Reggy Koster, ergotherapeut kinderen tot 4 jaar

Wie: Reggy Koster

Ergotherapeut kinderen tot 4 jaar
 

“Het is een hele stap voor ouders om binnen de revalidatie te starten, maar we proberen hen als gezin zo goed mogelijk te coachen en de draad op te pakken om het hoogst haalbare uit het traject te halen.''

Puzzelen
“Ik vind het leuk om een puzzel met elkaar op te lossen: waar ligt nou eigenlijk écht het probleem, hoe kunnen we het kind en de ouders helpen, hoe zetten we stappen en gaan we vooruit in de ontwikkeling? Als we daarvoor een huisbezoek moeten doen, dan doen we dat graag. En vaak blijkt dan dat de hulpvraag ook nog ergens anders ligt.

Leren
Eigenlijk ben ik bij toeval ergotherapeut geworden, maar het ligt me enorm. Het feit dat we in een multidisciplinair team werken vind ik echt zó’n meerwaarde hebben. Bij de therapeutische peutergroep (TPG) bijvoorbeeld,zijn er meerdere behandelaars van verschillende disciplines aanwezig. Soms behandel je tegelijk hetzelfde kind elk. Elk vanuit je eigen expertise. Daar leer je ontzettend veel van en dit neem je dan onbewust mee in je eigen begeleiding.

Revalidatiezorg
Werken in een multidisciplinair team maakt het werk in de revalidatiezorg ook meteen zo uniek, dat zie je niet in de reguliere zorg. Dit - en het feit dat je meteen ziet of een behandeling aansluit - zijn redenen waarom ik voor de revalidatiezorg heb gekozen.

Kinderen blijven kinderen
Het is ontzettend heftig wat de kinderen en hun ouders hier allemaal meemaken, maar weet je: kinderen blijven kinderen. Ik zal nooit vergeten dat één van de eerste kinderen waarmee ik ging oefenen met het rijden in een elektrische rolstoel zich tot dat noment nooit zelf kon verplaatsen. We hebben samen geoefend en op een gegeven moment was het tijd om terug naar de groep te gaan, dus dat vertelde ik hem. Met een grote glimlach reed hij expres de andere kant op. Hij kon eindelijk eens ondeugend zijn en expres de andere kant oprijden. Dat zijn de momenten waar ik het voor doe.”

Is dit ook iets voor jou? Bekijk hier onze vacatures!

José van Zutphen, vrijwilliger

Wie: José van Zutphen

Vrijwilliger
 

“Soms hou ik alleen iemand zijn hand vast, luister of ga in gesprek, draag een gedicht voor of rap een stukje.''

Zonnetje
“10 jaar geleden ben ik vrijwilliger geworden bij Rijndam. Het is een overzichtelijke organisatie, ik heb er intuïtief voor gekozen. Zo’n fabriek vind ik niks. 2 ochtenden in de week ben ik gastvrouw bij de polikliniek. Door koffie of thee aan te bieden schep ik een sfeer. De patiënt komt hier vaak angstig binnen, ze hebben meestal groot leed te verwerken. “Jij bent ons zonnetje”, wordt me vaak gezegd. Ik haal ze even uit de medische sfeer.

Rust om te luisteren
Soms hou ik alleen iemand zijn hand vast, luister of ga in gesprek, draag een gedicht voor of rap een stukje. Ik ontvang complimenten, dat doet mij ook goed. Er zijn veel functionele handen aanwezig bij Rijndam en daar komt de patiënt in principe voor. Maar ik heb de rust even te luisteren. Als je die rust hebt, komen de verhalen wel. Vaak zijn het heftige verhalen, maar ik neem het niet mee naar huis. Niet meer, dat heb ik wel moeten leren. Daar heeft de vrijwilligerscoördinator me bij geholpen, zij staat, samen met de collega’s, altijd voor me klaar.

Pluimage
Je kunt vrijwilliger zijn op verschillende afdelingen bij Rijndam, ik kom bij de polikliniek. Ik hou ervan, het is erg afwisselend: het publiek is van een diverse pluimage, er zijn veel verschillende medische achtergronden. De één heeft net een beenamputatie gehad, de ander heeft een hersenletsel en weer een ander heeft constant pijn. Als je goed naar de mens kijkt kun je altijd contact maken. Soms duurt het wat langer. Bijvoorbeeld toen met die jongen met spraakproblemen. De eerste weken knikten we naar elkaar. Ik laat hem wennen, hij legt moeilijk contact. Later tikte ik zachtjes tegen de klep van zijn pet. Een voorzichtige glimlach.

Tip
Mijn tip voor nieuwe vrijwilligers is dat je goed moet aanvoelen of je bij mensen kunt aanschuiven of ze moet laten. Zet je mensenkennis in. En humor. Dat kan echt, dat geeft zoveel lucht. Het is dankbaar werk, de extra aandacht in de hectische zorgwereld wordt erg gewaardeerd. Het blijkt over en weer een zinvolle ontmoeting te zijn. Geef jezelf even de tijd. En je moet affiniteit hebben met de zorgwereld, de zorg voor mensen. Ik doe het met veel passie, dat kun jij ook. Probeer het gewoon.”

Wil jij ook vrijwilliger worden? Kijk hier voor meer informatie!