Ada heeft al een jaar last van pijn en verminderde kracht in haar hand. Een oud-collega adviseert haar op de orthopedische chirurg in het Sint Franciscus Gasthuis en daarna revalideren bij Rijndam. Ada ziet geen vooruitgang door fysiotherapie en besluit de raad op te volgen. Ze vraagt een verwijzing aan haar huisarts.

Ada vertelt: “Voordat ik bij de orthopedisch chirurg terechtkwam, had ik veel pijn. Ook veel handelingen kon ik niet meer. Op mijn werk liet ik steeds meer servies vallen, gewoon omdat het mij niet lukte dit vast  te houden. Dit kon niet langer, er moest iets gebeuren.”

Duimartrose

“De plastisch chirurg stelde de diagnose duimartrose. Hij raadde een operatie aan waarbij een stukje bot uit de duim weggehaald wordt en er een stukje opgerolde pees uit de onderarm voor in de plaats gezet wordt.” Ada stemt in en wordt geopereerd. Na de operatie moet Ada veertien dagen in het gips. Als deze periode voorbij is, wordt ze op haar eigen verzoek doorverwezen naar het Hand- en Polscentrum van Rijndam.

Ada vervolgt: “Toen ik bij Rijndam kwam, wist ik eigenlijk niet precies wat handrevalidatie inhield. Ik had gehoord dat Rijndam veel ervaring had, dus ik ging er vanuit dat het goed zou komen.”

“Bij de start werd verwacht dat ik zo’n dertig behandelingen nodig zou hebben. Dit liep iets anders, omdat ik pijn in mijn hand bleef houden. Toen ik dit aan mijn handtherapeut vertelde, werd er gelijk contact opgenomen met de orthopedisch chirurg en kon ik direct langslopen. Een mooi voorbeeld van de nauwe samenwerking! Een tweede operatie bleek nodig, omdat mijn pees niet goed door de koker ging.”

Spalk

“Na deze operatie moest ik eerst vier weken rust houden. Vervolgens kreeg ik een spalk aangemeten. De spalk moest ervoor zorgen dat ik mijn duim niet bewust of onbewust teveel belastte. In het begin had ik alleen de spalk af tijdens therapie. Langzamerhand werd dit uitgebreid, totdat ik de spalk helemaal niet meer droeg en zelf op moest letten wat wel en niet kon.”

“De therapie bestaat eigenlijk uit twee delen. Mijn ene handtherapeut gaf mij tips en advies over het gebruik van mijn hand. Hoe ik bijvoorbeeld dingen slimmer kon tillen, zodat ik mijn duim minder belast. Handige tips die ook voor mijn gezonde hand zinvol zijn. De andere therapeut hield zich bezig met het verbeteren van het functioneren van mijn hand. Door massage en oefeningen bouwden we de kracht op.”

“Ik ben nu klaar met de revalidatie. Ik heb geen pijn meer en kan alles weer. Alledaagse dingen als de sleutel omdraaien in het slot lukt weer gewoon. Dit vindt mijn baas ook erg fijn, want nu blijft zijn servies heel!”, lacht Ada.

Ada wil andere patiënten die kampen met handproblemen adviseren aan de huisarts een verwijzing naar de orthopedisch chirurg te vragen, om pijn en getob te voorkomen.