Direct naar de content Direct naar de footer

Sensorische integratie

Scroll naar

  Sensorische integratie is het proces, waarbij we informatie uit ons lichaam en prikkels vanuit de buitenwereld waarnemen en op elkaar afstemmen. De prikkels worden waargenomen door de zintuigen en doorgestuurd naar de hersenen. Je kunt hierbij denken aan zien, horen, tasten, evenwicht en signalen vanuit de spieren. De zintuigen werken 24 uur per dag.

  Een verstoring in het proces van de sensorische integratie uit zich per persoon verschillend. Dit hangt af van welk soort prikkels niet goed wordt verwerkt. De verwerking van de prikkels noemen we registratie. Er kan sprake zijn van onderregistratie en overregistratie. Bij onderregistratie heeft iemand meer prikkels van hetzelfde nodig om ze te kunnen opmerken. Bij overregistratie worden normale prikkels als te sterk ervaren.

  Waarom sensorische integratie?

  Je krijgt inzicht in de principes van sensorische integratie.
  Je leert technieken en strategieën toepassen bij dagelijkse activiteiten, waardoor je deze beter kunt uitvoeren.

  Hoe ziet de behandeling eruit?

  Deze behandeling is vooral bedoeld voor volwassenen met Whiplash Associated Disorder (WAD). Er komen klachten naar voren zoals onhandigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, evenwichtsstoornissen, duizeligheid, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Je leert verschillende methodes om de verstoring te minimaliseren, zoals compensatiestrategieën, gewenningsoefeningen en dempingtechnieken. Zo ga je de momenten herkennen waarop er te veel of te weinig prikkels binnenkomen en bent je in staat deze te reguleren.

  Wat kun je van de behandeling verwachten?

  Je leert over de principes van sensorische integratie, waardoor je inzicht krijgt in de oorzaken van je klachten. Je leert beter om te gaan met de gevolgen van de verstoring in het proces van sensorische integratie, waardoor je minder beperkingen ervaart in het dagelijks leven.

  Voor volwassenen met Whiplash Associated Disorder (WAD) die problemen hebben bij het verwerken van prikkels, zoals zien, horen, tasten, evenwicht en signalen vanuit de spieren