Hoe reageert uw sociale omgeving op uw chronische pijn? En hoe gaat u ermee om? Bekijk het filmpje of lees de toelichting eronder voor enkele praktische tips.

Langdurende pijn heeft niet alleen gevolgen voor u zelf maar ook voor de mensen in uw  omgeving: gezin, familie, vrienden, collega’s. Die zullen ieder op hun eigen manier reageren. De één zal misschien heel bezorgd zijn en alles uit handen nemen om te helpen terwijl een ander zich ergert aan de dingen die niet meer gedaan worden. Reacties vanuit de omgeving kunnen gevolgen hebben voor de manier waarop u met de pijn omgaat. De één voelt zich niet serieus genomen en kan dan geneigd zijn om de klachten te benadrukken. De ander vindt het lastig om voor zichzelf op te komen en hulp te vragen die eigenlijk wel nodig is en gaat daardoor over zijn grenzen. Nogal eens willen mensen niet praten over hun pijnprobleem, waardoor de mensen in hun omgeving geen houvast krijgen hoe ze erover moeten denken en hoe ze ermee om moeten gaan. Dit kan leiden tot onbegrip en vervelende sociale situaties. Het is juist belangrijk om aan anderen uit te leggen wat er aan de hand is, omdat er aan de buitenkant niets te zien is en omdat pijn zo persoonlijk is.
 

Een voorbeeld: u zit met uw partner ’s avonds op de bank, en vertelt dat u veel pijn heeft. U zegt er niet bij wat u verwacht van uw partner. Die moet maar raden wat u verwacht. Is dat een troostende arm, is dat meedenken over een aanpak, of is dat een verkapt verzoek om de afwas te doen? Als u niet aangeeft wat u graag wilt van de ander, is de kans groot dat de ander iets doet wat u niet wilt. U bent daardoor teleurgesteld, en de ander is gefrustreerd omdat die kennelijk niet kan helpen. Dit doet de pijn geen goed!