Direct naar de content Direct naar de footer

Ouderinstructiegroep

Om jou te informeren over hoe je kunt omgaan tijdens de dagelijkse activiteiten en hoe je kunt spelen met je kind.

Scroll naar

    Wat is er aan de HAND?  Als de ene hand van je kind niet doet wat de andere hand doet, of door een aansturingsprobleem gaan de dagelijkse activiteiten niet zo makkelijk, of het spelen met je kind gaat net iets ander dan bij een ander kind, wat dan? Als ouder kan je hoofd overlopen met vragen wat er nu precies aan de hand is met het brein van je kind. Wat kun je als ouders doen, welke behandelmogelijkheden zijn er en wat kan dit betekenen voor de toekomst van mijn kind? 

    Op dit  soort vragen proberen we antwoord te geven in de ouder-kindgroep ‘Tips & Tricks voor 2’. We willen dit bereiken door het uitwisselen van informatie omtrent de onderwerpen dagelijkse activiteiten en spelen. Daarnaast is er alle ruimte om alle uitdagingen die jullie tegenkomen te delen met andere ouders. 

    Voor wie is het?

    Voor ouders / verzorgers van een kind met aansturingsproblemen bij één arm / hand ten gevolge van Cerebrale Parese (CP), in de leeftijd van minimaal 9 maanden tot maximaal 2 jaar. Veel van deze kinderen zitten al in een mini-CIMT traject.

    Behandeling bij Rijndam

    Mocht je geïnteresseerd zijn in deze bijeenkomsten, dan kan je dit kenbaar maken bij je revalidatiearts. Je kunt ook een mailtje sturen naar tipsentricksvoor2@rijndam.nl. Vermeld daarin even de naam en de geboortedatum van je kind, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. 

    Er nemen minimaal 4 en maximaal 6 kinderen, in de leeftijd van 9 maanden tot 2 jaar, met hun ouders / verzorgers deel aan de groepsbijeenkomsten. Bij drie van de vijf bijeenkomsten zien wij je graag samen met je kind verschijnen. Tijdens de avondbijeenkomsten zijn naasten en familieleden ook van harte welkom.

    De onderwerpen van de bijeenkomsten zijn:

    • Speelplezier voor 2. (met kind)
    • Wat is er aan de HAND? (zonder kind)
    • Speels bewegen voor 2. (met kind)
    • HAND-ige tips bij dagelijkse activiteiten. (met kind)
    • Gewoon een bijzonder kind. (zonder kind)

    Bij alle bijeenkomsten zijn 2 ergotherapeuten betrokken. Bij de bijeenkomst ‘WAT is er aan de HAND?’, zal een revalidatiearts aanhaken, bij de bijeenkomst 'Speels bewegen' een fysiotherapeut en bij de bijeenkomst ‘Gewoon een bijzonder kind, zal dat een GZ-psycholoog/orthopedagoog zijn. 

    De bijeenkomsten MET je kind hebben een praktische invulling. Hierbij besteden we aandacht aan hoe jij je kind kunt uitdagen om de aangedane arm/hand te gaan gebruiken bij het (bewegend)spelen en de dagelijkse activiteiten. De bijeenkomsten ZONDER kind hebben een informatief karakter. 

    Het zijn interactieve bijeenkomsten met voldoende gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, elkaar tips te geven, vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. 

    De ouder-kindgroep bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee en een half uur.

    Na 10 tot 12 weken vindt een terugkomdag plaats. Hier kun je bespreken waar je tegenaan bent gelopen en vragen stellen.