Jengelen, veel aandacht vragen, niet luisteren en boze buien horen bij jonge kinderen. De peuter en kleutertijd zijn vaak pittige jaren en soms zou je als ouder wel willen weten wat dan verstandig is om te doen. Kun je kinderen helpen om beter met hun boosheid om te gaan? Hoe kun je als ouder(s) de sociale vaardigheden van je kind helpen vergroten? Voor dit soort vragen is een training ontwikkeld: ‘Pittige Jaren’.

Pittige Jaren is een training voor ouders van kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud. De training richt zich op het versterken van opvoedvaardigheden van ouders, met als doel een positieve invloed te kunnen uitoefenen op het gedrag en de ontwikkeling van je kind. Rijndam biedt de training speciaal aan ouders van peuters en kleuters met een medische aandoening of beperking. De ontwikkelingsleeftijd van het kind moet minstens twee jaar zijn.

Voor wie?

Voor ouders van een kind tussen de 3 en 6 jaar oud, onder behandeling bij Rijndam. Heb je vragen over de opvoeding van je peuter of kleuter, loop je tegen dingen aan of wil je graag een positieve draai geven aan je opvoedvaardigheden? Dan is de training Pittige jaren iets voor jou.

Aanpak

De training wordt in groepsverband gegeven onder begeleiding van twee GZ-psychologen. Het is een training die bestaat uit 13 bijeenkomsten van 2 uur. Ze vinden plaats op de donderdagavonden. Tijdens de training ontvang je veel informatie en kun je eigen voorbeelden inbrengen, bespreken en oefenen. Daarnaast bekijken we videofragmenten van voorbeelden van lastige situaties, manieren om daarmee om te gaan en wisselt u ervaringen uit met andere ouders. Met de informatie en adviezen gaat u vervolgens thuis aan de slag.

Inhoud

In de training staat spelen met je kind centraal en hoe dit de basis vormt voor begeleiding naar gewenst gedrag. De bijeenkomsten hebben als doel de ouder-kindrelatie te versterken, positief gedrag aan te moedigen en zelfvertrouwen te vergroten. Je leert methodes die gewenst gedrag versterken, zoals coaching, aanprijzen en belonen. Vervolgens besteden we ook aandacht aan het leren omgaan met ongewenst gedrag. Methodes zoals grenzen stellen, negeren van ongewenst gedrag en consequenties stellen. Deze methodes beïnvloeden op een positieve manier zowel het gedrag als de ontwikkeling van het kind.

Kosten

De training Pittige Jaren is onderdeel van de revalidatiezorg en valt als zodanig binnen de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt er geen eigen risico.

Tijd
De training vraagt wel een investering van je tijd. Het is wenselijk dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent en om thuis wekelijks te oefenen. Daarnaast is het waardevol als beide ouders aanwezig kunnen zijn bij de training, zodat je samen kunt leren en oefenen thuis.  

Waar en wanneer wordt de training gegeven?

De training wordt gegeven op locatie Rijndam Westersingel, in de groepsruimte van peutergroep ‘Villa Kakelbont’ op de eerste verdieping. De dertien bijeenkomsten van de training worden gegeven op donderdagavonden in september, oktober, november en december van 19.30 uur - 21.30 uur. De eerste bijeenkomst is op 12 september. Het adres is Westersingel 300 in Rotterdam. Je kunt parkeren in de parkeergarage van Rijndam. Indien je met OV komt; metrostation Eendrachtsplein en Leuvehaven zijn op loopafstand.

Aanmelden

De training wordt gegeven door Sabine Keus en Luca Verheul. Beiden werken als GZ-psycholoog op de kinderafdeling van Rijndam op de Ringdijk en Westersingel. Indien je vragen hebt of als je je wilt aanmelden voor de training kun je een mail sturen naar skeus@rijndam.nl.