Direct naar de content Direct naar de footer

Revalideren naar een nieuw leven

Geplaatst op 15-08-2023

Afgelopen weekend is er een mooi artikel verschenen op de cover van de Trouw: Revalideren naar een nieuw leven. Een verhaal over twee oud-revalidanten van Rijndam die momenteel meedoen aan de European Para Championships in Ahoy Rotterdam.

Handbiker Mischa Hielkema en basketballer Camilo van Trijp vertellen over hun leven en het revalidatieproces. Hoe zijn zij de topsporters geworden die ze nu zijn? En die, net als vele andere parasupporters, deze week in actie te zien zijn tijdens de European Para Championships.

Daarnaast vertellen Rogier Broeksteeg (fysiotherapeut Rijndam) en Sandra Titulaer (kinderrevalidatiearts Rijndam) over de belangrijke rol van revalidatie in het herstel. Rogier: "Sport is bij Rijndam al in een vroeg stadium een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces. We weten dat mensen die fitter zijn, die meer getraind zijn, een hogere kwaliteit van leven ervaren."

"Ik vind dat een terugkeer in de samenleving niet alleen bestaat uit zelfstandig naar de winkel gaan of naar je werk gaan, maar ook dat je kan sporten. Voor iemand in een rolstoel is het misschien nog wel belangrijker, omdat het voor hem minder vanzelfsprekend is om even een stuk van a naar b te gaan. Door al vroeg te leren met en rolstoel om te gaan en te bewegen, trainen we onze patiënten fysiek en mentaal om dat wel te gaan doen." - Sandra Titulaer.

Handbiker Mischa vertelde: "Ik heb mijn leven weer op de rit gekregen en dat had ik echt niet voor elkaar gekregen zonder Rijndam. De cirkel is rond op dit Europese Kampioenschap, want het begon bij Rijndam en met het evenement Rotterdam on Wheels waar ik toen aan meedeed, en nu ben ik terug in die stad, op dit schitterende evenement. Ik heb echt een heel compleet leven."

Lees hier het artikel 

Beeld: Boudewijn Bollmann