In de overgang van kind naar volwassene verandert er lichamelijk en mentaal veel. Voor veel jongeren zorgt deze overgang voor onzekerheid. In deze periode leer je gaandeweg eigen keuzes te maken, meer verantwoordelijkheid te nemen en groeit je zelfstandigheid. Uit onderzoek is gebleken dat het volwassen worden voor jongeren met een lichamelijke beperking vaak nog ingrijpender is. Een training of extra ondersteuning kan je helpen.

Leren leven met een beperking

Ben jij tussen de 18 en 25 jaar en heb je een lichamelijke beperking? Op de Polikliniek Jongvolwassenen van Rijndam helpen we je graag op weg naar meer zelfstandigheid. We doen dat door met jou en leeftijdgenoten in groepsverband aan thema’s te werken:

 • aan het werk;
 • actieve leefstijl en sportstimulering;
 • huishouden en wonen;
 • regie over eigen leven;
 • vriendschap, verkering en vrijen

Je kunt bij ons ook terecht voor individuele behandeling, reguliere controles van je aandoening en speciale spreekuren, bijvoorbeeld het schoenen- of spasticiteitsspreekuur.

Wanneer is revalideren zinvol?

Je kunt bij ons terecht als je een lichamelijke beperking hebt (bijvoorbeeld hersenletsel of een spierziekte) en op zoek bent naar advies of vaardigheden op één van bovenstaande thema’s. Maar ook als er andere vragen zijn die voortkomen uit het leven met een beperking.

Wanneer is verwijzing naar deze polikliniek niet zinvol?

Als je ernstige leerproblemen of een verstandelijke beperking hebt, is dit traject  niet geschikt voor jou. Vraag gerust naar de manieren waarop we jou wel verder kunnen helpen.

Aan het werk

We ondersteunen je bij het vinden van een baan. We doen dat met een ergotherapeut en een jobcoach. In 6 tot 8 bijeenkomsten van 2 uur:

 • leer je je eigen capaciteiten en wensen kennen
 • krijg je inzicht in de invloed die je aandoening heeft op werk en leer je daarmee om te gaan
 • leer je jezelf te presenteren en een sollicitatiebrief te schrijven
 • bereiden we je voor op veranderingen die samenhangen met het hebben van een baan.

Na afloop heb je een eigen plan met haalbare doelen wat betreft werk en vaardigheden.

Actieve leefstijl en sportstimulering

Hoe krijg je een meer actieve en gezondere leefstijl die ervoor zorgt dat je je fit voelt? Daar werken we aan met een fysiotherapeut als personal coach en een bewegingsagoog. Die krijgen ondersteuning van het bewegingslaboratorium van Erasmus MC. Je volgt individueel de onderdelen ‘bewegen in het dagelijks leven’ en ‘sportadvies’. Conditietraining en sportspecifieke training volg je in groepsverband. Na afloop weet je:

 • hoe je meer kunt bewegen in je dagelijks leven
 • hoe je je fitter kunt voelen
 • waar je bij jou in de buurt kunt sporten.
 • wat voor sport of beweging het beste bij je past.

Huishouden en wonen

Met een ergotherapeut en een maatschappelijk werker bereid je je voor om zelfstandig te wonen en passende huisvesting te vinden. In 12 groepsbijeenkomsten van ongeveer 2 uur leer je wat je kunt en wat je wilt. Je maakt een eigen plan van aanpak met realistische doelen en je leert je financiële uitgaven zelfstandig te managen. Bovendien ken je relevante wettelijke regelingen en weet je waar je personen en instanties kunt vinden die je kunnen helpen.

Regie over eigen leven

Met zo´n 8 tot 10 andere jongeren train je je sociale vaardigheden en leer je je zelfinzicht en zelfvertrouwen te vergroten. Je herkent communicatiepatronen en kunt je grenzen aangeven. Je weet hoe je een hulpvraag formuleert en krijgt inzicht in je eigen verantwoordelijkheden en keuzes. Onder begeleiding van 2 maatschappelijk werkers zijn er 11 bijeenkomsten van ongeveer 2 uur.

Vriendschap, verkering en vrijen

Hoe kom je in contact met iemand? Hoe ga je om met je ouders die over je schouder meekijken? En seks met een handicap, hoe werkt dat? In deze module komen deze onderwerpen aan bod. Je leert wat je van vriendschappen kunt verwachten en wat er kan veranderen tijdens verkering. Je weet waar jij trots op bent en wat jouw X-factor is! Het begeleidingsteam bestaat uit een psycholoog en maatschappelijk werker. De module heeft 7 bijeenkomsten van 1,5 uur.

Aanmelden

Ben je al bij ons in behandeling? Dan kan je behandelaar je direct doorverwijzen. Als je nog niet bij ons in behandeling bent, heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts. Ben je aangemeld? Dan heb je eerst een gesprek met een revalidatiearts om te kijken of deze aanpak voor jou geschikt is.

Wil je eerst wat meer informatie? Neem dan contact op met dr. W. van der Slot via (010) 241 24 28 of via het contactformulier.