Direct naar de content Direct naar de footer

Scroll naar

    Wat is een orthese?

    Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van je lichaam zit en dit lichaamsdeel ondersteunt of corrigeert. Voorbeelden van orthesen zijn helmen, spalken en korsetten. Met deze hulpmiddelen wordt het ontstaan van een verkeerde houding en een verkeerde belasting van het lichaam voorkomen, beperkt of gecorrigeerd. 

    Een orthese op maat

    Rijndam Orthopedietechniek beschikt over een specialistisch team op het gebied van orthesen. Het team betrekt je optimaal bij de keuze van de orthese en bied hierbij goede ondersteuning. 

    We weten als geen ander hoe bepalend een goede houding en een goede belasting zijn voor je lichaam

    Over de behandeling

    Bij Rijndam Orthopedietechniek ben je verzekerd van een deskundige behandeling op basis van actuele kennis, techniek en innovatie. Een combinatie van gespecialiseerde artsen en behandelaren, technici en orthopedisch instrumentmakers zorgen voor de juiste begeleiding. Zowel tijdens je revalidatie, als bij de keuze voor je orthese.

    Tijdens je eerste bezoek nemen we de maten op, een orthese moet namelijk goed om je lichaam passen. Onze orthopedisch instrumentmaker kan hiervoor gebruik maken van verschillende methodes: 

    Gipsen
    De instrumentmaker neemt handmatig enkele maten bij je op. Vervolgens maakt de instrumentmaker een gipsafdruk. Hiervoor heeft Rijndam Orthopedietechniek een speciale gipsruimte.

    Scannen
    De orthopedisch instrumentmaker heeft ook de keuze om je been of arm te scannen. Dit proces is ongevaarlijk en pijnloos. Aan de hand van het scanmodel maakt Rijndam Orthopedietechniek jouw orthese. Tijdens het scannen kijk je zelf mee op een beeldscherm.

    Voordat Rijndam Orthopedietechniek de orthese produceert, bewerkt de instrumentmaker het model handmatig.

    Na het aanmeten duurt het ongeveer twee weken voordat je orthese pasklaar is. Je komt dan bij ons terug om de pasvorm te testen. Om er achter te komen welke aanpassingen nog nodig zijn, kijkt onze instrumentmaker naar de pasvorm, lengte en stand van uw orthese.


     

    Bij het afleveren wordt gekeken of alles in orde is. Als dit zo is, dan krijgt je de orthese mee naar huis. Het is belangrijk om de tijd dat je de orthese draagt op te bouwen. Je instrumentmaker vertelt je hier meer over. Er kan in overleg met je fysiotherapeut een opbouwschema worden opgesteld.

    Soorten orthesen

    Helm
    Als je moeilijk of instabiel loopt, is het mogelijk dat je arts jou een valhelm voorschrijft. De valhelm dient ter bescherming van je hoofd, gezicht, kin en/of kaak. Andere gevallen waarin een arts de valhelm voorschrijft zijn als jij  of je kind lijdt aan epilepsie, of je recentelijk bent geopereerd aan je hoofd.

    Halskraag
    De behandelend arts schrijft de halskraag voor als je last hebt  van nekklachten, bijvoorbeeld na een zwaar ongeval. Een halskraag ondersteunt of stabiliseert  je nek om zo je klachten te verminderen. 
     

    Breukband    
    Wanneer je een lies- of buikbreuk hebt, dan biedt een breukband ondersteuning. Dankzij de breukband blijven je organen in je buik op de juiste plaats.

    Scoliosebrace
    Heeft je kind een kromming in de rug? De scoliosebrace is een korset dat hierbij helpt. Dit korset zorgt ervoor dat de bocht in de rug niet groter wordt tijdens de groei.

    Korset
    Een korset geeft je rug steun en stabiliteit en zorgt voor vermindering van pijn in uw onderrug. Rijndam Orthopedietechniek levert korsetten van verschillende materialen voor verschillende aandoeningen.

    Hand- of polsorthese
    Wanneer je je handen of polsen niet goed kunt gebruiken, dan levert dit belemmeringen voor je op.  De hand- of polsorthese zorgt ervoor dat je polsen of handen tot rust komen, waardoor je in staat bent ze gemakkelijker te gebruiken. De orthese is gemaakt van stof, leer, kunststof of siliconen.

