Tijdens de prothesevoorlichting verken je samen met de ergotherapeut en de orthopedisch instrumentmaker de verschillende technische mogelijkheden. Welk soort prothese wil je? Welke kokervorm? Welke onderdelen passen het beste bij jou? Samen zoeken we naar de prothese die het beste aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. We werken daarbij volgens een landelijk protocol voor het voorschrijven van armprothesen.
Armprothesen
Scroll naar
Een armprothese op maat

Een armprothese is een op maat gemaakt hulpmiddel dat (een deel van) je arm vervangt. Dit kan zijn na een amputatie of door een aangeboren aandoening. Met een armprothese ervaar je minder beperkingen en kun je (weer) zoveel mogelijk zelfstandig functioneren.
Bij het kiezen van de prothese is het belangrijk om te weten waarvoor je de prothese wilt gebruiken. Wil je de prothese bij alle dagelijkse activiteiten gebruiken of alleen bij bepaalde activiteiten of hobby’s? Hoeveel precisie en kracht is daarbij nodig? Verwacht je dat de prothese vuil wordt bij het gebruik? En wat te denken van het uiterlijk van je prothese?
Over de behandeling
Bij Rijndam Orthopedietechniek ben je verzekerd van een deskundige behandeling op basis van actuele kennis, techniek en innovatie. Wij werken hierbij samen met het Hand- en Polscentrum en Rijndam locatie Erasmus MC. Een combinatie van gespecialiseerde artsen en behandelaren, technici en orthopedisch instrumentmakers zorgen voor de juiste begeleiding. Zowel tijdens je revalidatie, als bij de keuze voor de armprothese.
Aanmeten
Bij het aanmeten van jouw prothese meet de orthopedisch instrumentmaker je maten op. Vervolgens maakt de instrumentmaker een gipsafdruk. Na het aanmeten duurt het ongeveer een week voordat de proefkoker klaar is.
Passen
Tijdens de eerste pasafspraak pas je de proefkoker. De instrumentmaker past de proefkoker aan tot de juiste pasvorm. Vervolgens kom je terug voor een tweede pasafspraak om de lengte en stand van de prothese te beoordelen. Wanneer de maten van de proefkoker voldoen, maken we de prothese definitief.
Afleveren
Tijdens de derde afspraak krijg je de armprothese mee. Tijdens de aflevering geeft Rijndam Orthopedietechniek je de volgende informatie:
• Gebruiksaanwijzing;
• Instructie voor onderhoud;
• Informatie over de voorkomende huidproblemen en het herkennen hiervan;
• Wat te doen bij problemen met het hulpmiddel of je huid;
• Afsprakenkaartje met nieuwe afspraak of ons telefoonnummer;
• Informatie over trainingsmogelijkheden. Is het je eerste prothese? Dan sluit je ergotherapeut aan bij deze afleverafspraak en ga je meteen aan de slag met oefenen met je prothese.
Een prothese is een gebruiksvoorwerp, maar het is belangrijk dat je er zorgvuldig mee omgaat. De mate van slijtage hangt namelijk af van hoe je de prothese gebruikt en onderhoud. Bij de aflevering van uw prothese geeft Rijndam Orthopedietechniek je uitgebreid uitleg over het gebruik, onderhoud en schoonmaken van je prothese.
Nazorg
In het eerste jaar nadat je je prothese hebt gekregen kom je na ongeveer zes weken en na drie maanden bij Rijndam Orthopedietechniek terug voor controleafspraken. Je kijkt samen met je instrumentmaker en de arts of de prothese aan de eisen voldoet. Als dat niet het geval is of als je arm bijvoorbeeld veranderd is door het dragen, dan passen we je prothese aan. Rijndam Orthopedietechniek maakt graag direct vervolgafspraken. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via tel. 010 - 241 25 55.
Rijndam Orthopedietechniek maakt verschillende soorten prothesen en houdt rekening met al jouw wensen. Voor elke patiënt bieden we een voorziening op maat.
