Als u goed wilt kunnen lopen zijn schoenen heel belangrijk. Als u geen confectieschoenen meer kunt dragen, krijgt u een indicatie voor orthopedisch schoeisel (OS-A of OS-B*). U komt dan naar ons schoenenspreekuur een gezamenlijke afspraak met de revalidatiearts en schoentechnicus.
 
*Orthopedische schoenen (OS-A) worden helemaal op uw voeten gemaakt; Semi-orthopedische schoenen (OS-B) zijn schoenen, welke al gefabriceerd zijn, maar veel aanpassingsmogelijkheden hebben.
 

Voor wie zijn orthopedische schoenen (OS-A of OS-B) zinvol?

Orthopedische schoenen zijn zinvol wanneer:

  • u wonden op uw voeten heeft als gevolg van diabetes, jicht, aderverkalking, een botinfectie of een andere aandoening, die niet willen genezen;
  • u op voorschrift van een arts een brace, spalk of ander orthopedisch hulpmiddel draagt in uw schoen en u hierdoor geen gebruik kunt maken van gewoon schoeisel;
  • u een  aangeboren afwijkingen aan uw  voeten heeft (zoals een klompvoet , spitsvoet, platvoet etcetera).
  • u een gebroken voet , enkel of onderbeen heeft gehad  en die breuk is niet  op de juiste manier  genezen;
  • u al langere tijd problemen heeft met het dragen van confectieschoenen.

Voor wie zijn  orthopedische schoenen (OS-A of OS-B) niet zinvol?

  • Wanneer u op voorhand niet bereid bent om orthopedische schoenen te dragen vanwege bijvoorbeeld het uiterlijk is het niet zinvol om naar het schoenenspreekuur te komen.

Behandelaanpak

Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging voor een eerste afspraak. Hier bekijken de   orthopedische schoentechnicus en de revalidatiearts samen uw klachten.

De revalidatiearts beschrijft waar uw schoenen aan moeten voldoen om uw klachten te verminderen. De orthopedische schoentechnicus zorgt voor uw schoenen aan de hand van deze beschrijving. En natuurlijk doen we ons best om zoveel mogelijk aan te sluiten als het gaat om uw wensen qua comfort en uiterlijk.

Op basis van deze afspraak zult u een aantal afspraken hebben met de orthopedische schoentechnicus om de orthopedische schoenen aan te meten en  te passen. Daarna ziet  de revalidatiearts u terug  om samen met de schoenmaker  de proefschoen te beoordelen. Aan de hand van de proefschoen wordt uw looppatroon beoordeeld en vinden wanneer nodig. verdere aanpassingen plaats tot dat de ideale leest gevonden is en u lekker loopt.

Nazorg

Als het eerste paar klaar is, kunt u na 3 maanden dragen een tweede paar aanvragen bij uw  verzekering. Het kan zijn dat uw revalidatiearts u dan wilt zien. Dit stemt de revalidatiearts met u af.

Wanneer alles naar wens is, is een consult bij de revalidatiearts vaak niet meer nodig. U blijft onder controle bij de schoentechnicus. Wanneer uw voetproblemen complex zijn, blijft u wel onder controle bij de revalidatiearts.

Aanmelden

Komt u voor het eerst naar Rijndam? Dan kan uw medisch specialist of huisarts u online bij ons aanmelden voor een eerste afspraak. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist sturen naar de locatie waar u zich aanmeldt. Wij nemen dan contact met u op.

Kosten

Rijndam Revalidatie brengt de kosten van uw zorg in rekening bij uw zorgverzekeraar.

Op deze zorg is een wettelijk eigen risico van toepassing. Deze bedraagt 385 euro in 2021. Indien u gekozen heeft voor een hoger eigen risico, dan is die van toepassing.

Naast de kosten die  Rijndam bij uw zorgverzekeraar in rekening brengt ontvangt u een aparte factuur van de orthopedische schoentechnicus van ongeveer € 140, - per paar schoenen. Dit is het basis bedrag, waarvan de ziektekostenverzekering heeft vastgesteld dat “men“ dat kwijt is voor een normaal paar schoenen in de winkel.

Voor nadere informatie adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.