Bij Rijndam is de veiligheid van onze patiënten de hoogste prioriteit. Daarom doen wij er alles aan verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Rijndam volgt nauwlettend de ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus. Zo nodig ondernemen wij maatregelen voor patiënten en medewerkers. We worden hierin ondersteund en geadviseerd door de deskundigen van de Unit Infectiepreventie van het Erasmus MC.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft, daarom vindt u hieronder de veelgestelde vragen.

Meer informatie
Voor actuele informatie verwijst Rijndam naar: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Hier vindt u de laatste informatie en antwoorden op vragen rondom het virus. Het RIVM is ook telefonisch bereikbaar via 0800-1351 (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur).

Laatste update: 06-04-2020

Welke maatregelen treft Rijndam?

Bij Rijndam is de veiligheid van onze patiënten de hoogste prioriteit. Daarom doen wij er alles aan verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Rijndam volgt nauwlettend de ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus. Zo nodig ondernemen wij maatregelen voor patiënten en medewerkers. We worden hierin ondersteund en geadviseerd door de deskundigen van de Unit Infectiepreventie van het Erasmus MC.

Via het nieuwsbericht op onze website en onderstaande veel gestelde vragen informeren we u over de, voor u relevante, maatregelen die Rijndam heeft genomen.

Welke maatregelen nemen medewerkers van Rijndam?

 • Rijndam hanteert, zoals altijd, hygiëne richtlijnen voor onder andere het toepassen van handhygiëne op het juiste moment met de juiste techniek.

 • Omdat er micro-organismen kunnen worden overgedragen via de handen en luisterend naar het advies vanuit het ministerie, worden er in Rijndam tijdelijk geen handen geschud door de zorgmedewerkers.

 • We houden minimaal 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar, tenzij dit noodzakelijk is om veilige patiëntenzorg te kunnen bieden.

 • Als een medewerker van Rijndam in een risicogebied is geweest of in contact is gekomen met een besmet persoon, moet hij dit melden. Zonder griepachtige klachten kan de medewerker gewoon aan het werk, waarbij hij gedurende 14 dagen gemonitord wordt. Als de medewerker wel klachten heeft (koorts en hoesten of kortademigheid) dan wordt hij getest op coronavirus en blijft hij thuis.

 • Alle medewerkers die geen cruciale functie binnen Rijndam vervullen, denk aan kantoormedewerkers, werken thuis.

Zijn patiënten en bezoekers welkom bij Rijndam?

 • Al onze locaties zijn in ieder geval tot en met dinsdag 28 april 2020 gesloten voor bezoekers.
   
 • Poliklinische afspraken worden zoveel mogelijk omgezet in een telefonische afspraak of teleconsult. Patiënten zijn/worden hierover geïnformeerd.
   
 • Helaas is het bezoeken van patiënten die bij ons zijn opgenomen op de locatie Westersingel, niet meer mogelijk. Uitgezonderd is bezoek van één ouder/verzorger (zonder griepachtige klachten) per dag aan onze patiënten onder de 18 jaar. Voor de zekerheid temperatuurt een verpleegkundige deze bezoekers bij binnenkomst met behulp van een oorthermometer. Alleen de hoofdingang op de begane grond is geopend.
   
 • Op locatie Westersingel is de toegangsdeur van de parkeergarage en tuindeur gesloten, alleen tussen 7.00 en 8.00 uur zijn de deuren open voor medewerkers. Je kunt wel van binnen naar buiten. Bij de hoofdingang bellen patiënten, medewerkers en bezoekers via de intercom de receptie; deze beoordeelt vervolgens of de deur wordt geopend​. Bezoekers die binnen mogen komen, worden getemperatuurd door een verpleegkundige in de centrale hal. Als zij geen koorts hebben, dan neemt de verpleegkundige de bezoeker mee naar de afdeling.

Gaat mijn poliklinische afspraak door?

Aangezien al onze locaties in ieder geval tot en met dinsdag 28 april 2020 gesloten voor bezoekers, worden poliklinische afspraken omgezet in een telefonische afspraak of teleconsult. Patiënten zijn/worden hierover geïnformeerd. 

Lees 'Hoe gaat videobellen via FaceTalk in zijn werk' voor meer informatie.

Hoe leg ik contact met behandelaar van mijn kind?

Op alle kindlocaties is de telefooncentrale nog bemand. Zij kunnen u in contact brengen met de juiste behandelaar, arts of maatschappelijk werker. 

Contactgegevens

 • Locatie Ringdijk / Mytylschool de Brug / VSO-P / Pluspunt: 010 - 211 17 77 of stuur een e-mail.   

 • Locatie Roerdomplaan / Tyltylschool Rotterdam: 010 - 892 84 20 of stuur een e-mail

 • Locatie Sitterstraat / Kiem Dordrecht: 078 - 751 15 90 of stuur een e-mail

Hoe gaat videobellen via FaceTalk in zijn werk?

Alle poliklinische afspraken worden zoveel mogelijk omgezet in een telefonische afspraak of teleconsult. Met alle patiënten die in de nabije toekomst een afspraak hebben, wordt hierover contact opgenomen. 

