De ouder-kindgroep bestaat uit wekelijkse groepsbijeenkomsten van 1,5 uur. Er nemen 4 tot 6 kinderen in de leeftijd 2 tot 4 jaar deel aan de groep samen met hun ouders. De kinderen moeten in staat zijn zich met hun ouder binnen een groep prettig te voelen.
Door samen met de ouders situaties te creëren waarin zij problemen ervaren, willen wij hen helpen de ontwikkelingsfase waarin hun kind zich bevindt te herkennen en inzicht te geven in hoe zij hun kind een stap verder kunnen helpen. We werken interactief in de groep en geven tips, adviezen en huiswerkopdrachten. N.B. Bij de ‘Comm mee’ groep is de eerste bijeenkomst zonder kinderen.
Comm mee - aanvang voorjaar 2020
Wanneer de communicatieve ontwikkeling van je kind anders verloopt, kun je als ouder het gevoel hebben dat je je kind niet altijd begrijpt of dat de omgeving daar moeite mee heeft. In de Communiceer mee groep van Rijndam Kinderrevalidatie, besteden we in 6 bijeenkomsten aandacht aan de theorie van de communicatieve ontwikkeling en het ‘opnieuw’ leren kijken naar de communicatie van je kind. Elkaar begrijpen staat centraal. Na de theoretische onderbouwing kijken we hoe je als ouder in dagelijks voorkomende situaties model kunt staan in de communicatie en je kind kunt uitdagen om een stap verder te komen.
Gym mee - aanvang voorjaar 2020
Kinderen bewegen graag, maar soms lukt het niet altijd om bij het spelen binnen en buiten mee te komen met andere kinderen. Soms lukt het hen nog niet om veilig en zelfstandig te verplaatsen in de omgeving. In de speeltuin en op straat zijn ze soms minder actief, durven weinig of zien geen gevaar. Hoe kun je als ouders helpen bij het goed los lopen, rennen achter andere kinderen, klimmen op de glijbaan, gooien en schoppen van een bal? Hoe leert het kind veilig te bewegen buiten op straat?
Bij Gym Mee gaan we samen aan de slag. We geven inzicht in de voorwaarden voor veilig bewegen. Je krijgt praktische tips, voorbeelden en gaat deze direct toepassen bij het kind. In 6/7 bijeenkomsten geven we handvaten om de ontwikkeling van het bewegen en daarbij het plezier en veiligheid in het binnen en buiten spelen te stimuleren.
Speel mee - aanvang 2020
Spel is de basis voor het aanleren van vele vaardigheden voor een kind. Het biedt mogelijkheden om met anderen in contact te komen, motorisch handiger te worden, dingen te ontdekken en herhalen en je eigen te maken. Ook voor kinderen bij wie de ontwikkeling anders verloopt is spel belangrijk. Tijdens de ouder-kind groep geven we ouders inzicht in de voorwaarden van spel en welke mogelijkheden spel biedt als het aankomt op het leren van vaardigheden. Welke soorten spel zijn er? In welke fase van de spelontwikkeling bevindt het kind zich? Om vervolgens te kijken naar hoe het kind een volgende stap kan maken.
In 7 bijeenkomsten – die bestaan uit een mix van theoretische uitleg, praktische tips en het toepassen hiervan samen met ouder en kind - geven we handvatten om de ontwikkeling van spel (en daarmee ook overige vaardigheden) te stimuleren.