Soorten armprotheses
Wil je voorwerpen goed vasthouden? De myo-elektrische armprothese stuurt door middel van spiersignalen een elektromotortje aan. Hierdoor sluit en opent de prothesehand. Als het niet mogelijk is om gebruik te maken van spiersignalen, is een schouderbandage met trekschakelaar een optie. De myo-elektrische prothese beschikt over een hand of haak.
Met de lichaamsbekrachtigde prothese kun je ook voorwerpen goed vastpakken. In plaats van gebruik te maken van een motor, sturen je spieren door middel van een kabel deze prothese aan. Beweging van de schouder opent de hand, ontspanning sluit de hand. Bij een onderarmprothese is het ook mogelijk om bijvoorbeeld met een ellebooggestuurde prothese te werken. De lichaamsbekrachtigde prothese beschikt over een hand of haak.
De cosmetische prothese heeft geen grijpfunctie, maar is wel functioneel. Bijvoorbeeld om voorwerpen te fixeren of ondersteunen. Ook geeft de cosmetische prothese je weer de lengte van je volledige arm. Zo functioneert je meer symmetrisch. Tot slot heeft de cosmetische prothese vooral de functie om de stand, vorm en kleur van je eigen arm zo echt mogelijk na te maken.
Een prothesefitting met aanpassing is een aangemeten koker, waaraan je verschillende aanpassingen kunt koppelen. Dit gebeurt door middel van een speciaal koppelstuk. Perfect te gebruiken bij taken zoals eten, muziek maken of lichamelijke verzorging. De revalidatietechnicus maakt veel van deze aanpassingen voor je.
Er is op dit moment een aantal geavanceerde handen op de markt. Hierbij zijn verschillende grepen met de hand mogelijk, zoals bijvoorbeeld de pincetgreep, balgreep of cilindergreep. De hand heeft meerdere beweegbare vingergewrichten kan worden aangestuurd door spiersignalen, vergelijkbaar met de bestaande elektrische handen. Deze geavanceerde handen zijn minder robuust. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor (alle) zwaardere activiteiten.
Eerst een prothese testen?

Dat kan met de Xperience Prothese, onze innovatieve testprothese. Het is de eerste individueel aan te passen armkoker voor kinderen en volwassenen met een aanlegstoornis of amputatie van de onderarm of pols-exarticulatie. Dankzij de Xperience Prothese krijg je een reëel beeld van wat de uiteindelijke prothese in de praktijk kan betekenen en hoe deze gaat voelen aan je arm.
Hiermee kun je een weloverwogen keuze maken om wel of geen armprothese te gaan dragen. Ook kun je op een eenvoudige manier verschillende typen prothesen vergelijken. Vraag ernaar bij je ergotherapeut of instrumentmaker.
Veelgestelde vragen
Rijndam Orthopedietechniek heeft afspraken met alle zorgverzekeraars in Nederland. Dit betekent dat we een erkend leverancier zijn en je, buiten je eventuele eigen risico geen extra kosten, hebt.
NB: Rijndam Orthopedietechniek is een onderdeel van De Hoogstraat Orthopedietechniek. Dit betekent dat wanneer je jouw zorgverzekeraar belt om navraag te doen over je vergoeding, je het beste De Hoogstraat Orthopedietechniek kunt noemen. Dit staat ook op de factuur naar jouw zorgverzekeraar.
Bel Rijndam Orthopedietechniek vooral als:
• De prothese te strak zit: je arm wordt blauw, je ziet striemen op je arm of je voelt vreemde tintelingen;
• De prothese te wijd is: de prothese zakt af of draait;
• De prothese vreemde geluiden maakt;
• De prothese minder goed functioneert;
• Je blaren of andere huidproblemen krijgt.
Rijndam Orthopedietechniek is bereikbaar telefoonnummer 010 - 241 25 55.