We maken hiervoor gebruik van FaceTalk. Videoconsulten via FaceTalk voldoet aan de richtlijnen voor het beschermen van uw privacy. Alles wat u bespreekt blijft tussen u en de revalidatiearts of behandelaar. 

Wat heeft u nodig?

 • een smartphone of tablet met camera en microfoon;
 • een stabiele internetverbinding;
 • de app FaceTalk.  U kunt de app downloaden in de Google Play Store of in de App Store.

Hoe werkt het?

 1. U heeft een code ontvangen voor het videoconsult. Deze kunt u terugvinden in uw rooster of brief. Op de afgesproken datum en tijdstip van het videoconsult opent u de FaceTalk app en voert bij ‘Ik heb een code’ de ontvangen code in en start het videogesprek. Zodra de revalidatiearts of behandelaar er is verschijnt deze vanzelf in beeld. 
  Of
 2. U heeft een e-mail ontvangen met een uitnodiging voor een Facetalk videoconsult. Open de e-mail die u heeft ontvangen met een uitnodiging voor een FaceTalk videoconsult. Klik op de link ‘digitale wachtkamer’. 

Op de afgesproken datum en tijdstip van het videoconsult opent u de FaceTalk app en drukt u op: ‘ik heb een afspraak!’. Zodra de revalidatiearts of behandelaar er is, verschijnt deze vanzelf in beeld. 

Extra persoon toevoegen
Als u een familielid of bijvoorbeeld mantelzorger wilt betrekken bij het videoconsult, dan kunnen zij deelnemen met hun eigen tablet of smartphone. U kunt de code die u heeft ontvangen, doorgeven aan de derde persoon om deel te nemen aan het videoconsult. 

Klik hier voor de folder om bovenstaande informatie makkelijk uit te printen.

Welke maatregelen gelden voor opgenomen patiënten?

Extra maatregelen gelden in ieder geval tot en met dinsdag 28 apriil:

 • Klinische patiënten mogen geen bezoek ontvangen. Uitgezonderd is bezoek van één ouder/verzorger (zonder griepachtige klachten) per dag aan onze patiënten onder de 18 jaar. 

 • Op locatie Westersingel is de toegangsdeur van de parkeergarage en tuindeur gesloten, alleen tussen 7.00 en 8.00 uur zijn de deuren open voor medewerkers. Je kunt wel van binnen naar buiten. Bij de hoofdingang bellen patiënten, medewerkers en bezoekers via de intercom de receptie; deze beoordeelt vervolgens of de deur wordt geopend​. Bezoekers die binnen mogen komen, worden getemperatuurd door een verpleegkundige in de centrale hal. Als zij geen koorts hebben, dan neemt de verpleegkundige de bezoeker mee naar de afdeling.

 • Klinische patiënten mogen niet meer met weekendverlof.

 • Alle klinische groepsbehandelingen zijn aangepast, zodat we voldoen aan de maatregelen. Oefenruimtes, zoals de fitnessruimtes, zwembad en sportzaal, mogen worden gebruikt, mits er minimaal 2 meter afstand tussen de patiënten kan worden gegarandeerd.

 • In het weekend wordt ook therapie aangeboden. 

 • Alléén de patiënten die geen klachten hebben, mogen zich, in het kader van de (behandel)doelen vrij door Rijndam bewegen en onder begeleiding van behandelaar of verpleging naar buiten.

 • Het restaurant en Café Antilope op de Westersingel zijn gesloten en bieden geen zitmogelijkheden. Rijndam voorziet alle patiënten van meerdere maaltijden per dag. Het assortiment op de afdelingen is uitgebreid en biedt voldoende variatie mogelijkheden. Als extra wordt er om 15 uur een gezonde snack uitgedeeld. 

Worden er binnen Rijndam handen geschud?

Omdat er micro-organismen kunnen worden overgedragen via de handen en luisterend naar het advies vanuit het ministerie, worden er in Rijndam tijdelijk geen handen geschud door de zorgmedewerkers. Tevens bewaren we minimaal 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar, tenzij dit noodzakelijk is om veilige patiëntenzorg te kunnen bieden.

Ik ben behandeld door iemand die grieperig leek

Indien u, of uw kind, behandeld bent door een arts of therapeut die grieperig leek, hoeft u zich geen zorgen te maken. Medewerkers die mogelijk een risico lopen, worden gemonitord. Hierbij worden de richtlijnen van het RIVM strikt opgevolgd.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen, die u kunt nemen om verspreiding van virussen te voorkomen. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die verkoudheid en griep veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Was uw handen regelmatig met water en zeep;
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij verkoudheid en werp deze na gebruik weg.
 • Hou minimaal 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar.

Heeft u last van uw luchtwegen en/of koorts en bent u in een risicogebied geweest waar een uitbraak was van het coronavirus of in contact geweest met een besmet persoon? Blijf dan thuis en neem telefonisch contact op met uw huisarts.

Meer informatie vindt u via de website van de RIVM.