Samen met Livit Ottobock Care het beste voor de patient
Al vele jaren werken Rijndam revalidatie en Livit Ottobock Care samen om de kwaliteit van leven van hun gezamenlijke patiëntengroep op een zo’n hoog mogelijk niveau te krijgen en te behouden. Deze samenwerking bestaat mede uit gezamenlijke technische spreekuren en een wekelijkse loopgroep.


Livit Ottobock Care (voorheen Livit Orthopedie) is een gespecialiseerd bedrijf in de hulpmiddelenzorg en voorziet patiënten van allerlei verschillende soorten hulpmiddelen. Hierbij kan gedacht worden aan het aanmeten van prothese, orthese, therapeutische elastische kousen, orthopedisch schoeisel en steunzolen. Gedurende een revalidatietraject komt de inzet van dit soort hulpmiddelen regelmatig voor. Het is belangrijk om de inzet gedurende een revalidatietraject soepel en goed afgestemd te laten verlopen. Rijndam en Livit Ottobock Care hebben als goede buren een nauwe samenwerking opgebouwd waarin dit is gewaarborgd. Al vele jaren werken Rijndam revalidatie en Livit Ottobock Care samen om de kwaliteit van leven van hun gezamenlijke patiëntengroep op een zo’n hoog mogelijk niveau te krijgen en te behouden.
Deze samenwerking bestaat mede uit gezamenlijke technische spreekuren en een wekelijkse loopgroep. Bij zowel het technische spreekuur en de loopgroep wordt gebruik gemaakt van de expertise van fysio, ergo, arts en orthopedisch adviseur in een multdisciplinair team. De gezamenlijke spreekuren bestaan uit technische spreekuren en schoen spreekuren en worden veelal op Livit locaties verzorgd. Bij de technische spreekuren werken revalidatiearts en orthopedisch adviseur samen om prothesen en orthesen vraagstukken te behandelen. Er wordt samen een passend concept bedacht voor de patiënt, welke vervolgens gefabriceerd kan worden door Livit Ottobock Care.
Na levering van het hulpmiddel zal de voorziening op het technische spreekuur geëvalueerd worden en (waar nodig) direct aangepast kunnen worden. Een schoen spreekuur werkt op dezelfde wijze maar behandeld logischerwijs vraagstukken betreffende aangepaste schoenen. Deze spreekuren zorgen voor korte lijnen tussen, schoenadviseur, orthopedisch adviseur en revalidatiearts. Hierdoor kan complexere casuïstiek waarbij een combinatie gevraagd wordt van schoenen en orthese/prothese ook goed behandeld kan worden.
De loopgroepen zijn wekelijks ingericht om prothesegebruikers te begeleiden en te trainen in het gebruik van hun prothese. Door deze begeleiding leren patiënten hoe ze om moeten gaan met hun lichaam en de prothese in het dagelijks leven. De doelstellingen en wensen van deze patiënten worden tijdens de sessies in kaart gebracht om zo de gerichte behandeling te bieden. De orthopedisch adviseur is tijdens de sessie aanwezig om samen met de therapeut te beoordelen of de afstelling van de prothese optimaal is en of de aansturing van het lichaam op orde is om de prothese juist te gebruiken. Mocht de aansturing problemen opleveren kan de therapeut dit samen met de patiënt gaan trainen. Daar waar nodig kan de prothese direct worden aangepast en of bijgesteld. Deze aanpassingen worden de sessies erop geëvalueerd en gefinetuned om zo het maximale resultaat voor de patiënt te behalen.