Direct naar de content Direct naar de footer

Phishing aanval bij Rijndam afgewend

Geplaatst op 12-01-2024

In december heeft Rijndam een phishing-aanval ontdekt waarbij een aantal medewerkers het doelwit waren. Onmiddellijk na het constateren van deze dreiging heeft Rijndam gehandeld door samen te werken met een ervaren cybersecurity-partner. Dankzij de snelle actie zijn alle sporen van de hack succesvol verwijderd.

Geen bestanden en patiëntendossiers benaderd 
Na een grondige analyse kunnen we concluderen, dat er geen zichtbare benadering van bestanden heeft plaatsgevonden. Er zijn geen patiëntendossiers benaderd en Rijndam heeft geen ransomware-brieven ontvangen. De aanval was gericht op specifieke e-mails tussen twee partijen Het lijkt er sterk op dat het hoofddoel van de aanval gericht was op de verzonden items in de mailomgeving, vermoedelijk met een commercieel oogmerk.

Alertheid gevraagd
Hoewel mailboxen geen plaats zijn voor patiëntgegevens, kan Rijndam niet uitsluiten dat er geen gevoelige persoonsgegevens in de e-mails stonden. Vanuit transparantie en conform de wetgeving heeft Rijndam daarom een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. We roepen je op om extra waakzaam te zijn voor verdachte e-mails of telefoontjes en adviseren om nooit persoonlijke informatie te verstrekken zonder de identiteit van de afzender te verifiëren.

Gegegevensbescherming
Wij willen benadrukken dat de beveiliging van gegevens voor Rijndam van het hoogste belang is. Door voortdurende inspanningen zetten wij ons in voor de veiligheid van onze patiënten en  medewerkers, waarbij we een strikt privacybeleid hanteren. Onze dank gaat uit naar de cybersecurity-partner voor hun snelle en effectieve interventie.

Vragen?

Voor verdere vragen of opmerkingen, kun je contact opnemen met Sander Wiersma, onze functionaris gegevensbescherming via privacyoffice@rijndam.nl.