Direct naar de content Direct naar de footer

Het verhaal van Fernand

Fernand (19 jaar) heeft een lichamelijke beperking en wil meedoen met een cosplay event

Cosplay is razend populair, vooral onder jongeren. Op verschillende events, zoals Comic Con, Elfia, en Heroes made in Asia komen duizenden cosplayers bijeen. Even een korte uitleg: Cosplay houdt in dat iemand zich aan de hand van kleding, accessoires en eventueel make-up verkleedt als een personage uit een anime, manga of game. Het woord ‘cosplay’ is afgeleid van het Japanse woord kosupure en is een combinatie van de woorden costume en play.

Fernand is een groot fan van cosplay en bezoekt verschillende events. Eerst ging hij als zichzelf, maar hij wilde heel graag ook meedoen met een eigen kostuum. Dankzij Koen is dat mogelijk gemaakt.

Meedoen in plaats van langs de zijlaan toekijken

Fernand: “Ik was naar Comic Con geweest in de jaarbeurs in Utrecht. Daar lopen heel veel mensen verkleed met de mooiste kostuums. Heel mooi om te zien, maar ik wilde dat ook. Echt meedoen in plaats van langs de zijlijn toekijken. Ik vertelde mijn verhaal tegen Ramon, bewegingsagoog bij Rijndam. Hij vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen, of je nu een beperking hebt of niet.” Ramon houdt zich als bewegingsagoog ook bezig met sport en vrijetijdsbesteding. Hij is gaan nadenken en bedacht zich dat de man van zijn collega kostuums maakt voor cosplay events. Dat was Koen. Koen is benaderd en in contact gekomen met Fernand. Samen hebben zij de mogelijkheden besproken. Fernand had een karakter gekozen: Chainsaw man. Koen: “Ik maak mijn kostuums allemaal zelf. Met Fernand heb ik eerst heel goed gekeken wat mogelijk was. Ik heb rekening gehouden met zijn beperking en met zijn rolstoel. Ook hebben een ergotherapeut en fysiotherapeut advies gegeven over zijn belastbaarheid. Daarna ben ik aan de slag gegaan. In totaal ben ik 60 uur bezig geweest met het maken van het kostuum. Maar het was het waard. Ik ben blij dat ik op deze manier heb kunnen bijdragen aan de wens van Fernand”
Fernand is ontzettend blij met het eindresultaat. “Het is echt ontzettend mooi geworden en ik ben Koen heel dankbaar. Dankzij hem kan ik gewoon meedoen.”

‘Nu maken mensen ook foto's van mij!’