Direct naar de content Direct naar de footer

Scroll naar

    Wat is een beenprothese?

    Een beenprothese is een op maat gemaakt hulpmiddel dat (een deel van) je been vervangt. Dit kan zijn na een amputatie of door een aangeboren aandoening. Met een beenprothese ervaar je minder beperkingen en kun je (weer) zoveel mogelijk zelfstandig  functioneren.

    Een prothese op maat

    Bij Rijndam Orthopedietechniek zoeken we samen met jou naar een geschikte beenprothese. Een prothese die past bij je wensen, mogelijkheden en activiteiten. Je krijgt begeleiding van een expertiseteam dat gespecialiseerd is op het gebied van beenprothesen en kennis heeft van de nieuwste ontwikkelingen.

    We weten als geen ander hoe bepalend een goed passende prothese is voor de kwaliteit van je leven.

    Over de behandeling

    Bij Rijndam Orthopedietechniek ben je verzekerd van een deskundige behandeling op basis van actuele kennis, techniek en innovatie. Een combinatie van gespecialiseerde artsen en behandelaren, technici en orthopedisch instrumentmakers zorgen voor de juiste begeleiding. Zowel tijdens je revalidatie, als bij de keuze voor de beenprothese.

    Voordat we gaan kijken naar de geschikte prothese, maken we graag eerst kennis met je. Bij het kiezen van de prothese is het namelijk belangrijk om te weten waarvoor je de beenprothese wilt gebruiken. Wil je de prothese bij alle dagelijkse activiteiten gaan gebruiken of alleen bij bepaalde activiteiten of hobby’s? Verwacht je dat de prothese vuil wordt bij het gebruik? En wat te denken van het uiterlijk van de prothese? Rijndam Orthopedietechniek houdt rekening met al jouw wensen.
    Bij Rijndam Orthopedietechniek krijgt je een eigen instrumentmaker. Onze instrumentmakers zijn opgeleid om goed naar je te luisteren en de juiste vragen te stellen. Om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat ook jij je wensen goed weet te verwoorden.

    Stel jezelf daarom de volgende vragen:
    •    Wat gaat er goed en wat kan er beter?
    •    Wat moet er bereikt zijn als je de spreekkamer verlaat?
    •    Wat wil je beter kunnen met je beenprothese?
    •    Bij pijnklachten: waar en wanneer heb je pijn?
    •    Bij problemen met de pasvorm: sinds wanneer heb je last en op welke momenten?

    Een prothese is opgebouwd uit veel verschillende onderdelen:

    Prothesekoker
    Elke prothese heeft een buitenkoker, de zogeheten prothesekoker. Dit is het gedeelte dat je been omvat en waaraan de rest van de prothese wordt vastgemaakt. De pasvorm van de koker is voor iedereen uniek. 

    Binnenkoker
    Het doel van de binnenkoker is om de druk op te vangen, de huid van je stomp te beschermen en kleine vormveranderingen van de stomp op te vangen. De binnenkoker is in de meeste gevallen gemaakt van zacht materiaal.

    Liner
    De liner is de hoes die over je stomp komt. Het doel van de liner is om de druk op te vangen, de huid van de stomp te beschermen en kleine stompveranderingen op te vangen. Voor de bevestiging van de liner aan de koker zijn diverse oplossingen: liners met pinsysteem, liners met een touwtje en liners met een of meer ringen.

    Knie
    Er zijn veel verschillende knieën op de markt, met verschillende eigenschappen. Rijndam Orthopedietechniek levert alle soorten mechanische en elektronische knieën. Aan alle knieën zitten voor- en nadelen. Samen met jou bekijken we welke knie het best bij je past.

    Buis
    De buis vormt de verbinding tussen de buitenkoker of de knie en de prothesevoet. In eerste instantie is de prothese nog niet afgewerkt en is de buis zichtbaar.

