Direct naar de content Direct naar de footer

Machtigen via DigiD

Wil je iemand machtigen om in je dossier te kijken? Wil je inloggen in het dossier van je kind of iemand anders?  
Machtigen is een andere persoon toestemming geven om in jouw dossier te kijken.  

We leggen je graag uit hoe je dit kunt regelen.  

Vrijwillig machtigen via DigiD (patiënten van 16 jaar en ouder) 

Voor alle patiënten van 16 jaar en ouder bieden wij in samenwerking met DigiD machtigen van de overheid, een handige dienst waarmee de patiënt zelf kan regelen wie hem of haar digitaal ondersteunt. Als patiënt en gemachtigde regel je de machtiging zelf. Je gaat allebei naar de website DigiD Machtigen en doorloopt de stappen voor de aanvraag. Na het regelen van de machtiging kan de gemachtigde precies hetzelfde als de patiënt in Mijn Rijndam. 

Je bent ouder met ouderlijk gezag 

Kinderen kunnen vaak niet zelf inloggen in MijnRijndam. Als ouder kun je op de volgende manieren toegang krijgen tot het patiëntenportaal van je kind: 

  • Als je kind een eigen DigiD heeft, kun je ervoor kiezen om hiermee in te loggen. Heeft je kind geen DigiD en wil je die aanvragen? Dan kan dit via www.digid.nl/aanvragen
    Let op bij aanvragen: als je met de DigiD gegevens van je kind wilt inloggen, dan kun je dit alleen doen met de gebruikersnaam, wachtwoord én een SMS controle. Met de DigiD app werkt dit niet.  

  • Is je kind 12 jaar of ouder, dan kun je in overleg met je kind samen Mijn Rijndam raadplegen. Ook kun je overleggen met je kind of hij/zij je als ouder wil machtigen. Regel dit samen via de website DigiD machtigen

Intrekken machtiging 

De machtiging kan te allen tijde ingetrokken, dit regel je via DigiD machtigen onder mijn machtigingen. Hier kun je de machtiging intrekken.