Direct naar de content Direct naar de footer

Verdiepingsstages AIOS

Rijndam Revalidatie volgt de ontwikkelingen in de revalidatiezorg op de voet, voert zelf onderzoek uit en is een kweekvijver voor talent. De balans tussen opleiding, onderzoek en behandeling leidt tot de beste zorg voor patiënten. Bij Rijndam werken 1000 medewerkers, ruim 50 vrijwilligers en er komen jaarlijks ongeveer 9000 patiënten. Rijndam heeft veertien locaties in oa Rotterdam, Schiedam, Dordrecht en Capelle ad IJssel. Bij Rijndam zijn 14 aios werkzaam. We bieden daarnaast ook verdiepingsstages voor AIOS die elders in opleiding zijn.

Verdiepingsstage Kinderrevalidatie

Wat ga je leren?

In de verdiepingsstage Academische Kinderrevalidatie is er ruimte voor ontwikkeling als medisch specialist op specifieke gebieden binnen de kinderrevalidatie.

In het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis wordt de kinderrevalidatie verzorgd door Rijndam. Er is een nauwe samenwerking tussen de kinderrevalidatieartsen en diverse medisch specialismen zoals met de kindergeneeskunde/EAA, kindermetabole ziekten, kinderneurologie- en neurochirurgie, kinderorthopedie en plastische chirurgie.

Met deze specialismen is een nauwe samenwerking in boven regionale expertise teams zoals voor o.a. Cerebrale Parese, Neuromusculaire aandoeningen, MeningoMyeloCele, Ernstig Meervoudige Beperkte kinderen, kindermetabole ziekten, Pompe expertisecentrum, kinderhanden (oa. congenitale reductiedefecten en spastische hand) en Ledemaat Deficiency Spreekuur/Arthrogyprosis Congenita Multiplexa.

Naast het beoordeling en indicatiestelling van klinisch opgenomen kinderen, is er ruimte om je in de diverse diagnosegroepen te verdiepen binnen je eigen interesse en te werken binnen 1 of meerdere multidisciplinaire teams. Ook is ruimte voor poliklinische (vervolg)consulten. Ook zijn er mogelijkheden om binnen een bepaalde diagnosegroep ervaring op te doen binnen de kinderleeftijd en volwassenleeftijd (life span care).

Hoe ga je leren?

Er wordt een programma op maat gemaakt afhankelijk van jouw interesses en leerdoelen. Binnen deze stage is er veel ruimte voor individuele begeleiding en eigen specifieke leerdoelen, waardoor het mogelijk is aan diverse competenties te werken, naast inhoudelijke verdieping op een van de speerpunten van het Sophia Kinderziekenhuis. Ook is er ruimte voor een (wetenschappelijke) verdieping centraal staat. Dit kan plaatsvinden in de vorm van een CAT, het verdiepen in een richtlijn of in het schrijven van bv een case report. De duur van stage is 3-6 maanden en kan in overleg worden bepaald.

De werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Je verricht klinische consulten op de afdelingen en poliklinische (vervolg) consulten. Je kunt deelnemen aan diverse multidisciplinaire spreekuren met diverse medische specialisten die volgens een vast rooster worden ingepland.

Lees meer op opleidingsetalage.nl

Sollicitatie en contact

Mw. S Titulaer, revalidatiearts
Mw. K Nieuwenhuis, revalidatiearts
Mw. M Heydenrijk, revalidatiearts, onderzoeker

Werken bij Rijndam

Differentiatiestage Chronische pijn

Wat ga je leren?

Door het aanbieden van verdiepingsstages willen wij als opleidingscircuit de Aios de mogelijkheid geven voor persoonlijke inhoudelijke ontwikkeling in een van de gespecialiseerde werkvelden binnen de revalidatiegeneeskunde. Dit biedt verdieping in een gebied waar je als AIOS uitgesproken interesse in hebt, dat je ten goede kan komen bij je persoonlijke ontwikkeling op de competenties van de CANMEDs, voor een goede en relevante basis als revalidatiearts in de toekomst.

Chronische pijn is één van de acht thema’s uit het landelijk opleidingsplan BETER 3.0. De EPA die met name aan bod komt tijdens deze verdiepingsstage is ‘poliklinisch spreekuur uitvoeren’. Bij interesse ook generieke activiteiten zoals onderwijs geven, in de vorm van supervisie aan jongerejaars aios of huisartsen in opleiding.

Achtergrond

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders lijdt aan een vorm van chronische pijn. Een deel hiervan is hierdoor ernstig beperkt in het dagelijks leven. Vanuit de principes van stepped en matched care worden patiënten in een zo laag mogelijk echelon behandeld. Wanneer sprake is van complexe problematiek op biopsychosociaal gebied (WPN 3 tot 4) dan is hoog-gespecialiseerde interdisciplinaire behandeling nodig. Wij zijn expertisecentrum in het Netwerk Pijnrevalidatie Nederland.  

