Direct naar de content Direct naar de footer

Rijndam wint Revalidatie jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg!

Geplaatst op 12-11-2021

Rijndam wint de Revalidatie Jaarprijs met de productontwikkeling ‘Ziggy’. Deze innovatieve aanpassing aan een rolstoel maakt het mogelijk dat degene die de rolstoel duwt niet achter, maar naast de rolstoel loopt. Dit zorgt voor een betere interactie met de persoon die in de rolstoel zit. Met het winnende geldbedrag van € 20.000 gaat Rijndam samen met de TU Delft en Erasmus MC ‘Ziggy’ verder doorontwikkelen om deze vervolgens daadwerkelijk in de praktijk in te zetten.

Ziggy

‘’Een standaardrolstoel wordt geduwd, maar als je er als begeleider achter loopt, is het soms moeilijk contact te houden met degene die erin zit”, vertelt Nicole van den Dries. Als ouder van een meervoudig gehandicapte dochter én als fysiotherapeut bij Rijndam herkent zij deze problematiek als geen ander. “Dankzij deze innovatieve aanpassing in de vorm van een rolstoel opzetstuk, lopen rolstoelbezitter en begeleider nu naast elkaar, aldus Van den Dries. Samen met Robert Pangalila, medisch divisiemanager en revalidatiearts bij Rijndam, heeft zij bijgedragen aan deze productontwikkeling. Dat deze innovatie niet onopgemerkt kon blijven, blijkt uit het feit dat het project als winnaar is verkozen voor de Revalidatie jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg.

Samenwerking met Erasmus MC en TU Delft

Bij het project ‘Ziggy’ zijn verschillende samenwerkingspartners betrokken: Heike Vallery, hoogleraar Innovatieve Revalidatietechnologie van het Erasmus MC, onderzoekers Bram Sterke en Lucy Bennet bij de TU Delft en eigenaar Michel Verkaik van 1Voudig Revalidatie & adaptatietechniek. “We kijken er met z’n allen erg naar uit om met het gewonnen geldbedrag van €20.000 het prototype verder door te ontwikkelen om vervolgens de rolstoel daadwerkelijk binnen de revalidatiesector in te gaan zetten”, geeft van den Dries aan.  

Revalidatie jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg

Rijndam werd tijdens het Dutch Congress of Rehabilitation Medicine  (DCRM) op vrijdag 12 november 2021 uitgeroepen als winnaar van de revalidatie jaarprijs. De prijs is voor de 10de keer uitgereikt en wordt beschikbaar gesteld door IPSEN Farmaceutica. Het doel is om innovatie aan te moedigen en daarmee patiëntenzorg binnen de revalidatie verder te verbeteren.

Meer weten?

Lees dit leuke artikel van TU Delft over Ziggy!