Direct naar de content Direct naar de footer

Het verhaal van Ahmad

Drie jaar geleden vluchtte Ahmad Mohamed samen met zijn familie uit Syrië naar Nederland. De traumachirurg wil niets liever dan ook in Nederland weer in de zorg werken. Het werd een lange, ingewikkelde weg vol procedures, die vaak onmogelijk leek. Met hulp van Rijndam en VluchtelingenWerk Nederland is de 32-jarige Ahmad nu werkzaam als verpleegassistent bij Rijndam. 

In Syrië werkte Ahmad ruim 8 jaar als traumachirurg in verschillende ziekenhuizen in de hoofdstad Damascus. In zware shift van 36 uur behandelde hij oorlogsslachtoffers met gecompliceerde verwondingen. Op zijn vlucht naar Nederland had Ahmad alleen zijn medische boeken als bagage bij zich. Na verschillende asielzoekerscentra belandt Ahmad in Vlaardingen, waar hij samen met zijn vrouw en hun onlangs geboren zoon, zijn leven weer wil opbouwen. Een belangrijk aspect ontbrak: een baan in de zorg, daar waar zijn hart ligt.  

Ahmad wil dolgraag weer als arts werken

https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/medewerkers/ahmad_chirurg_2.jpg

Gevluchte zorgprofessionals zijn in Nederland zelf verantwoordelijk voor het traject op weg naar hun BIG-registratie en een baan in de zorg. Ahmad is ruim 2 jaar bezig geweest met het uitzoeken en volgen van de procedures. Hij klopte aan bij allerlei instanties, volgde de vereiste bijscholing en legde verschillende toetsen van bekwaamheid af over zijn medische kennis en de Nederlandse taal. Ondertussen wilde Ahmad niets liever dan tijdens dit traject al in de zorg werken. Hij stuurde sollicitaties naar vele zorginstellingen. De functie maakte Ahmad niet uit, als hij maar weer in de gezondheidszorg kon werken. Tevergeefs, hij kreeg alleen maar afwijzingen. Hij vond wel een goed betaalde kantoorbaan, maar zijn grote wens om ooit weer als arts mensen te helpen, bleef aan hem knagen.  

Nooit gedacht dat ik vluchtelingen aan werk kan helpen  

Alina de Groot, verpleegkundig manager

Ahmads talent werd niet benut

Alina: “De zorgsector schreeuwt om personeel. Toch komen hoogopgeleide statushouders met ervaring in de zorg nauwelijks aan de bak. Een verspilling van kennis en talent. Daarom hebben wij contact opgenomen met VluchtelingenWerk Nederland. De organisatie ging graag de samenwerking aan en stelde hen de gegevens van gevluchte zorgprofessionals beschikbaar die hiermee instemden en graag weer in hun vak wilden werken. Eén daarvan was Ahmad. Rijndam heeft hem  een jaarcontract gegeven als verpleegassistent. 

Ahmad laat zien dat het werkt. Over een half jaar, als hij zijn master en alle bekwaamheidstoetsen heeft afgerond, heeft hij zijn BIG-registratie. We zijn blij Ahmad binnenkort al een meer passende functie en een stage bij onze artsen aan te bieden. Ik hoop echt dat Rijndam een voorbeeld is voor andere zorginstellingen en veel meer vluchtelingen met een medische achtergrond een kans krijgen.” 

Op de goede weg!

https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/medewerkers/Ahmad_Volkskrant.jpg

Ahmad wil graag aan andere vluchtelingen die in de zorg willen werken meegeven: “Geef nooit op, leer de taal goed en begin ergens”. Ahmad werkt nu met plezier als verpleegassistent en is dankbaar voor de kans die hij gekregen heeft. Hij beseft dat hij, ondanks 13 jaar studie en 8 jaar ervaring als traumachirurg in Syrië, in Nederland weer onderaan moet beginnen. “Het is een begin en het geeft weer kansen. Rijndam helpt me met mijn BIG-registratie, ik leer hoe het zorgsysteem hier werkt en ik oefen de Nederlandse taal iedere dag in de praktijk. Ik ben op de goede weg om in de toekomst weer als arts werkzaam te zijn.” 

Nooit gedacht dat Ahmad alsnog in de zorg terecht kwam 

Mirjam van Vliet – Teamleider bij VluchtelingenWerk

Niets liever dan mensen helpen

Toen ik werd benaderd door Rijndam voor mogelijke kandidaten, dacht ik gelijk aan Ahmad. Hij heeft zoveel ellende gezien als traumachirurg in de oorlog. En nog steeds wil hij niets liever dan werken in de zorg en mensen helpen. Ik ben heel blij met dit unieke initiatief van Rijndam. Met deze samenwerking hopen we in de toekomst meer vluchtelingen met een medische achtergrond een kans te geven om bij hen aan de slag te gaan.

Altijd gehoopt dat ik weer in de zorg terecht zou komen

Ahmad Mohamed

Van chirurg in Damascus naar verpleegkundig assistent in Rotterdam - RTV Rijnmond

Meer Ahmad

Wil je meer weten over Ahmad of kun je hem helpen in zijn Nederlandse loopbaan? Of wil je meer weten over de mogelijkheden om vluchtelingen met ervaring in de zorg een kans te geven?

LinkedIn Ahmad

Website VluchtelingenWerk Nederland

Artikel VluchtelingenWerk Nederland

Artikel Revalidatie Nederland