De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte waarbij u meestal langzaam achteruit gaat. De meest voorkomende symptomen zijn stijfheid, traagheid, beven, moeilijk lopen en een star gezicht. In de loop van de tijd kunnen deze symptomen voor problemen zorgen bij bijvoorbeeld werk, vrije tijd, persoonlijke verzorging, slikken en communicatie. Het kan ook zo zijn dat u minder aankan dan voorheen en dat uw geheugen en concentratie minder wordt.

Leren leven met de ziekte van Parkinson

Tijdens de revalidatie leert u hoe u met de gevolgen van de ziekte van Parkinson kunt leven. We kunnen de ziekte niet tegengaan. Wel kunnen we ervoor zorgen dat u activiteiten zo goed mogelijk kunt blijven uitvoeren. Daar oefenen we mee en adviseren we u over. Zo werken we bijvoorbeeld aan:

  • bewegen
  • wassen en aankleden
  • geheugen en concentratie
  • spreken en slikken
  • verwerking van de ziekte.

Ook mensen uit uw directe omgeving betrekken we hierbij. We helpen u verder bij het steeds opnieuw aanpassen aan een slechter wordende situatie. Acceptatie speelt dan ook een belangrijke rol.

Wanneer is revalidatie bij de ziekte van Parkinson zinvol?

Door de ziekte van Parkinson is uw leven sterk veranderd. Daarom is het goed al in een vroeg stadium om te leren gaan met de beperkingen van deze ziekte. Revalidatie is vooral zinvol,  als u beperkingen ervaart in het dagelijks leven.

Speciale programma's

Groepstraining 'Blijven werken'

Indien u betaalde arbeid verricht en zo lang mogelijk wil blijven werken of stapsgewijs wilt afbouwen, dan kan de groepstraining ‘Blijven werken’ u hierin ondersteunen. De training bestaat uit zes interactieve bijeenkomsten van twee uur, gegeven door een arbeidsonderzoeker en ergotherapeut. Tijdens de training wordt samen een plan gemaakt met als doel om ongewenste uitval van werk te voorkomen, uit te stellen of uw werk naar tevredenheid af te bouwen.

Meer informatie
Groepstraining Zelfmanagement ‘PEPP4ALL’

De PPEP4ALL (Patiënt en/of Partner Educatie Programma voor alle chronisch zieken) is een zelfmanagementprogramma voor mensen met een chronische aandoening en/of hun partners of mantelzorger. De PPEP4ALL biedt handvatten om te leren omgaan met de psychische, emotionele en sociale gevolgen van het leven met een chronische aandoening.

Meer informatie
Sportadvies

Bent u bij Rijndam onder behandeling en krijgt u begeleiding van een bewegingsagoog? Dan krijgt u automatisch een sportadvies. U onderzoekt met hem of haar de mogelijkheden voor een passende sport en/of sportvereniging en kunt er al uw specifieke sportvragen kwijt. Het doel is om na de revalidatie in uw eigen leefomgeving het sporten voort te zetten.

Bent u niet in behandeling bij Rijndam? Ook dan komt u mogelijk in aanmerking voor sportadvies. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw (huis)arts. De revalidatiearts bekijkt vervolgens of een sportadvies zinvol voor u is.

Meer informatie

Behandelaanpak

Behandelplan

In een gesprek bekijkt de revalidatiearts samen met u welke behandeling nodig is. Op basis daarvan stellen we een behandelplan op. Daarin staat wat we willen bereiken. Ook adviseren en ondersteunen we u om zo zelfstandig mogelijk te functioneren, te communiceren, aan vrijetijdsbesteding te doen en sociale contacten uit te breiden.

Gecombineerd behandelteam

Hoe behalen we bij Rijndam het beste resultaat? Door met een multidisciplinair behandelteam hetzelfde hoofddoel na te streven. Dat behandelteam staat onder leiding van een revalidatiearts. Die kijkt samen met het behandelteam welke doelen voor u haalbaar zijn. Het behandelteam kan verschillend zijn wat samenstelling betreft. Te denken valt aan een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, bewegingsagoog, maatschappelijk werker of psycholoog. Natuurlijk stemmen we de revalidatie zo goed mogelijk af op uw situatie. En we adviseren u wat u zelf kunt doen, wat u kunt oefenen en wat voor hulpmiddelen u nodig hebt. Uw eigen rol in de behandeling is uitermate belangrijk.

Lees meer over de specialisten binnen het behandelteam in de uitgebreide omschrijving per functie.

 

Behandelvorm

We behandelen poliklinisch. Dit betekent dat u tijdens de behandeling thuis verblijft. U komt steeds op afspraak voor behandeling naar Rijndam.

Nazorg

Na uw behandeling in ons revalidatiecentrum nodigen we u uit voor controle bij de revalidatiearts. U bekijkt samen hoe het gaat en of er veranderingen zijn. In overleg kunnen meer controles volgen.

Aanmelden

Poliklinische behandeling

Komt u voor het eerst naar Rijndam? Dan kan uw huisarts, medisch specialist of Parkinsonverpleegkundige u direct online bij ons aanmelden voor poliklinische behandeling. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts, medisch specialist of Parkinsonverpleegkundige sturen naar de locatie waar u zich aanmeldt. Wij nemen dan contact met u op.

Ervaringsverhalen

''Je bekijkt alles met een Parkinson bril''
Geert krijgt onverwachts de diagnose Parkinson. Bij Rijndam leert hij hiermee omgaan, en hoe hij de klachten kan remmen.
Lees verder''Ik had de 40 jaar graag vol willen maken, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad”
Theo krijgt in 2009 de diagnose Parkinson en loopt sindsdien bij de neuroloog. In 2012 stopt hij met werken.
Lees verder