    Voet
    Je gewicht, activiteitenpatroon en wensen bepalen de keuze van de voet. Als je veel zit, is het belangrijk dat je voet stabiliteit biedt. Ben je juist graag buiten? Dan kiest Rijndam Orthopedietechniek voor een ‘actievere’ voet. Een voet die voor alle activiteiten geschikt is en aan alle wensen voldoet, bestaat helaas nog niet. Het is daarom nodig dat je een compromis sluit tussen uiterlijk, functionaliteit en comfort. Uiteraard krijg je bij je keuze de juiste begeleiding van Rijndam Orthopedietechniek.

    Hakhoogte
    Het is bij sommige voeten mogelijk om de hakhoogte in te stellen. Dit is vooral handig als je veel verschillende schoenen draagt en vaak van schoen wisselt. Vraag jouw instrumentmaker om advies.

    Tijdens de aflevering van de beenprothese krijg je de volgende informatie van jouw instrumentmaker:
    •    Instructie voor onderhoud;
    •    Informatie over de voorkomende huidproblemen en het herkennen hiervan;
    •    Wat te doen bij problemen met het hulpmiddel of uw huid;
    •    Gebruiksaanwijzingen (indien relevant);
    •    Afsprakenkaartje met uw volgende afspraak en/of ons telefoonnummer;
    •    Informatie over trainingsmogelijkheden.

    Goed onderhoud van je prothesekoker, binnenkoker, sokken en/of liner is heel belangrijk. Hiermee voorkom je nare geurtjes en, nog belangrijker, infecties van de stomp. Bij aflevering van je prothese krijg je advies van onze instrumentmakers voor gebruik en onderhoud. In de verpakkingen van de stompsokken en liners vind je ook gebruiks- en onderhoudsadviezen.

    Nazorg

    Vervolgafspraken
    In het eerste jaar dat je jouw prothese heeft, kom je terug na ongeveer zes weken en drie maanden. Je kijkt samen met je instrumentmaker en de arts of de prothese aan de eisen voldoet. Als dit niet het geval is of als je been bijvoorbeeld veranderd is door het dragen, dan past Rijndam Orthopedietechniek je prothese aan. Rijndam Orthopedietechniek maakt graag direct vervolgafspraken. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via tel. 010 – 241 25 55.

    APK
    Vervolgens roepen we je jaarlijks op voor een controleafspraak, de Algemene Prothese Keuring. We bekijken dan samen met jou of de prothese nog voldoet aan de eisen en je wensen.
     

    Ik laat mijn prothese altijd mooi afwerken

    Daar voel ik me beter bij.

    Lees het verhaal van Joke

    Veelgestelde vragen

    Rijndam Orthopedietechniek heeft afspraken met alle zorgverzekeraars in Nederland. Dit betekent dat we een erkend leverancier zijn en je, buiten je eventuele eigen risico geen extra kosten, hebt.  
    NB: Rijndam Orthopedietechniek is een onderdeel van De Hoogstraat Orthopedietechniek. Dit betekent dat wanneer je jouw zorgverzekeraar belt om navraag te doen over je vergoeding, je het beste De Hoogstraat Orthopedietechniek kunt noemen. Dit staat ook op de factuur naar jouw zorgverzekeraar.

    Bel Rijndam Orthopedietechniek vooral als:
    •    De prothese te strak zit; je been wordt blauw, je ziet striemen op je been of je voelt vreemde tintelingen;
    •    De prothese te wijd is: de prothese zakt af of draait;
    •    De prothese vreemde geluiden maakt;
    •    De prothese minder goed functioneert;
    •    Je blaren of andere huidproblemen krijgt.

    Rijndam Orthopedietechniek is bereikbaar telefoonnummer 010 - 241 25 55.
     

    Contact

    T: 0102412555
    E: orthopedietechniek@rijndam.nl
    Openingstijden:
    ma t/m vr van 8.30 en 17.00 uur.