Direct naar de content Direct naar de footer

Groepstraining ‘Jobgrip’

Deze training is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met langzaam progressieve neurologische aandoeningen of neuromusculaire aandoeningen, zoals MS, ziekte van Parkinson, spierziekten en mitochondriële ziekten. Tijdens de training wordt samen een plan gemaakt met als doel om ongewenste uitval van werk te voorkomen, uit te stellen of je werk naar tevredenheid af te bouwen.

Scroll naar

  Deze training is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met langzaam progressieve neurologische aandoeningen of neuromusculaire aandoeningen, zoals MS, ziekte van Parkinson, spierziekten en mitochondriële ziekten. Ook volwassenen met bijvoorbeeld CP of een dwarslaesie, waarbij het werk mettertijd meer energie of moeite kost, kunnen meedoen aan deze training. Tijdens de training wordt samen een plan gemaakt met als doel om ongewenste uitval van werk te voorkomen, uit te stellen of je werk naar tevredenheid af te bouwen.

  Een progressieve aandoening kan veel impact hebben, zowel op je privéleven als op je werkende leven. Als je betaald werk hebt en zo lang mogelijk wilt blijven werken of stapsgewijs wilt afbouwen, kan de training ‘Jobgrip’ je hierin ondersteunen. Het doel van de training is het zo lang mogelijk behouden van werk, het vergroten van de tevredenheid op het werk of het stapsgewijs afbouwen van het werk.

  Ontwikkeling van de training
  De training is ontwikkeld door ergotherapeut Nanette Nab uit het Radboudumc. Samen met haar is training door ergotherapeuten van Rijndam Revalidatie locatie Erasmus MC verder ontwikkeld. Ook is er in 2020 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Jobgrip bij werkende volwassenen met de ziekte van Parkinson. Deze resultaten worden nog gepubliceerd. 

  Inhoud van de training

  De groepstraining bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur die wekelijks plaatsvinden op  locatie Erasmus MC. Onderwerpen die vaak aan bod komen zijn:

  •    communicatie met werkgever en bedrijfsarts;
  •    balans privé/werk;
  •    aanpassingen en regelmogelijkheden op het werk;
  •    leefstijl en actieplannen;
  •    wet- en regelgeving.

  Er is daarnaast veel ruimte voor het inbrengen van eigen onderwerp en vragen. Je bent op je werk actief bezig met het uitvoeren van opdrachten. Het behouden van eigen regie staat centraal in de bijeenkomsten. De training wordt gegeven door een twee ergotherapeuten  van Rijndam Revalidatie. Tijdens de bijeenkomsten sluiten regelmatig andere professionals aan, zoals een psycholoog, cognitief revalidatietherapeut of maatschappelijk werker, om gerichte uitleg bij een onderwerp te geven. 

  Kosten en aanmelden

  Deze groepstraining valt binnen de poliklinische revalidatiebehandeling voor volwassenen en wordt vergoed door de zorgverzekering. Is je eigen risico nog niet verbruikt, dan kunnen er wel kosten in rekening gebracht worden door de zorgverzekeraar. Om deel te nemen aan de training, is een verwijzing nodig. Je neuroloog, huisarts of revalidatiearts kan een verwijzing schrijven.

  In september 2023 willen wij starten met een nieuwe groep. Op dinsdag 26 september, 3 oktober, 10 oktober, 25 oktober, 31 oktober, 7 november en 13 november.
  Tijd: 10.45 - 12.15 uur

  Voor meer informatie kun je contact opnemen via ergotherapieErasmusMC@rijndam.nl of via 010-7034841.