Direct naar de content Direct naar de footer

Omgaan met de gevolgen van CP

Scroll naar

    Veel mensen met cerebrale parese hebben op volwassen leeftijd klachten van pijn en vermoeidheid en bemerken een achteruitgang in het functioneren, zoals toenemende beperkingen bij het lopen of werken. Bijkomende problemen kunnen stemmingsklachten, een negatief zelfbeeld, onzekerheid of eenzaamheid zijn.

    Rijndam Revalidatie heeft een groepsbehandeling ontwikkeld voor deze lange termijn klachten. De behandeling richt zich op het leren omgaan met uw chronische aandoening en (toenemende) klachten. Ook leert u omgaan met de gevolgen van de klachten in het dagelijks leven.

    Inhoud

    De groepsbehandeling bestaat uit tien wekelijkse groepsbijeenkomsten en een terugkombijeenkomst van elk 2,5 uur. Er nemen minimaal zes en maximaal negen mensen deel aan de groepsbijeenkomsten. Bij de start van het programma ontvangt u een werkboek met informatie over de bijeenkomsten en huiswerkopdrachten.

    Thema's
    • Cerebrale parese en lange termijn gevolgen
    • Omgaan met problemen
    • Energie management
    • Lichaamsbeweging en leefstijl
    • Ontspanning en inspanning
    • Lichaamsbeleving en zelfbeeld
    • Communicatie
    • Blik op de toekomst
    • Vragen en vervolg blik op de toekomst
    • Aan de slag: actieplan opstellen
    • Terugkombijeenkomst
    Begeleiding

    Rijndam heeft een behandelteam met specifieke deskundigheid op het gebied van cerebrale parese. Een GZ-psycholoog begeleidt de groep gedurende het gehele traject en is elke bijeenkomst aanwezig. Daarnaast is er, afhankelijk van het onderwerp, een revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut of maatschappelijk werker aanwezig.

    Je bent geen lijdend voorwerp.

    Bij Rijndam wordt gekeken naar de complete persoon.

    Aanmelden

    De behandeling is geschikt voor mensen ouder dan 25 jaar met cerebrale parese zonder verstandelijke beperking. Tijdens een consult met de revalidatiearts wordt gekeken of de behandeling aansluit bij jouw situatie, verwachtingen en behoeften. Als je al onder behandeling bent bij Rijndam, dan kan je revalidatiearts je doorverwijzen. Als je nog niet onder behandeling bent bij Rijndam, dan heb je een verwijsbrief van je huisarts of specialist nodig.

    Ervaringen van eerdere deelnemers

    “Ik heb meer inzicht gekregen in CP en hoe hiermee om te gaan.”
    “In een groep leer je van elkaar en dit is heel waardevol. Dit heb je in een individuele behandeling niet.”
    “Door andere inzichten heb ik geleerd activiteiten anders te doen en hierdoor kan ik veel meer. Voorheen was ik te moe als mijn kleinkind kwam logeren. Nu is het echt genieten.”
    “Ik houd niet van groepen. Maar in deze groep heb ik me meer mezelf en op mijn plaats gevoeld dan ooit tevoren.”