Direct naar de content Direct naar de footer

Gipspoli

Voor kinderen die zich niet makkelijk kunnen bewegen, doordat de stand van een gewricht niet goed is of spieren verkort zijn.

Scroll naar

    Als je kind zich niet makkelijk kan bewegen, doordat de stand van een gewricht niet goed is of spieren verkort zijn, kun je in overleg met de revalidatiearts ervoor kiezen om dit te verbeteren middels een gipsredressie.

    Met redressie wordt een correctie van een afwijkende gewrichtsstand en/of een te korte spierlengte bedoeld. Bij deze behandeling krijgt je kind een aantal weken gips om de benen. Het doel is om op deze manier geleidelijk de spier te verlengen. 

    Voor wie is het?

    Voor kinderen tot 18 jaar die:

    • een spierverkorting in de benen of standsafwijkingen van de voet hebben.
    • langdurig op hun tenen lopen zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is.

    Behandeling bij Rijndam

    De revalidatiearts beoordeelt of er een indicatie is voor gipsredressie. Wanneer dit het geval is, wordt je kind aangemeld bij de kinderrevalidatieartsen die werkzaam zijn op de gipskamer van het Erasmus MC-Sophia. Zij plannen in overleg met de gipsmeester een afspraak.

    Op de aanmelding is aangegeven of een of beide benen van je kind gegipst moeten worden. Het kan dat dit pas op de gipskamer zelf besloten wordt. Er wordt gegipst met lichtgewicht kunststof loopgips, de kleur mogen jullie zelf kiezen. In het geval van verkorte spieren en/of een standsafwijking van de voet, worden het onderbeen en de voet van ingegipst. Omdat je kind zoveel mogelijk moet lopen met dit gips, krijgt hij of zij een gipsschoentje over het gips heen. 

    Na 1 a 2 weken komt je kind terug op de gipskamer. Het gips wordt dan verwijderd, waarna het resultaat beoordeeld kan worden. Als het resultaat op de lengte van de kuitspier of de stand van de voet nog onvoldoende is, kan worden besloten dat het nodig is om opnieuw te gipsen. De stand van de voet wordt in dat geval verder aangepast en het been opnieuw ingegipst. 
     

    Een gipsredressie duurt gemiddeld 4 tot 6 weken waarbij het gips één tot drie keer gewisseld wordt. De vervolgafspraken worden ter plekke met jullie afgesproken.

    De aanvragend revalidatiearts maakt met jou en je kind een plan voor de nabehandeling. Het is mogelijk om tijdens een gipswissel dag en nacht spalken aan te meten. De revalidatiearts van de gipspoli is bij het aanmeten aanwezig.

    Het team

    De gipsredressie wordt uitgevoerd aan de hand van de specificaties van de revalidatiearts door de gipsverbandmeester van Erasmus MC-Sophia.