Ontmoet onze oncologisch revalidatiearts Petra Boelens
Voordat zij geselecteerd werd voor de opleiding revalidatiegeneeskunde, was zij oncologisch chirurg. Van de oncologische medische kant naar samenwerken met de ex-patiënt om de puzzelstukjes van het leven weer op te pakken is een waardevolle toevoeging voor deze groep (ex-)patienten.


Eerder was zij betrokken bij Europese kankerregistraties om oncologische zorg kwalitatief te verbeteren qua harde uitkomstmaten (overleving, ziektevrije periodes) maar ook patient reported uitkomsten zoals kwaliteit van leven.
Van de oncologische medische kant naar samenwerken met de ex-patiënt om de puzzelstukjes van het leven weer op te pakken is een waardevolle toevoeging in deze groep (ex-)patienten.
"Als chirurg opereer je zo netjes mogelijk, en nu mag ik naar de mens kijken, dit is veel complexer en interessanter. Waarom lukt het de een wel en is het voor de ander lastiger om het leven weer op te pakken? Het is echt maatwerk en waardevolle toevoeging in deze groep (ex-)patienten".
Heb je een algemene tip voor kankerpatiënten die nog twijfelen over revalidatie?
Kanker is een veel voorkomende ziekte en gelukkig heeft niet iedereen oncologische revalidatie nodig. Revalidatie is voor degene die merken dat ze op meerdere vlakken niet vooruit kunnen ondanks eigen inspanningen. Soms is er een angst of stemmingprobleem onderliggend, moeite om hulp te accepteren of ‘een strenge ik’. Een oncologische revalidatie werkt altijd met meerdere therapeuten (multidisciplinair) om maatwerk en waardegericht te laten groeien naar weer oppakken van activiteiten.
We zetten naast oncologisch geschoolde fysiotherapie, diëtist, ergotherapie, maatschappelijk werk en psycholoog in. Veelal werken we na stepped care, eerst starten met oncologische fysiotherapie en of psychologie vanuit of ziekenhuis/ praktijkondersteuning van de huisarts of in de buurt. Als dit al werkt is ons programma niet nodig.
Wat kun je verwijzers meegeven?
Als patiënten worstelen met thema’s als terugkeer naar werk, opbouwen van conditie, functioneren in het gezin, verlies van vertrouwen in eigen lichaam, verlies van vertrouwen in de toekomst zodanig dat ze dreigen uit te vallen in mobiliteit, vrije tijd of werk denk aan een consult revalidatie. Opstarten van oncologische fysiotherapie of psychische hulp is fijn voor de patiënt om vast te starten met herstel in balans. Er wordt gewerkt met Acceptance and Commitment therapy (ACT), waarin aanvaarding van klachten en waardegericht leven centraal staan.
Nooit gedacht dat de hele mens zo interessant zou zijn
Wat maakt jouw werk leuk?
Iedere ex-patient is uniek en het is echt een avontuur om de ontwikkeling aan te gaan. Patiënten van heel laag belastbaar na chemotherapie naar wandelend binnenkomen na een jaar. Veelal horen we dat ze van tevoren niet hadden kunnen verzinnen wat het allemaal zou veranderen. We krijgen veel dankbare reacties na afronden van het traject en de meeste mensen vinden het jammer als ze stoppen met het traject.