Bekijk onderstaand een overzicht van veelgestelde vragen over 'Rookvrij Rijndam'.

Vanaf wanneer is Rijndam rookvrij?

Met ingang van februari 2020 is het niet langer toegestaan om op het terrein van Rijndam Revalidatie te roken. Het gaat hierbij om de volgende locaties: locatie Westersingel, locatie Ringdijk, locatie Roerdomplaan en locatie De Sitterstraat. De ziekenhuislocaties van Rijndam zijn al enige tijd rookvrij.

Wat houdt ‘Rookvrij Rijndam’ in?

Het nieuwe rookbeleid van Rijndam, oftewel: ‘Rookvrij Rijndam’, houdt in dat het vanaf februari 2020 niet langer toegestaan is om op het terrein van Rijndam te roken. Het gaat hierbij om de volgende locaties: locatie Westersingel, locatie Ringdijk, locatie Roerdomplaan en locatie De Sitterstraat. De ziekenhuislocaties van Rijndam zijn al enige tijd rookvrij.

Met het nieuwe rookbeleid sluit Rijndam zich aan bij maatschappelijke ontwikkelingen en bij vooruitstrevende zorginstellingen in het bijzonder. Ook volgen we met het nieuwe rookbeleid het standpunt van Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ) om alle ziekenhuizen in de regio rookvrij te maken; iets waar Rijndam zich graag bij aansluit. Hiermee zorgen we voor een gezonde omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers.   

Zijn er uitzonderingen op ‘Rookvrij Rijndam’?

Ja. Op het rookbeleid wordt enkel een uitzondering gemaakt voor klinische patiënten die van een revalidatiearts toestemming hebben gekregen om te roken. Zij worden in staat gesteld om – enkel onder begeleiding - te roken op een speciaal daarvoor ingerichte ‘rookruimte’ op het terrein van Rijndam.

Geldt het rookverbod voor alle rookwaar?

Ja. ‘Rookvrij Rijndam’ is van toepassing op alle rookwaar.

Worden patiënten verplicht te stoppen met roken?

Nee. Rijndam verbiedt patiënten niet om te stoppen met roken, maar staat niet langer toe dat er op het terrein gerookt wordt. Wel staan wij volledig achter het stoppen met roken en bieden wij zowel patiënten als medewerkers de nodige voorlichting over het stoppen met roken.

Hoe herken ik de rookvrije zone bij Rijndam?

Voor het volledige terrein van Rijndam Revalidatie geldt het rookverbod. Dit houdt in dat er – vanaf het moment dat je de slagbomen doorkomt – niet meer mag roken. De rookvrij zone zal onder andere aangegeven worden door de tekst ‘Rookvrij Rijndam’ op de grond. Op de langere termijn zal de rookvrije zone aangegeven worden door een blauwe lijn om ons terrein heen.

Kan Rijndam mij helpen bij het stoppen met roken?

Rijndam begeleidt patienten niet actief bij het stoppen met roken. Wel kunnen wij voorlichting geven over waar je hiervoor aan het juiste adres bent.

Tip: bekijk ook eens deze website voor handige tips en informatie over stoppen met roken.

Ik wil toch roken. Waar kan dat?

Buiten het terrein van Rijndam is het toegestaan om te roken.

Hoe wordt er gehandhaafd?

We verwachten dat een ieder die zich op het terrein van Rijndam begeeft, zich aan de regels van ‘Rookvrij Rijndam’ houdt. Laten we er met elkaar voor zorgen dat Rijndam rookvrij is en blijft. We handhaven daarbij met zijn allen: medewerkers, patiënten, bezoekers en leveranciers. Zie je iemand roken op het terrein van Rijndam? Dan willen we je vriendelijk verzoeken de betreffende persoon aan te spreken en te wijzen op ‘Rookvrij Rijndam’. Op naar een rookvrije generatie!

Waar kan ik terecht met overige vragen?

Voor overige vragen of meer informatie kun je een e-mail sturen naar info@rijndam.nl. We beantwoorden jouw e-mail zo snel mogelijk.