Direct naar de content Direct naar de footer

175 zorginstellingen doen het licht uit voor een duurzamere zorg

Geplaatst op 12-10-2022

Ruim 175 zorgorganisaties zetten komende woensdagavond 12 oktober om 20.00 uur tegelijk het licht uit. Met deze actie vraagt Milieu Platform Zorgsector (MPZ) aandacht voor de noodzaak van verduurzaming in gezondheidszorg. Rijndam Revalidatie is één van de organisaties die meedoet aan de campagne. Zo blijft vanavond op de locatie Westersingel de lichtreclame op het dak en de  terreinverlichting uit.

CO2-uitstoot

Volgens eerdere berekeningen is de zorgsector goed voor 7 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. De Gezondheidsraad stelde afgelopen september dat duurzaamheid een grotere rol zou moeten krijgen in het zorgbeleid.

Zorg voor Energie

Zorgmedewerkers kunnen zelf veel bijdragen aan verduurzaming van de zorg, stelt het Milieuplatform Zorgsector. Middels de campagne Zorg voor Energie, die afgelopen maandag begon, wil de organisatie zorgmedewerkers daar bewuster van maken. Personeel van de deelnemende instellingen wordt aangespoord om bijvoorbeeld koffiebekertjes te hergebruiken en de lichten in een ruimte uit te doen als er niemand aanwezig is. Ruim 175 instellingen met meer dan 350.000 zorgprofessionals, nemen deel aan deze campagne.
 

Niet alle lichten uit

Niet alle lichten in een ziekenhuis of zorginstelling kunnen zomaar uit, erkent Milieuplatform Zorgsector. "Zorg gaat immers 24 uur per dag door." Als instellingen woensdag de lichtreclames op het dak, lantaarnpalen op de parkeerplaats of de lampen in de entreehal uitzetten is dat al ‘een mooi gebaar’. Uiteindelijk moet het bijdragen aan de bewustwording van het terugbrengen van het energieverbruik in de totale Nederlandse gezondheidszorg.