Direct naar de content Direct naar de footer

Succesvolle tweede editie van MS-symposium

Geplaatst op 05-07-2021

Op donderdag 10 juni organiseerde het MS-behandelteam van Rijndam Revalidatie, locatie Erasmus MC haar tweede regionale multidisciplinaire MS-symposium voor eerstelijns therapeuten die werken met patiënten met MS.

In 2018 werd een eerste editie van een succesvol symposium georganiseerd waarna zowel organisatie als deelnemers de wens uitspraken om van het symposium een terugkerend event te maken.

Ditmaal werd het symposium geheel online georganiseerd en waren en ruim 40 deelnemers uit de regio Rotterdam aanwezig. Onder de aanwezigen waren logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, een manueel therapeut, pshyician assistant, neuroloog en seksuoloog. Een gemêleerd gezelschap wat resulteerde in een afwisselend symposium.

De avond werd geopend door revalidatiearts dr. Jetty van Meeteren, wie ook dagvoorzitter  was. Daarna volgde een lezing van fysiotherapeut en onderzoekster Anna Schmidt  over het thema van het symposium ‘Brain Health’. Bij Brain Health is het belangrijk het brein zo gezond mogelijk te houden. Hier zijn allerlei leefstijlkeuzes voor in te zetten waar Anna in haar presentatie meer over heeft verteld.

Ook physician assistant Sjoukje Hoekstra van het expertisecentrum MS ‘ErasMS’ van het Erasmus MC gaf een presentatie waarin zij meer vertelde over de rol van de MS-verpleegkundige. Vanuit de eerste lijn is de samenwerking met de MS-verpleegkundige mogelijk en wenselijk. Elkaar vinden, informeren en samen optrekken komt de zorgt voor de MS-patiënt ten goede.

Tijdens het symposium was er ruimte voor de eerstelijns therapeuten om kort te vertellen over hun ervaring en beroepspraktijk. Seksuologe Hanneke Bolt heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de deelnemers meer te vertellen over mindful seks. Een goede reminder om seks bespreekbaar te maken in de behandelkamer en eventueel door te verwijzen naar een seksuologe voor verdere begeleiding.

Na de drie plenaire presentaties ging de groep uiteen in break-out rooms waarin iedere groep met elkaar in gesprek ging over een stelling. De stellingen hadden allemaal te maken met het thema ‘Brainhealth’ met als doel de deelnemers dieper te laten nadenken over het onderwerp, meningen uit te wisselen en nieuwe kennis op te doen.

Na een plenaire terugkom-moment sloot dr. Jetty van Meeteren de avond af. Het MS-behandelteam kijkt terug op een geslaagd symposium en hoopt over twee jaar een nieuw symposium te organiseren en de collega’s dan weer live te kunnen ontmoeten!