Direct naar de content Direct naar de footer

Handbikers toppen op 23 juni

Geplaatst op 20-06-2022

Op 23 juni vindt de achtste editie van de HandbikeBattle plaats in het Oostenrijkse Kaunertal. De deelnemers hebben er lang op moeten wachten want door de pandemie kon het evenement de afgelopen twee jaar niet doorgaan. 110 sporters met een lichamelijke beperking gaan de strijd aan met een indrukwekkende berg. Er is een wedstrijd tussen 14 teams van Nederlandse revalidatiecentra en een wedstrijd voor individuele deelnemers. Ook de Rijndam Racers doen dit jaar weer mee.  

Na het startschot bij de Tolpoort van de Kaunertalergletscherstrasse, trekt een lange stoet van handbikers met hun buddies door het prachtige berglandschap, langs het stuwmeer naar boven. Onderweg komen zij loslopende koeien, het enthousiaste publiek en de verzorgingsposten tegen, maar vooral zichtzelf. Zij leggen een afstand van 20 km af, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Volledig op armkracht. Dat red je niet zonder training. 

Dromen waarmaken en van elkaar leren

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam ook dit jaar weer het initiatief om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de HandbikeBattle niet alleen fysiek vooruit, maar krijgen zij ook een mentale boost. Zij ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken. De meeste deelnemers verblijven in het Kaunertal bij Hotel Weisseespitze en Haus Renate. In deze gastverblijven vindt een ander belangrijk aspect van de HandbikeBattle plaats. Mensen die - recent of al langer geleden - een lichamelijke beperking hebben opgelopen zijn daar een week lang onder elkaar. Zij delen ervaringen en leren lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen, zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.

Rijndam Racers bestaat volledig uit dames

Het team van de Rijndam Racers bestaat uit zes handbikers en daarmee hebben ze een volledig damesteam, een primeur in de HandbikeBattle! De handbikers hebben een dwarslaesie of spina bifida. Zij kunnen hun benen niet of maar gedeeltelijk gebruiken en daarom gaan ze op armkracht de berg op. Iedere handbiker heeft een persoonlijke buddy, die op de dag zelf mee naar boven fietst om te ondersteunen waar nodig. Samen hebben ze de afgelopen maanden hard getraind om ook dit jaar tijdens de Handbikebattle een mooie prestatie neer te zetten. In 2019 won het team voor de derde keer op rij de Handbikebattle.