    Elleboogorthese
    Wanneer je je elleboog niet ver genoeg kunt strekken, biedt de elleboogorthese uitkomst. De orthese zorgt voor stabiliteit waardoor je je arm toch kunt gebruiken. Ook bij een breuk die niet wil herstellen, kan de arts een elleboogorthese voorschrijven.

    Vingerorthese
    Vingerorthesen of zilversplints zijn kleine spalkjes die veel meer weg hebben van een mooi vormgegeven sieraad dan van een hulpmiddel. Toch hebben ze wel degelijk een functie. Deze orthesen verbeteren de stand van je gewrichten, maken bepaalde bewegingen onmogelijk en ondersteunen bewegingen van je vingers. Op voorschrift van de arts meet Rijndam Orthopedietechniek de zilveren orthesen aan. Vervolgens bestellen we de orthesen voor je of laten we deze maken door onze zilversmid.

    Knieorthese
    Een knieorthese schrijft de arts voor wanneer je last hebt van je knie, bijvoorbeeld na een (sport)ongeluk, door slijtage of hypermobiliteit van je gewricht. De knieorthese biedt je kniegewricht extra ondersteuning of het ontziet het juist van teveel belasting. Soms is een eenvoudige confectieorthese voldoende om je op weg te helpen. In andere gevallen maakt Rijndam Orthopedietechniek een orthese op maat.

    Knie-enkel-voetorthese
    Een knie-enkel-voet-orthese (KEVO) biedt uitkomst bij de behandeling van standafwijkingen, spierzwakte of om de gewrichten in je been te ondersteunen. Omdat het mogelijk is dat je de KEVO de hele dag of nacht moet dragen, is het belangrijk dat de orthese goed aansluit bij je lichaam, klachten, wensen en mogelijkheden.

    Enkel-voetorthese
    Met de enkel-voetorthese (EVO) loop je gemakkelijker en veiliger. Deze spalk zorgt ervoor dat je voet in de zwaaifase omhoog blijft staan en bij het neerkomen in de goede stand staat. Hierdoor kun je je voet veilig belasten. Ook zijn er EVO's die de afzet van je voet ondersteunen, zodat je iets sneller en makkelijker loopt. Ook wordt een EVO soms voorgeschreven om te voorkomen dat je door je knie zakt.

    Nazorg

    Vervolgafspraken
    In het eerste jaar dat je jouw prothese heeft, kom je terug na ongeveer zes weken en drie maanden. Je kijkt samen met je instrumentmaker en de arts of de prothese aan de eisen voldoet. Als dit niet het geval is of als je been bijvoorbeeld veranderd is door het dragen, dan past Rijndam Orthopedietechniek je prothese aan. Rijndam Orthopedietechniek maakt graag direct vervolgafspraken. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via tel. 010 – 241 25 55.

    APK
    Vervolgens roepen we je jaarlijks op voor een controleafspraak, de Algemene Prothese Keuring. We bekijken dan samen met jou of de prothese nog voldoet aan de eisen en je wensen.
     

    Veelgestelde vragen

    Rijndam Orthopedietechniek heeft afspraken met alle zorgverzekeraars in Nederland. Dit betekent dat we een erkend leverancier zijn en je, buiten je eventuele eigen risico geen extra kosten, hebt.  
    NB: Rijndam Orthopedietechniek is een onderdeel van De Hoogstraat Orthopedietechniek. Dit betekent dat wanneer je jouw zorgverzekeraar belt om navraag te doen over je vergoeding, je het beste De Hoogstraat Orthopedietechniek kunt noemen. Dit staat ook op de factuur naar jouw zorgverzekeraar.

    Contact

    T: 0102412555
    E: orthopedietechniek@rijndam.nl
    Openingstijden:
    ma t/m vr van 8.30 en 17.00 uur.

    Het verhaal van Angela

    https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/behandelingen/angela_lijn.png

    Angela Siebeling heeft in 2008 te horen gekregen dat ze lijdt aan het Ehlers Danlos Syndroom. Pas na de diagnose begreep ze waarom alledaagse bewegingen zo moeilijk voor haar waren. Ze draagt zilveren spalkjes om haar vingers die dagelijkse handelingen makkelijker maken.

    Lees het verhaal van Angela