Direct naar de content Direct naar de footer

Parkinson

Door de ziekte van Parkinson kan je leven sterk veranderen. Daarom is het goed al in een vroeg stadium om te leren gaan met de beperkingen van deze ziekte en voorbereid zijn op de toekomst. Revalidatie is vooral zinvol, als je beperkingen ervaart in het dagelijks leven.

Scroll naar

    Over Parkinson

    De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte waarbij je meestal langzaam achteruit gaat. De meest voorkomende symptomen zijn stijfheid, traagheid, beven, moeilijk lopen en een star gezicht. In de loop van de tijd kunnen deze symptomen voor problemen zorgen bij bijvoorbeeld werk, vrije tijd, bewegen, persoonlijke verzorging, slikken en communicatie.

    Het kan ook zo zijn dat je minder aankan dan voorheen of dat er veranderingen zijn in het denken, gedrag of de stemming. 

    Wanneer is revalidatie zinvol?

    Door de ziekte van Parkinson kan je leven sterk veranderen. Daarom is het goed al in een vroeg stadium om te leren gaan met de beperkingen van deze ziekte en voorbereid zijn op de toekomst. Revalidatie is vooral zinvol, als je beperkingen ervaart in het dagelijks leven.
     

    Behandeling bij Rijndam

    Bij Rijndam zoeken we altijd naar verrassende oplossingen. We zetten situaties altijd in nieuwe perspectieven. Dat helpt ons met het vinden van nieuwe mogelijkheden en het op maat maken van onze zorg. Bekijk hoe wij je helpen met het heruitvinden van jezelf. Ons motto is: VerBaas Jezelf! Wij helpen jou je te verbazen door onze unieke werkwijze met een multidisciplinair team. Fysotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers: allemaal werken ze samen - onder leiding van een revalidatiearts - aan jouw functioneren. Lees hieronder meer over onze aanpak.

    Tijdens de revalidatie leer je hoe je met de gevolgen van de ziekte van Parkinson kunt leven. We kunnen de ziekte niet laten verdwijen of remmen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat je activiteiten zo goed mogelijk kunt blijven uitvoeren. Daar oefenen we mee en adviseren we over. Zo werken we bijvoorbeeld aan:

    •    bewegen
    •    persoonlijke verzorging
    •    veranderingen in de denkfuncties
    •    spreken en slikken
    •    rouw en verwerking bij deze ziekte

    Het behandelteam staat onder leiding van de revalidatiearts. Afhankelijk van jouw doelen bevat een team een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, maatschappelijk werker, psycholoog en een of meerdere verpleegkundigen. 

    De behandeling bij Parkinson is altijd poliklinisch, dus je komt voor behandeling naar een locatie van Rijndam voor therapieen.

    Ook mensen uit uw directe omgeving betrekken we hierbij. We helpen je verder bij het steeds opnieuw aanpassen aan een slechter wordende situatie.

    Hoe lang de revalidatie duurt, hangt af van de ernst en het verloop van de ziekte. En van de doelen die je wilt en kunt bereiken. Al vroeg in het traject kunnen wij een inschatting maken van de verwachting. Aansluitend wordt vrijwel altijd een poliklinisch behandeltraject gestart. Ook hier wordt de lengte van de behandeling bepaald door de te behalen doelen.

    Jouw omgeving

    Niet alleen voor degene die het krijgt, maar ook voor de omgeving van de patient is Parkinson een heftige diagnose. Ook de eventuele partner en kinderen krijgen vaak een flinke klap te verwerken, juist ook na de eerste schrik en na de behandelingen. Ook tijdens de revalidatie betrekken wij naasten daarom graag.

    Na de revalidatie

    Na je behandeling blijf je onder controle, bij Rijndam of elders. Op die manier bieden we structurele begeleiding. Wanneer er zich nieuwe (of terugkerende) problemen voordoen, wordt er een nieuw behandeltraject gestart. 
     

    Niemand heeft er iets aan als ik vast loop.

    Rijndam heeft een zogenaamde carrousel voor mensen met Parkinson. Het is een multidisciplinair revalidatietraject, dat volledig aansluit op de hulpvraag van de patiënt. Leraar biologie Rens vond er nieuwe balans, meer energie en bovenal vertrouwen in de toekomst. Revalidatie Nederland interviewde Rens samen met onze ergotherapeut Danielle.

    Lees het interview hier

    Kijk vooral naar wat je kunt en niet naar wat je niet meer kunt

    Je krijgt de diagnose Parkinson, dan staat je leven op z’n kop, want hoe nu verder? Wat is er nog mogelijk en hoe gaat de ziekte verlopen? Dat zijn vragen die Rita, Sandra en Yolande ook hadden nadat zij de diagnose kregen. Allemaal hebben ze Parkinson, de een al meer dan 20 jaar en de ander net een jaar. Ze vertellen over hun proces en wat revalidatie voor hen betekent.

    Lees de verhalen van Rita, Sandra en Yolande

    Veelgestelde vragen

    Revalidatie bij Rijndam valt binnen de basisverzekering en Rijndam heeft contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars. Je verzekeraar brengt slechts het deel van de kosten in rekening dat binnen je eigen risico valt. 

    We helpen je om maximaal te functioneren met je beperkingen

    Revalidatiearts Dorinde Oster