Onze locatie Westersingel biedt zowel klinische als poliklinische revalidatiebehandeling voor kinderen en volwassenen met chronische pijn in het houding- en bewegingsapparaat en is daarmee een van de vijf centra in Nederland die klinische pijnrevalidatie bieden.  Vanuit een biopsychosociale analyse waaruit aangrijpingspunten voor behandeling geformuleerd worden, krijgt de aios inzicht in de oorzaken, onderhoudende factoren, indicatiestelling, behandelmogelijkheden resultaatmeting en follow-up op basis van  evidence-based medicine. De aios kan zich op alle CANMEDs zich verbeteren met aandacht voor eigen specifieke doelen.

Lees meer op opleidingsetalage.nl

Hoe ga ik leren?
  • Eerste consulten van kinderen en volwassen
  • Participeren in de multidisciplinaire screening en indicatiestelling
  • Begeleiden van patiënten tijdens de behandeling en meekijken met specifieke behandel onderdelen.
  • Het geven van educatie aan patiënten (volwassenen, kinderen en jongeren)
  • Meelopen met de sportarts en anesthesist-pijnspecialist, voor het verbreden van kennis rondom chronische pijn vanuit andere medische specialismes.
  • Een verdiepingsopdracht (CAT, onderwijs geven, literatuur bestuderen over een specifiek onderwerp)
  • Oefenen in het superviseren van anderen (bv huisarts in opleiding of jongerejaars aios) m.b.t. patiënten met chronische pijn.
  • Bestuderen en bespreken van specifieke hoofdstukken uit het Handboek Pijnrevalidatie.

Leerdoelen:

  • Inzicht in predisponerende, uitlokkende en onderhoudende factoren bij patiënten met complexe pijnproblematiek.
  • Inzicht in de visie en pijnbehandelingen vanuit andere medische specialismes, en samenwerking hiermee (verwijzingen, overleg)
  • Inzicht in diagnostiek en behandelingen door het interdisciplinaire team
  • Inzicht in specifieke klinische behandeltrajecten voor volwassenen en kinderen
  • Inzicht in specifieke poliklinische behandeltrajecten voor volwassenen en kinderen
  • Opstellen van een behandelplan voor een patiënt met chronische pijn  WPN3-4
  • Toetsings- en beoordelingsinstrumenten
  • KPB’s door verschillende supervisoren
  • Case based discussion, entrusted based discussion
  • Eventueel een CAT
  • Overig: bijvoorbeeld feedback op het geven van een klinische les of op het geven van supervisie

Sollicitatie en contact

  • Loes Swaan (volwassen patiënten, klinisch en poliklinisch)
  • Matthias Koudijzer (kinderen en jongeren)
  • Graciëlle Williams (volwassen patiënten, klinisch en poliklinisch)

Differentiatiestage amputatie en revalidatie

Wat ga je leren?

Stage op het gebied van amputatie en revalidatie verdeeld over meerdere  werkplekken: Afdeling Revalidatiegeneeskunde, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Rijndam Revalidatie in Rotterdam, De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht.

De stage kan op maat worden aangepast qua mogelijkheden en individuele leerdoelen. De volgorde en de te besteden tijd op de locaties kunnen ook op aanvraag worden aangepast.

In de stage wordt theorie en praktijk rondom beenamputaties samengebracht door een combinatie van onderwijs, zelfstudie en werkplekleren. In Rijndam (locatie Erasmus MC) en De Hoogstraat is er een combinatie mogelijk met de arm amputaties en congenitale reductie defecten met armprothese. De stage vindt plaats tijdens (poli)klinische (technische) spreekuren.

Hoe ga ik leren?
  • Je wordt in deze stage in staat gesteld om je het gehele revalidatiegeneeskunde zorg- en behandeltraject van de beengeamputeerde in een medisch specialistische revalidatiesetting eigen te maken. Dit betreft het pre-operatief amputatieconsult, de post-operatieve amputatiefase, de indicatiestelling voor prothesiologie, tot en met de eindfase van de poliklinische revalidatiebehandeling bij beengeamputeerden. Je krijgt de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen door pro-actieve participatie tijdens oa.

    • multidisciplinair overleg en spreekuur
    • gezamenlijke spreekuren met orthopedisch schoentechnicus en instrumentmaker
    • multidisciplinaire poliklinische revalidatiebehandelingen bij paramedici
    • revalidatie-teambesprekingen van beengeamputeerden

Lees meer op opleidingsetalage.nl

Sollicitatie en contact

Meer weten over ons opleidingsaanbod?

Ervaring van een AIOS

revalidatiearts i.o bij Rijndam

In Rotterdam vielen voor mij de puzzelstukjes wat betreft mijn hoofddoelen van de stage op zijn plek, doordat ik mijn opgedane kennis op veel vlakken kon toetsen. In de kliniek van het revalidatiecentrum heb ik meegekeken met therapieën van amputatie-patiënten, met de orthopedisch instrumentmakers, met de gipsverbandmeesters en had ik een ‘eigen’ prothesespreekuur. Ik werd actief betrokken bij de overige (kinder-)prothesespreekuren, in het revalidatiecentrum, als ook in het Sint Fransiscus Gasthuis en Vlietland Ziekenhuis. Daarnaast mocht ik mee met consulten in verpleeghuizen, perioperatieve consulten in het Sint Fransiscus Gasthuis, en het diabetische voetenspreekuur in zowel het Sint Fransiscus Gasthuis als het Vlietland Ziekenhuis.