- Franciscus Gasthuis,
- Franciscus Vlietland
Hebt u problemen bij het dagelijks functioneren? Vaak kunnen hulpmiddelen u dan ondersteunen. Op ons technisch spreekuur beschrijft de revalidatiearts welk hulpmiddel u kan helpen en waar dat hulpmiddel medisch gezien aan moet voldoen. De orthopedisch instrumentmaker maakt op basis daarvan een orthese of prothese. Een orthese ondersteunt de lichaamsfunctie (denk aan een beenbeugel of spalk), een prothese vervangt een functie (denk aan een kunstbeen).
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel
Hebt u door last van doorzit- of doorligwonden (decubitus)? De behandeling van die wonden vraagt om specialistische kennis van decubitus. Daarom kunt terecht op onze specialistische wondenpoli. Daar helpen een revalidatiearts en een wond- en decubitusverpleegkundige u verder.
Meer informatie- Locaties:
- Westersingel,
- Ringdijk
Samen met u kijkt het team wat uw problemen, wensen en activiteiten zijn en geven een zitadvies. Op basis daarvan krijgt u een advies over de eisen waaraan een rolstoel moet voldoen om decubitus, overbelasting, spasme en pijn te voorkomen. Soms krijgt u ook tips over het gebruik van de rolstoel en leefregels. Het team bespreekt zijn bevindingen met u of uw naasten. Zo kunt u aan instanties en leveranciers duidelijk maken wat uw wensen zijn.
Duur: Om uw problemen te analyseren en u goed te adviseren zijn een tot drie bijeenkomsten nodig.