Wanneer uw kind last heeft van spasticiteit als gevolg van een neurologische aandoening, biedt Rijndam samen met het Erasmus MC het gespecialiseerde spasmespreekuur.

Voor wie?

Dit spreekuur is voor kinderen die als gevolg van een centraal neurologische aandoening, zoals cerebrale parese, niet aangeboren hersenletsel of een stofwisselingsziekte problemen hebben met spasticiteit en/of pijnklachten hebben waardoor het lopen en of zitten belemmerd wordt.

Het team

Eén keer per maand houden een kinderrevalidatiearts en een kinderfysiotherapeut van Rijndam samen met een kinderneuroloog en een kinderorthopedisch chirurg van het Erasmus MC consult op het spasticiteitsspreekuur bij Rijndam. Door de bundeling van deze professionals op één plek, ontvangt u één integraal advies, volledig afgestemd op de specifieke situatie van uw kind.

Aanpak

Na aanmelding door de behandelend revalidatiearts of medisch specialist vraagt het team de benodigde medische gegevens op. Hierbij kunt u denken aan gegevens van eerder lichamelijke onderzoek, eventuele röntgenfoto’s enzovoort. Wanneer de hulpvraag betrekking heeft op het lopen dan kan het zijn dat uw kind vooraf aan het spreekuur uitgenodigd wordt voor het laten maken van een  gangbeeldanalyse. Bij een gangbeeldanalyse wordt het lopen gefilmd en de spieractiviteit wordt dmv plakkertjes op de huid (EMG) gemeten. Vervolgens worden u en uw kind uitgenodigd voor het spreekuur. De verzamelde gegevens worden door het team samen met u besproken. Daarnaast wordt er een observatie van de motorische problemen van het kind gedaan, gevolgd door een kort lichamelijk onderzoek. Uiteraard bent u hierbij aanwezig. Van de  bevindingen van het spreekuur worden meteen digitale notulen gemaakt, evenals van het overleg en het advies dat ter plaatse met u wordt besproken. Daarnaast wordt het advies opgenomen in het medisch dossier van uw kind en na toestemming gedeeld met de verwijzend arts. Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk. U kunt denken aan:

  • Medicatie advies
  • Advies tot operatie
  • Botox behandelingen
  • Intensief trainen onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut

In de meeste gevallen continueert u (na eventuele botoxbehandeling of operatie) de huidige revalidatiebehandeling bij de zorgorganisatie waar uw kind al onder behandeling is. Uiteraard kan de verwijzer voor advies contact opnemen met het team.

Kosten

Het spasticiteitsspreekuur is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen uw basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.

Aanmelden

Komt u voor het eerst met uw kind naar Rijndam? Dan kan uw huisarts of medisch specialist uw kind direct online bij ons aanmelden. U kunt ook een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist sturen naar de locatie Ringdijk. In beide gevallen verzoeken we de verwijzer om zoveel mogelijk relevante (para)medische informatie mee te sturen. Wij nemen contact met u op voor een consult met de revalidatiearts. Hij beoordeelt of uw kind in aanmerking komt.

Wanneer u al bekend bent bij Rijndam kan uw revalidatiearts uw kind verwijzen naar het Spasticiteitsspreekuur.

Wat mee te nemen?

  • Bij het eerste bezoek aan Rijndam een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje van uw kind.
  • Verslagen van andere behandelaren als kinderfysiotherapeut, logopedist en/of ergotherapeut
  • Eventuele loophulpmiddelen