Direct naar de content Direct naar de footer

Erasmus MC en Rijndam gaan samenwerken aan innovaties voor zorgpersoneel

Geplaatst op 29-03-2022

Rijndam Revalidatie en Erasmus MC-Create4Care hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan oplossingen voor praktijkproblemen die zorgverleners (op)merken tijdens hun dagelijkse werk. Create4Care is een ‘prototyping’ studio van het Erasmus MC op het gebied van zorginnovaties. Onze samenwerking draagt bij aan veiligere patiëntenzorg en een verbetering van het arbeidsproces voor medewerkers.

Innovaties die het werk prettiger maken

Zorgverleners komen in hun werk vaak praktische problemen tegen, die kunnen worden opgelost door slimme, technische innovaties. Binnenkort kunnen nu ook medewerkers van Rijndam werken aan zorginnovaties in de Create4Care studio bij Erasmus MC. De samenwerking is vooral gericht op het ontwikkelen van fysieke zorginnovaties die het werk prettiger maken. Bijdragen aan innovatie stimuleert zorgmedewerkers om zelf een actieve rol te spelen om de kwaliteit van zorg te verhogen. De innovaties worden ontwikkeld door studenten van de Hogeschool Rotterdam in samenwerking met de eindgebruikers. Dit verhoogt de kans dat de oplossing aansluit bij hun werkproces.

Prototype met je eigen naam

Jaarlijks wordt tenminste één praktijkprobleem opgepakt, waarbij de studenten werken aan een oplossing die past bij zowel Erasmus MC als Rijndam. Als een zorginnovatie door beide instellingen als betekenisvol wordt gezien, gaat een volgende fase in; hierbij wordt een klinisch prototype ontwikkeld door Create4Care. Leuk aspect: het prototype krijgt de naam van de bedenker. Zo is bijvoorbeeld op initiatief van zorgmedewerker Koos de ‘KoosGuard’ ontwikkeld, een oplossing voor het begeleiden van de kabels en lijnen zodat deze niet verstrikt of bekneld raken.

Samenwerkingsintentie Rijndam – Erasmus MC-Create4Care

Rijndam en Erasmus MC-Create4Care starten met een éénjarige samenwerking. Als beide instellingen deze vervolgens als positief evalueren, wordt een blijvende samenwerking aangegaan.

Johanneke Mulder, themadirecteur Erasmus MC (links) en Evelyn Lindeman, bestuursvoorzitter Rijndam Revalidatie (rechts) ondertekenen de intentieverklaring.