Direct naar de content Direct naar de footer

Het verhaal van Mischa

Een motorongeluk tijdens een motorcrosswedstrijd in 1996 veranderde het leven van Mischa Hielkema voorgoed. Hij liep een complete dwarslaesie op en moest zijn leven opnieuw vormgeven. Na zijn ziekenhuisopname revalideerde Mischa bij Rijndam. Hij kijkt daar met een heel positief gevoel op terug.
Bij Rijndam is de basis gelegd op weg naar de topsport. Inmiddels is Mischa een zeer succesvol handbiker en behoort hij tot de wereldtop.

“Inmiddels is het ruim 26 jaar geleden dat ik heb gerevalideerd bij Rijndam, maar ik weet dat ik nog altijd kan terugvallen als er iets aan de hand is, dat brengt rust en geeft vertrouwen. Voor mij is dat heel belangrijk. Dezelfde mensen werken er zelfs nog.
Sport was en is ontzettend belangrijk voor mij, daarom was daar tijdens mijn revalidatie veel aandacht voor. Gelukkig zijn er veel sporten mogelijk als je in een rolstoel zit en ben ik na mijn revalidatie gelijk aan de slag gegaan met rolstoelracen bij een sportvereniging bij mij in de buurt.

 

Rotterdam on wheels

Via mijn sportvereniging kwam ik in aanraking met Rotterdam on Wheels, een sportevenement voor skaters en handbikers in Rotterdam. Daar is mijn liefde voor de handbike ontstaan. Ik zag de handbikers en dacht: dit is het! Handbiken is echt mijn passie geworden. Een aantal grote internationale races heb ik al op mijn naam staan, waaronder de Berlijn marathon 2015 en de wereldbekerwedstrijd in Oostende 2016. Ook was ik in 2011 een tijd lang wereldrecordhouder op de handbike marathon. Maar voor mij is het niet alleen topsport, maar ook een passie om te delen. Ik wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het handbiken, want het geeft zoveel vrijheid en blijheid.   

European Para Championships 2023

In 2023 worden voor het eerst de European Para Championships georganiseerd in Rotterdam. Voor mij is dat heel bijzonder. Ik heb gerevalideerd in Rotterdam, heb kennis gemaakt met mijn passie: het handbiken in Rotterdam en nu mag ik zelf deelnemen aan deze kampioenschappen, opnieuw in Rotterdam. Ik kijk er enorm naar uit.
Naast het sporten heb ik ook een drukke baan. Na mijn ongeluk wilde ik zo snel mogelijk weer onafhankelijk zijn en dat is me gelukt. Ik hou van mijn werk en ben blij dat ik gewoon mee kan doen in de maatschappij. Ik ben heel trots op wat ik heb bereikt, sport zal altijd centraal in mijn leven staan, ik ga er volledig voor.”