Direct naar de content Direct naar de footer

Aangepaste muziekinstrumenten

Muziek maken is niet alleen leuk, het heeft ook invloed op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Bovendien versterkt samen muziek maken het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt muziek maken vaak tot een positiever zelfbeeld.

Scroll naar

  Is je kind niet in staat een regulier muziekinstrument te bespelen, maar wil hij of zij wel graag muziek maken? Laat je dan informeren over de mogelijkheden voor je kind tijdens het spreekuur Aangepaste instrumenten.

  Voor wie is het?

  Voor kinderen die door fysieke beperkingen niet in staat zijn een regulier muziekinstrument, zoals een keyboard, blokfluit of gitaar te bespelen. Ook wanneer kinderen hun handen niet of minimaal kunnen gebruiken.

  Behandeling bij Rijndam

  De revalidatiearts beoordeelt of het spreekuur Aangepaste instrumenten van Rijndam voor jou kind van meerwaarde is. Wanneer dit het geval is, wordt een afspraak ingepland.

  Tijdens de afspraak wordt op basis van de beperking van je kind gekeken welke instrumenten in aanmerking komen. Je kunt hierbij denken aan de Magic flute, de elektronische saxofoon, muziek maken met schakelaars of muziek maken op de tablet. De verschillende mogelijkheden worden door je kind getest. Meestal is in twee à drie sessies duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor je kind.

  Om te leren spelen met het instrument zijn er een aantal routes
  • Voor kinderen met een progressieve spierziekte is het bespelen van elektronische blaasmuziekinstrumenten onderdeel van de ademhalingstherapie van Rijndam Kinderrevalidatie.
  • Voor kinderen die op recreatieve basis muziekles willen, is er een beperkt aantal plaatsen tegen betaling. Dit is €36.- per half uur.
  • De stichting My Breath My Music biedt een training voor begeleiders (o.a. ouders, lokale muziekleraren en pgb’ers) om kinderen te ondersteunen bij het gebruiken van het instrument.

  Op basis van het advies is het aan jou als ouder om eventueel over te gaan tot aanschaf. In veel gevallen kunt u een aanvraag indienen bij de stichting My Breath My Music. My Breath My Music maakt het mogelijk om aangepaste muziekinstrumenten te leasen tegen een beperkte vergoeding.