Direct naar de content Direct naar de footer

Leer kinderen met een beperking sociale grenzen aangeven

De cursus 'Cirkels van Nabijheid' is een methode om een kind met een beperking de grenzen in omgangsvormen aan te leren en weerbaar te maken. 

Locatie
Ringdijk
Tijdsduur
Start op 4 oktober en online terugkommoment 8 november 2024
Prijs
650,- (excl. btw)

De prijs is inclusief koffie/ thee/ lunch/ cursusmateriaal (pakket Werken met de Cirkels van Nabijheid, ISBN 9789088509766)

Inschrijven

Na deelname:

  • Is je kennis over weerbaarheid en wat daarvoor nodig is uitgebreid
  • Heb je ervaren wat de impact van jouw voorbeeldrol is
  • Kun je met de principes van de methode in het achterhoofd de groepslessen aanpassen aan je eigen situatie
  • Kun je de methode 'Cirkels van Nabijheid' in de dagelijkse situatie gebruiken

Een lespakket voor kinderen met een motorische, verstandelijke of meervoudige beperking in het speciaal onderwijs

De training gaat over de vragen: Hoe ga je als kind om met al die mensen in je leven die voor je zorgen, die je vervoeren, die therapie geven? Waarom mag je wel bij opa op schoot zitten en niet bij de taxichauffeur? Waarom geef je mama wel een kus, maar de verpleegkundige niet?

De methode is een op-maat methode. Dit betekent dat je de lessen specifiek naar de behoeftes van jouw groep kunt aanpassen.

Aan de slag met de ontwikkeling van weerbaarheid

Tijdens deze cursus wordt aandacht besteed aan het belang van het ervaren van autonomie, competentie en verbondenheid voor meervoudig gehandicapte kinderen.

Het praktische gedeelte bestaat uit het doorlopen van de lessen en de ideeën erachter. Ook wordt aandacht besteed aan jouw persoonlijke situatie, je maakt een begin met denkstappen die je moet doorlopen voor je de Cirkels invoert op jouw school. Je leert hoe je de lessen kunt aanpassen aan de situatie in jouw klas. Hierdoor kun je omgaan met allerlei omstandigheden waar je leerlingen weerbaar in wil maken.

Speciaal voor zorgprofessionals in het onderwijs

De training is bedoeld voor leerkrachten en zorgprofessionals die werkzaam zijn in het speciaal onderwijs aan kinderen (4+) met een motorische, verstandelijke of meervoudige beperking. Ben je een psycholoog, logopedist of ergotherapeut en wil je de methode invoeren binnen je eigen instelling, dan ben je zeker ook welkom. 

Incompany is ook mogelijk!

In overleg kan de cursus ook op locatie worden gegeven als incompany training. Daarnaast is er de mogelijkheid om een Kennismaking met Cirkels van Nabijheid incompany aan te bieden. Bij deze optie komen we op locatie in een workshop van 1 uur meer uitleg geven over de Cirkels.

De cursus wordt gegeven aan groepen, maximale groepsgrootte is 12 personen. Bij minder dan 6 aanmeldingen gaat de cursus niet door. 

Welke data komen jou uit?

In het najaar is er weer een mogelijkheid om deel te nemen aan deze workshop. Start op 4 oktober 9.30 - 16.00 uur en online terugkommoment 8 november 9.30 - 11.00 uur.
Bij voldoende animo zal er voor de zomervakantie ook een workshop georganiseerd worden.

Komt dit niet uit? Neem contact op via cirkelsvannabijheid@rijndam.nl, dan kunnen we kijken wat er mogelijk is.

Ervaringen

Rita Swarihdja, moeder van 9 jarige dochter
'Als ik mijn dochter van negen meeneem naar de supermarkt kan ik haar nu met een gerust hart vragen om bijvoorbeeld een pak melk te halen. Ze komt dan bij mij terug. Voorheen moest ik haar zoeken en stond ze vaak met een vreemde te praten. Ze zou ook met elke vriendelijke vreemde zijn meegegaan.” 

Miranda Opstelten, moeder van een 11 jarige dochter 
“Door de training is mijn dochter gaan beseffen dat zij de baas is over haar eigen lichaam. Een gevolg was bijvoorbeeld dat ze niet meer onder de douche wilde. Dat was even onhandig, maar ik zie het als groei. Een ander kind van die leeftijd wil ook niet altijd onder de douche.’

Jack van Leeuwen, leraar in bijzonder onderwijs
'Ik heb elke dag profijt van de training die is gedaan in mijn groep. De kinderen hebben bijgeleerd, maar wij als begeleiders ook. Voorheen hadden we op school geen richtlijnen over wat je wel en niet doet. We hadden bijvoorbeeld nooit besproken of kinderen op schoot mogen zitten bij de leerkracht en wat je doet als een kind troost nodig heeft. Elke leerkracht besliste dat voor zichzelf. Nu hebben we afspraken gemaakt, natuurlijk kijkend naar de leeftijd van de kinderen. Ik geef les aan kleuters: zij mogen even op schoot als ze pijn of verdriet hebben, maar ze weten ook dat dat maar een paar minuten zal zijn. De duidelijke grenzen en afspraken zijn precies wat deze leerlingen nodig hebben.’'

Meld je aan voor meer informatie over de cursus

Bedankt!

Het formulier is succesvol verzonden.

Er is iets mis gegaan, probeer het nogmaals

Meer cursussen

PACT Basiscursus

Utrecht 2 dagen 510,-

PALPA

Rotterdam 3 dagen 1.140,-