Rijndam geeft patiënten inzicht in herstel arm- handfunctie met voorspelmodel
Door een beroerte, ook wel CVA genoemd, kunnen functies van het lichaam uitvallen. Bij een groot deel van de CVA-patiënten treedt er uitval op van de arm en hand. In welke mate de arm- en handfunctie herstelt, verschilt per patiënt. Om meer inzicht te krijgen in het herstel is nu een voorspelmodel ontwikkeld. Dit model geeft patiënten, maar ook zorgverleners, voorafgaand aan hun revalidatietraject, inzicht in het herstel van hun arm- handfunctie.
Verloop, duur en mate van herstel
Het voorspelmodel is ontwikkeld door Rijndam Revalidatie in samenwerking met het Erasmus MC en Amsterdam UMC. Het model geeft informatie over het verloop van het herstel van de hand-arm functie binnen een periode. Daarnaast geeft het een voorspelling van het te bereiken herstel. Dit wordt weergegeven in een afbeelding die voor patiënten makkelijk te begrijpen is.
Informatie in één oogopslag
Rijndam gaat het voorspelmodel vanaf nu bij alle CVA-patiënten inzetten met een verminderde arm-handfunctie. “Onze behandelaren zijn erg blij met de beschikbaarheid van het voorspelmodel”, vertelt Jorrit Slaman, beleidsadviseur bij Rijndam en medeontwikkelaar van het model. “In een dashboard hebben ze in één oogopslag alle relevante informatie in beeld. De kracht van het model zit hem er met name in dat het inzicht geeft of de arm van een patiënt gaat herstellen en er getraind kan worden op herstel van de armfunctie. Of dat herstel van de armfunctie onwaarschijnlijk is en er meer focus komt op compensatie-strategieën door de andere arm meer te gebruiken. Momenteel worden deze keuzes gemaakt door de klinische blik en ervaring van het behandelteam. Dit model biedt nu beslisondersteuning door dit cijfermatig te onderbouwen.”
Nieuwe ontwikkeling
Het gebruik van een voorspelmodel is een nieuwe ontwikkeling binnen de medisch specialistische revalidatie. Slaman: “Het is geïntegreerd in ons EPD en de benodigde input (metingen arm- handfunctie) voor het model wordt automatisch ingeladen vanuit onze database, dit is uniek. Op deze manier kan een voorspelling over de tijd van medisch herstel gedaan worden.”
Bij het testen van het model waren patiënten betrokken. Zij vonden het fijn dat de keuze van behandeling niet alleen gemaakt wordt op basis van de expertise van de behandelaar, maar door het gebruik van het voorspelmodel ook onderbouwd wordt met data. Daarnaast geeft het dashboard patiënten meer inzicht in het verloop van de behandeling.
Hieronder is een visuele weergave vanuit voorspelmodel te zien, deze wordt besproken met de patiënt door de behandelaar.
De wetenschappelijke onderbouwing van het voorspelmodel is gepubliceerd in een artikel.